Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus Mundus
Το Erasmus Mundus είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης και την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών, μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Η πρώτη φάση του προγράμματος (Erasmus Mundus Ι, 2004 – 2008), υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2003 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2004. Η δεύτερη φάση του προγράμματος (Erasmus Mundus II, 2009 – 2013) υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου 2008 (απόφαση αριθ. 1298/2008/ΕΚ) και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009.
Μια από τις δράσεις του προγράμματος είναι τα κοινά προγράμματα Erasmus Mundus (μάστερ και διδακτορικά) συμπεριλαμβανομένου προγράμματος υποτροφιών:
Προσφέρεται υποστήριξη σε υψηλής ποιότητας κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών που παρέχονται από συμπράξεις Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης από τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμπράξεις περιλαμβάνουν ενδεχομένως και Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από τρίτες χώρες. Παρέχονται, ακόμα, υποτροφίες πλήρους διάρκειας σε Ευρωπαίους φοιτητές και φοιτητές προερχόμενους από τρίτες χώρες, προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτά τα κοινά προγράμματα, καθώς επίσης και υποτροφίες μικρής διάρκειας σε Ευρωπαίους ακαδημαϊκούς και ακαδημαϊκούς προερχόμενους από τρίτες χώρες, προκειμένου να διεξάγουν ερευνητικές και διδακτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των κοινών αυτών προγραμμάτων. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν υποχρεωτικές περιόδους φοίτησης σε τουλάχιστο δύο Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και καταλήγουν στην απονομή ενός διπλού, πολλαπλού ή κοινού τίτλου, αναγνωρισμένου από τις αντίστοιχες αρχές των χωρών που συμμετέχουν στην σύμπραξη.
Μεταπτυχιακά Erasmus Mundus
1. Διοργανώνονται από πανεπιστήμια 3 τουλάχιστον χωρών που συμμετέχουν στο Erasmus +
2. H χρονική διάρκεια των προγραμμάτων είναι από 1 έως και 2 έτη
3. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φοίτηση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε πανεπιστήμια δυο χωρών που συνδιοργανώνουν το μεταπτυχιακό.
Αρκετοί οι Έλληνες που λαμβάνουν υποτροφίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρκετοί είναι οι Έλληνες φοιτητές υπότροφοι του προγράμματος. Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τέτοιο αριθμό ελλήνων φοιτητών που διατηρεί την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις κατάταξης των ευρωπαϊκών και μη χωρών.
Στο πλαίσιο δράσης που αφορά στα Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα, η Ελλάδα βρισκόταν στην 6η θέση το 2103 (το 2010 η χώρα μας είχε καταλάβει την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 31 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 71 χωρών (ευρωπαϊκών και μη).
Στο πλαίσιο δράσης που αφορά στα Κοινά Διδακτορικά, η Ελλάδα βρισκόταν στην 9η θέση το 2103 (το 2010 η χώρα μας κατέλαβε την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 3 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 33 χωρών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση της κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν για υποτροφίες σε κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα (178) για το 2012-13, σημειώνοντας αύξηση κατά 35,9% σε σχέση με το 2011. Περίπου 3.500 αιτήσεις για υποτροφίες κατατίθενται για τα προγράμματα Erasmus Mundus.
Υποτροφίες για 116 μεταπτυχιακά και 29 διδακτορικά
116 Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα ERASMUS Mundus και 29 διδακτορικά δέχονται αιτήσεις υποτροφιών ενώ η φοίτηση στα μεταπτυχιακά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2015.
Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί κατάλογος με τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες. Περιγράφεται το πρόγραμμα ενώ παρουσιάζονται η χρονική του διάρκεια και τα Πανεπιστήμια που συμπράττουν. Παράλληλα υπάρχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου οι φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν για την αίτηση και τις προθεσμίες.
Όπως προ-ειπώθηκε αυτή την περίοδο υποβάλλονται αιτήσεις για υποτροφίες σε 29 διδακτορικά προγράμματα. Πολύτιμες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από το διαδίκτυο.
Πηγή: newsbeast.gr