Πρόγραμμα υποτροφιών της Siemens για πεντακόσιους φοιτητές

περιεχόμενο

Μία σημαντική ευκαιρία σε 500 νέους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα δίνει το πρόγραμμα υποτροφιών που χορηγεί η εταιρεία Siemens. Στο πλαίσιο προγράμματος αριστείας, η εταιρεία θα προσφέρει τις υποτροφίες σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των υποτροφιών θα λειτουργήσει για πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο θα χορηγούνται 100 νέες υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου και δεύτερου κύκλου (Masters, Διδακτορικά) και μεταδιδακτορική έρευνα. Οι υποτροφίες θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής, τα έξοδα διαβίωσης και άλλες αναγκαίες δαπάνες, με στόχο τη στήριξη των νέων αυτών στην εκπαιδευτική και ερευνητική τους προσπάθεια. Οι υποτροφίες θα δοθούν για σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της υγείας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης.

siemensΜάλιστα, οι υποτροφίες θα υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου σε ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, στοχεύοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγής άριστων και ταλαντούχων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, παρέχοντάς τους υποστήριξη για την απόκτηση γνώσεων και την έναρξη της σταδιοδρομίας τους. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε οι νέοι Ελληνες επιστήμονες να μείνουν στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν στην ελληνική αγορά και έρευνα, παράγοντας έργο σε νευραλγικούς τομείς ανάπτυξης για τη χώρα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπριανίδη, σύμφωνα με τα οποία το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Ελληνες επιστήμονες, που εργάζονταν σε 74 χώρες και συνολικά σε 528 πόλεις του εξωτερικού. Μέσα στην τριετία που ακολούθησε, ο αριθμός τους έφτασε τους 150.000!

Η χορήγηση υποτροφιών είναι ένας εκ των τρόπων στους οποίους συμφώνησαν το ελληνικό Δημόσιο και η μητρική Siemens AG, ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο για τη ζημία που του προεκλήθη από τη δραστηριότητα των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας από το 1997 έως και το 2004.

Ο τρόπος αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens AG περιλαμβάνει διαφορετικές δράσεις συνολικού ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα των 500 υποτροφιών έχει κοστολογηθεί στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, στόχος της εταιρείας είναι να αναδείξει το νέο πρόσωπό της στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πηγή: kathimerini.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.