«Μικροί Μουσικοί» με υποτροφίες στο Ωδείον Αθηνών

περιεχόμενο

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί», το οποίο σχεδιάστηκε από το Ωδείον Αθηνών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών. Στόχος του είναι η ενίσχυση της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, με τη διαμόρφωση ειδικού προγράμματος υποτροφιών για παιδιά των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από όλη την Αττική και αφορά τόσο παιδιά που έχουν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, όσο και αρχαρίους. Στόχος των διοργανωτών είναι, μέσω του προγράμματος, να δημιουργηθεί ένας «μουσικός κουμπαράς», τον οποίο θα ενισχύσουν οικονομικά όσοι φορείς και ιδιώτες επιθυμούν να συνδράμουν τον ίδιο σκοπό.

Οι υποτροφίες καλύπτουν για κάθε μαθητή τα ετήσια δίδακτρα σε ποσοστό 50% έως 100% και δίνονται με βάση κριτήρια που συνδυάζουν την κλίση στη μουσική με τις ειδικές οικονομικές συνθήκες κάθε οικογένειας. Η επιλογή των μικρών υποτρόφων θα γίνει κατόπιν ακροάσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2013. Για την ενίσχυση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αποφοίτων, καθηγητών και σπουδαστών του Ωδείου.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος τόνισε: «Η κρίση γεννά σε όλους μας νέες υποχρεώσεις, στις οποίες ο πολιτισμός οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σήμερα θα πρέπει να σκεφτούμε ποια Ελλάδα θέλουμε όταν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Τι θέλουμε να έχουμε κάνει για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην κρίση. To πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» είναι μια τέτοια απάντηση. Απευθύνεται σε παιδιά με ταλέντο που προέρχονται από οικογένειες για τις οποίες στις μέρες μας η τέχνη θα ήταν το τελευταίο μέλημα. Στόχος του είναι να δώσει στα δυσκολεμένα παιδιά αυτής της εποχής την ευκαιρία να βρουν ένα νέο, ανθρώπινο κώδικα επιβίωσης με όχημα τη μουσική».

Ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση, δήλωσε: ««Η σύμπραξη αυτή απηχεί την εμπιστοσύνη και την πίστη μας σε έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους θεσμούς μουσικής παιδείας στη χώρα, όπως είναι το Ωδείον Αθηνών. Επίσης, επιβεβαιώνει τη διαρκή διάθεση του Ιδρύματός μας για στήριξη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα στη χώρα μας, αλλά και τον πολιτισμό. Σηματοδοτεί την ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδανα πορευτούμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Η συμμαχία αυτή, επίσης, επιχειρεί να οργανώσει έναν χρηματοδοτικό θεσμό σε μια νέα ηθική βάση, καθώς σε αυτόν θα μπορούν να συνεισφέρουν φυσικά πρόσωπα αλλά και φορείς. Η επιθυμία και η ικανοποίηση του Ιδρύματός μας θα είναι να δούμε το ταμείο αυτό να υπάρχει και μετά από πολλά χρόνια και να μπορεί να στηρίζει ουσιαστικά τα νέα παιδιά, αγέννητα σήμερα, να σπουδάσουν μουσική και να γίνουν καλύτεροι και χρησιμότεροι άνθρωποι για την κοινωνία μας».

Τέλος, ο νέος Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών  Νίκος Αθηναίος αναφέρθηκε εν συντομία στα μελλοντικά σχέδια του Ωδείου -προγράμματα σπουδών, καλλιτεχνικά σχήματα και εκδηλώσεις- δίνοντας τον τόνο για τις αλλαγές που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα Διοίκηση.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα μπορούν να απευθυνθούν στο Ωδείον Αθηνών (Βασ. Γεωργίου 19 και Ρηγίλλης – Αθήνα) Τηλ: 210-7240673  Fax: 210-7211530  email: info@odeionathinon.gr

ΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Ωδείον Αθηνών είναι το αρχαιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1871, λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα και η ιστορία του αντανακλά την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται μουσικές προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο  Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Σγούρος, καθώς και μουσικοί που στελέχωσαν τις κυριότερες ορχήστρες της χώρας. Σημαντική είναι η προσφορά του Ωδείου Αθηνών και στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης, καθώς στους κόλπους του λειτουργεί Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν κατά καιρούς επιφανείς θεατράνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Δημήτρης Μυράτ κ.ά.

ΥΠΟΔΟΜΗ

Το Ωδείο διαθέτει κτιριακή υποδομή μοναδική στη χώρα. Οι ευρύχωρες εγκαταστάσεις του στο κέντρο της Αθήνας έχουν σχεδιαστεί από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο στο πνεύμα του Bauhaus και αποτελούν σημαντικό μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο με στοές, όροφο και δύο υπόγεια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα δύο εσωτερικά αίθρια που δίνουν σε όλο το κτίριο, ακόμα και στα υπόγεια, φυσικό φωτισμό και αερισμό. Πέρα από τις αίθουσες μουσικής και θεατρικής διδασκαλίας, το κτίριο διαθέτει υπόγειο αμφιθέατρο 700 θέσεων, αίθουσα διδασκαλίας μπαλέτου και εκθεσιακούς χώρους. Μολονότι η αποπεράτωση του κτιρίου μέχρι το 1985 αποτελούσε συμβατική και νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, το κτίριο δεν έχει αποπερατωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα τη μερική λειτουργία του, κατά περίπου 50%.

Στους χώρους του Ωδείου φιλοξενούνται γραφεία της Κ.Ο.Α. και του Μουσικού Συλλόγου «Κύκλος», καθώς και της EPTA (European Piano Teachers’ Association). Προσεχώς θα λειτουργήσει επίσης μία από τις σημαντικότερες μουσικές βιβλιοθήκες της χώρας, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου, αλλά και από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

ΣΤΟΧΟΙ

Σήμερα το Ωδείο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και αναζητά το βηματισμό του στη νέα εποχή.

Οι βασικοί στόχοι του είναι:

•             να αναδείξει το μοναδικό ρόλο του στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες και εξελισσόμενο σε ολοκληρωμένη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

•             να επεκταθεί στο χώρο της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τη δημιουργία και στήριξη καλλιτεχνικών σχημάτων και την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

•             να συνεργαστεί με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προάγοντας τη μουσική και θεατρική εκπαίδευση

•             να αξιοποιήσει τη θέση, την αρχιτεκτονική ποιότητα και τις δυνατότητες του κτιρίου για τη συγκέντρωση συμπληρωματικών λειτουργιών / δραστηριοτήτων στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού

•             να συντελέσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού πόλου στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας δυνατότητες τόσο ψυχαγωγίας όσο και τουριστικής αξιοποίησης (στο πλαίσιο του αθηναϊκού «Museum Zone»)

•             να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο της πόλης και σημείο αναφοράς για την πνευματική έκφραση και τη σύγχρονη δημιουργία

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Ωδείο, παρά τα σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, δεν μεμψιμοιρεί ούτε αρκείται στη στήριξη της Πολιτείας υπό τον τύπο οικονομικών ενισχύσεων. Η νέα του Διοίκηση είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τόσο τη σταδιακή αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων, όσο και στην ενίσχυση του ρόλου του, με τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών (π.χ. Σχολή Τζαζ, Ελεύθερα Μαθήματα Τέχνης κ.λπ), καθώς και με την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση των στόχων του.

Σε αυτό το πλαίσιο, διερευνά συνέργιες με άλλους φορείς στο χώρο του πολιτισμού για την υλοποίηση κοινών δράσεων και αναζητά σε ευρωπαϊκούς πόρους τις δυνατότητες χρηματοδότησης των καινοτόμων μελλοντικών του σχεδίων.

Τα μελλοντικά σχέδια του Ωδείου Αθηνών περιλαμβάνουν:

•             Αποπεράτωση του κτιρίου

•             Ενεργειακή αναβάθμιση που θα μετατρέψει το μνημειακό κτίριο σε πρότυπο σύγχρονης ενεργειακής διαχείρισης

•             Ολοκλήρωση και αξιοποίηση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου 650 θέσεων για συναυλίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια

•             Δημιουργία Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στα υπόγεια κάτω από το Μεγάλο Αμφιθέατρο

•             Δημιουργία Εκθεσιακών Χώρων

•             Ψηφιοποίηση του πλούσιου και εν πολλοίς άγνωστου Αρχείου του Ωδείου, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαθητολόγια από το 1871 έως σήμερα σπάνιες επιστολές, όπως εκείνες του Κωστή Παλαμά προς τον Μανώλη Καλομοίρη χειρόγραφα μεγάλης αξίας για την ιστορία της μουσικής, όπως τα χειρόγραφα των Ελληνικών Χορών του Νίκου Σκαλκώτα με χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Μητρόπουλου προγράμματα συναυλιών σπάνια τεκμήρια της ελληνικής μουσικής ιστορίας κτλ.

•             Δημιουργία ηλεκτρονικού μουσικού αναγνωστηρίου

•             Υλοποίηση προγράμματος για τη στήριξη της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία μέσω e-learning στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για πιλοτική διάθεση σε ακριτικά σχολεία.

•             Πρόγραμμα για την ενίσχυση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στη μουσική εκπαίδευση

•             Καταγραφή και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της ελληνικής μουσικής, λόγιας και παραδοσιακής, με τη συνεργασία άλλων φορέων

•             Δημιουργία πρότυπου θεματικού παιδικού σταθμού

•             Δημιουργία Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας

•             Λειτουργία συμπληρωματικών δραστηριοτήτων με συμβολή στον εκπαιδευτικό σκοπό, την προβολή του Ωδείου και στην ζωντάνια του χώρου (Βιβλιοθήκη και Κέντρο Ενημέρωσης, Μουσείο Αρχείου ΩΑ, Διαδραστικό Μουσείο Μουσικής και Χορού, Εκθεσιακοί Χώροι και Χώροι Μουσικοχορευτικών Δρώμενων, Εργαστήριο Μουσικών Οργάνων και Πωλητήριο, Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων)

•             Μουσικό Βιβλιοπωλείο – Δισκοπωλείο – Boutique Δώρων

•             Δημιουργία Προγράμματος «Φίλων ΩΑ».

 

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Ίδρυμα, κατά κύριο λόγο, δίνει χρηματοδοτήσεις στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

Η κοινωνική παρουσία του Ιδρύματος εκφράζεται μέσα από συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς, με μια διαρκώς ανοιχτή ματιά στην κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, οι χρηματοδοτήσεις του προσανατολίζονται, αφενός, στην άμεση ανακούφιση κοινωνικά ευπαθών ομάδων και, αφετέρου, στην υποστήριξη πρωτοβουλιών με μακρόπνοο αποτέλεσμα και κύριο άξονα τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Στις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, η ενίσχυση μαθητικών διαγωνισμών και επιστημονικών εταιρειών, η χορήγηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτροφιών σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και η χρηματοδότηση θερινών σχολείων και επιστημονικών μελετών σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Η κάθετη αυτή παρουσία του Ιδρύματος στις παραπάνω περιοχές αντανακλά τη βαθιά πίστη του στη νέα γενιά και στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό για τη χώρα μας.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συστάθηκε το 2005, έχει διεθνή παρουσία αλλά η γεωγραφική έμφαση του έργου του εντοπίζεται κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν προγράμματα που το ίδιο το Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί και ενισχύσεις πρωτοβουλιών τρίτων, πάντα υπό το πρίσμα της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της εκάστοτε χρηματοδότησης, επιλέγοντας εκείνες που θα έχουν τη μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική ωφέλεια.

Πηγή: attikipress.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.