Yποτροφίες σε νέους από χώρες που επλήγησαν από πολέμους

περιεχόμενο

Η οργάνωση Σπουδές Χωρίς Σύνορα προσφέρει υποτροφίες σε νέους από χώρες που επλήγησαν από πολέμους. Οι απόφοιτοι, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους, θα υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της πατρίδας τους.

Η Άντα αρνείται να φανερώσει το επίθετό της. Την άρνησή της δηλώνει απλά με μια κίνηση του κεφαλιού. Μακριά πια από την πατρίδα της, την Τσετσενία, έρχεται σε δύσκολη θέση κάθε φορά που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πολιτική κατάσταση στη χώρα της.

Η γερμανική οργάνωση Σπουδές Χωρίς Σύνορα, στα χνάρια της γαλλικής Études Sans Frontières, προσφέρει από το 2006 υποτροφίες σε νέους που θέλουν να σπουδάσουν στη Γερμανία.

Από το 2009 η Άντα βρίσκεται στο Τίμπιγκεν. Σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και ιστορία. Την εξήγηση για την απόφασή της να μη σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Γκρόσνι στη γενέτειρά της, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς: εξαιτίας των πολέμων υπήρχαν ελάχιστοι καλά εκπαιδευμένοι καθηγητές, μικρός αριθμός βιβλίων και περιορισμένη ελευθερία στην έκφραση της γνώμης.

 width=Η διαφθορά του εκπαιδευτικού συστήματος

Μέχρι πολύ πρόσφατα, δυνατότητα για μία θέση στο πανεπιστήμιο είχαν μονάχα όσοι μπορούσαν να ‘λαδώσουν’ σημειώνει η Τζίνα Μπέργκερ, ενεργό μέλος της οργάνωσης Σπουδές Χωρίς Σύνορα, αναφερόμενη στα πανεπιστήμια της Τσετσενίας. «Είναι γεγονός ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει τεράστια διαφθορά στον τομέα της εκπαίδευσης», συνεχίζει.

Η Τζίνα, φοιτήτρια επίσης στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν, συνεισφέρει εδώ και 6 χρόνια στο έργο της οργάνωσης. Μέχρι στιγμής βρίσκονται στο πανεπιστήμιο δύο νεαρές φοιτήτριες από την Τσετσενία, ενώ αν όλα πάνε καλά από το νέο έτος θα προστεθεί σε αυτούς ακόμη ένας φοιτητής.

Όνειρα για το μέλλον

Η οργάνωση είναι πολύ σημαντική για το εγχείρημα, καθώς οι φοιτητές έχουν ανάγκη από παροχή στέγης, οικονομική στήριξη και μαθήματα γλώσσας. Άλλωστε μία καλή οργάνωση μπορεί να δώσει σ’ εκείνους τον απαραίτητο χρόνο και όρεξη ώστε να εργαστούν πάνω στα μελλοντικά τους σχέδια. Η Άντα φιλοδοξεί να φτιάξει μετά το πέρας των σπουδών της ένα κέντρο υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των νέων στο Γκρόσνι.

Το πρόγραμμα όμως δεν απευθύνεται μόνο σε νέους από την Τσετσενία, αλλά και από το Κονγκό, ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται να ενταχθούν και νέοι από το Αφγανιστάν. Ήδη στα τρέχοντα προγράμματα των υποτροφιών στο Κονγκό, οι συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται στην πατρίδα τους. Εκτός από μαθήματα γραφής και ανάγνωσης διδάσκουν τις βασικές αρχές σωστής υγιεινής στους κατοίκους, πράγμα που όπως επισημαίνει ο Μάριαν Γκούτσερ, θα συνεχίσουν να κάνουν και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Άρθρο από Pia Fruth, Χρύσα Βαχτσεβάνου, Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW

Αναδημοσίευση από skai.gr

 

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.