Στο Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού Beton7 και στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης για την εκπαίδευση ενηλίκων διοργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς βιωματικά σεμινάρια SEMINAR.Room με θέμα τις Διαπροσωπικές Σχέσεις σε τέσσερα αντικείμενα εκπαίδευσης ξεκινώντας την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013.
Η διάρκεια του ολοκληρωμένου κύκλου εισηγήσεων των σεμιναρίων θα εξαντλήσει το θέμα των Διαπροσωπικών Σχέσεων έως το τέλος του χρόνου με σκοπό την δημιουργία και παρουσίαση έργου από τους συμμετέχοντες σε κάποιες των περιπτώσεων.
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων αφορά τέσσερις συναντήσεις, για το εκάστοτε αντικείμενο, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν δυνατότητα επιλογής να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν ακόμη και μεμονωμένες εισηγήσεις αν το επιθυμούν.
Στους συμμετέχοντες θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Οι εγγραφές για όλα τα σεμινάρια στο Beton7 SEMINAR.Room ξεκίνησαν. Στο κάθε σεμινάριο θα γίνεται δεκτός περιορισμένος αριθμός συμμετοχών ενώ στις εγγραφές τηρείται σειρά προτεραιότητας.
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ με την Δρ. Αναστασία Καραφλόγκα
κάθε Τρίτη 18.00-21.00 | 20 ευρώ/σεμινάριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
2. ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ με την Νίνα Αλκαλάη
κάθε Τετάρτη 18.00-19.30 | 10 ευρώ/σεμινάριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
3. ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – βιωματικές προσεγγίσεις της εικόνας με τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, υπ. Διδάκτωρ Διδακτικής της Τέχνης, ΑΣΚΤ
κάθε Πέμπτη 18.00-21.00 | 20 ευρώ/σεμινάριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
4. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με τις Ελίνα Πανταλέων και Μαρία Κωσταλά
κάθε Παρασκευή 19:30 – 21:30 | 10 ευρώ/σεμινάριο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)
Βιωματικά σεμινάρια με θέμα “Διαπροσωπικές Σχέσεις”
Beton7 SEMINAR.Room
Διάρκεια πρώτου κύκλου:5 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου
Περισσότερες πληροφορίες & Εγγραφές:
Μαρία Ανέστη
press@beton7.com
210-7512625
BETON7
Πύδνας 7, Βοτανικός – Αθήνα 11855
(στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
τηλ. 0030 210 7512625
www.beton7.com – info@beton7.com
Λίγα λόγια για τα βιωματικά σεμινάρια:
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ με την Δρ. Αναστασία Καραφλόγκα
«Ανοικτοί ορίζοντες ή κλειστά σύνορα; Μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση στην ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα». Δρ. Αναστασία Καραφλόγκα
Το σεμινάριο θα διερευνήσει τα θέματα:
– Ορισμοί και αφορισμοί
– Διαφοροποίηση Δημιουργικής Γραφής
– Μορφή, περιεχόμενο και πλαίσιο
– Λογοτεχνικά Είδη
– Διακειμενικότητα και Δημιουργικότητα
– Σημειωτική και Σημαντική
– Ασκήσεις
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Δρ. Αναστασία Καραφλόγκα (ΒΑ Hons, MA, PhD) σπούδασε στην Αγγλία θρησκειολογία, επικοινωνία, νέες επικοινωνιακές και πληροφορικές τεχνολογίες και δημιουργική γραφή. Τα μεταπτυχιακά της (Μάστερ και Διδακτορικό) χρηματοδοτήθηκαν από υποτροφίες της Βρετανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Bath Spa και στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και, σαν επισκέπτης λέκτορας, σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων τόσο ακαδημαϊκών όσο και επιχειρηματικών.
Οι εκδόσεις και οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν δύο βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει εργαστεί σαν ghost συγγραφέας σε εκτυπωμένες αλλά και διαδικτυακές εκδόσεις.
2. ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ με την Νίνα Αλκαλάη
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε το σώμα μας κινείται στο χώρο και στο χρόνο δίπλα σε άλλα σώματα. Η κίνηση ταυτίζεται με τη ζωή καθώς αποτελεί βασική σωματική και ψυχική ανάγκη. Η κίνηση του καθενός είναι μοναδική, είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητάς μας και της εμπειρίας μας από τον κόσμο, και το σώμα ο τόπος όπου οι εμπειρίες αυτές έχουν καταγραφεί. Τι γνωρίζουμε όμως για την κίνησή μας? Και πως μπορούμε να κινηθούμε–χορέψουμε μαζί με τον άλλο/ άλλους σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και ελευθερίας?
Μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, και με διαφορετικές μουσικές, θα εξερευνήσουμε πως η κίνηση και ο χορός οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και βαθύτερη εμπειρία ζωής.
Δεν απαιτούνται γνώσεις τεχνικής χορού, αρκεί η διάθεση για κίνηση και έκφραση μέσω του σώματος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Νίνα Αλκαλάη είναι καθηγήτρια χορού, θεωρητικός του χορού και χοροθεραπεύτρια.
Έχει δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου από τη Νομική Σχολή Αθήνας, Σύγχρονου Χορού από το Deree College και Χοροθεραπείας από την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας .
Από το 1989 ως το 1994 συνέχισε σπουδές χορού στο Ισραήλ, το Βέλγιο και τη Ν. Υόρκη και το 2000 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.A in Dance Studies) από το Laban Centre, City University, London, με ειδίκευση στην εκπαίδευση του χορού, τη χορογραφία και την ανάλυση κίνησης.
Από το 1986 ασχολείται με το χορό ως χορεύτρια, δασκάλα σύγχρονου χορού, σύμβουλος σε θέματα χορευτικής εκπαίδευσης και αρθρογράφος ενώ δικές της χορογραφίες παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στην Αθήνα, στο θέατρο « Φούρνος», στο φεστιβάλ dance video Micropolis και στο Beton7.
Από το 1999 εργάζεται και ως χοροθεραπεύτρια σε ιδιωτικά και κρατικά πλαίσια.
Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με διαλέξεις και workshops για το χορό, τη χορευτική εκπαίδευση και τη θεραπεία μέσω των τεχνών.
Από το 2008 μέχρι το 2010 ήταν Τομεάρχης Χορού του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και από το 2010-12 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπείας.
3. ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – βιωματικές προσεγγίσεις της εικόνας με τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο
«Μια συνειδητή παρέμβαση στον βίο μας είναι η σύγχρονη τέχνη, εναντίον της καθημερινότητας που μας επιβάλλεται». Γ. Ταξιαρχόπουλος
Τα στοιχεία που θα αποτελέσουν το σεμινάριο θα τα αντλήσουμε από τη σχέση σύγχρονης εικόνας και σκέψης. Και θα διερευνήσουμε σε αυτές και την σχέση Θεωρίας & Πράξης στην σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Ως γνωστόν η σκέψη είναι μέρος του Είναι μας, αλλά και ένδυμα του. Επομένως αντανακλά το πλέγμα των σχέσεων μας όπως αυτές διαμορφώνονται και επικαιροποιούνται στην εκάστοτε κοινωνία κι εποχή από τις επιλογές μας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μας φέρει σε επαφή με την γνώση των εσωτερικών αιτιών και κινήτρων που δημιουργούν, επηρεάζουν και τροφοδοτούν την σκέψη με εικόνες-σύμβολα, εικόνες που μας προτρέπουν ή μας απομακρύνουν από την εμπειρία, εικόνες διαμεσολαβήσεις & διαστρωματώσεις που σηματοδοτούν το ρόλο μας απέναντι ή/ και δίπλα στον «σημαντικό άλλον» καθώς το θέμα μας είναι οι Διαπροσωπικές σχέσεις.
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε διεξοδικά με:
– Τις βασικές έννοιες των εικαστικών τεχνών και τις σύγχρονες αναγνώσεις της εικόνας
– Οπτικός Πολιτισμός: ένα εικονικό γίγνεσθαι και οι δομές του.
– Τα πλαστικά στοιχεία και οι ιδιότητες των εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης
– Κριτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης και η διαμεσολάβιση στη σχέση της με τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα.
– Η εικόνα-σύμβολο στην υπηρεσία της προπαγάνδας
– Μεθοδολογίες έρευνας & παρουσίασης των εικαστικών καλλιτεχνών και των έργων τέχνης που επεξεργάζονται τις έννοιες που μας απασχολούν.
– Εργαστήριο εικαστικής διαχείρισης και αυτοσχεδιασμού βιωματικών αποτυπώσεων και ιχνογραφίας με σύγχρονα ή/και παραδοσιακά μέσα: βίντεοκάμερα, ψηφιακή φωτογραφική, κινητό ή/και χαρτί, μελάνια και προσωπικά αντικείμενα. Σε κάθε σεμινάριο θα παράγουμε μια εικαστική πράξη-δημιουργία αυτοτελή η σε συνέχεια και για την παρακολούθηση και συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη δημιουργική εμπειρία. Το σεμινάριο λειτουργεί βοηθητικά, επιμορφωτικά σε δασκάλους – παιδαγωγούς και εικαστικούς εκπαιδευτικούς πρωτοβάμθιας ή/και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Έχει σπουδάσει Οικονομικά (ΒΑ) στο Σίδνευ της Αυστραλίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες αποφοιτώντας με άριστα από την ΑΣΚΤ Αθήνας το 2003. Συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΚΤ «ψηφιακές μορφές τέχνης»(MDA) με υποτροφία από το ΙΚΥ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Διδακτική της Τέχνης και εξωτερικός συνεργάτης της ΑΣΚΤ σε θέματα έρευνας κι εκπαίδευσης, υπεύθυνος για την πρακτική των φοιτητών του εικαστικού τμήματος (ΕΣΠΑ 2010-2014) στη διδακτική τέχνης. Η διδακτική του εμπειρία και δημιουργία ξεκινάει το 2001 και φτάνει έως σήμερα έχοντας εργαστεί στο πρότυπο εργαστήρι τέχνης Χαλκίδας, στο Αρσάκειο-Τοσίτσειο Β΄ Γυμνάσιο-Λύκειο Εκάλης, στο ΚΕΘΕΑ-Διάβαση, στο ιδιωτικό σχολείο «Νέα Παιδεία», στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Πετρούπολης και στο Δήμο Καισαριανής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ επίσης, έχει ιδρύσει εικαστικά εργαστήρια και έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα σπουδών τους όπως του Γαλλικού ινστιτούτου Αθηνών κ.α. Είναι ο ιδρυτής και επιμελητής της Πανελλήνιας Έκθεσης των δημοτικών εικαστικών εργαστηρίων (Πετρούπολη, 2005-2006-2007) και των καταλόγων τους. Το καλλιτεχνικό του έργο έχει διακριθεί διεθνώς, έχει λάβει το 8ο διεθνές βραβείο για νέους εικαστικούς δημιουργούς LVMH (Παρίσι 2002) και το πρώτο βραβείο του ιδρύματος Σπυρόπουλου (Αθήνα 2002). Με υποτροφία του Γαλλικού οίκου LVMH φοίτησε στην σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού στο εργαστήριο του Chr. Boltanski ενώ, με υποτροφία από το ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Αθήνα 2007) και την Ιαπωνική επιτροπή υποτροφιών του CCA Kitakyushu συμμετείχε στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα στο CCA Kitakyushu (Ιαπωνία 2007-2008). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσεις συλλογές και σε συλλογές ιδρυμάτων στην Νέα Βιέννη, Τόκυο, Σανγκάη, Λονδίνο, Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Νέα Υόρκη, κ.α. ενώ, έχει συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις, μπιενάλε και διεθνή φεστιβάλ τέχνης σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Στην ΑΘήνα συνεργάζεται με τον χώρο Τέχνης και Πολιτισμού γκαλερί Beton7 και στην Θεσσαλονίκη με την γκαλερί Λόλα Νικολάου.
4. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με τις Ελίνα Πανταλέων και Μαρία Κωσταλά
Οι συντονίστριες, επαγγελματίες ψυχολόγοι, ειδικευμένες στη θεραπεία μέσω της Έβδομης Τέχνης, επιλέγουν τα κατάλληλα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Με αφορμή αποσπάσματα αγαπημένων ταινιών ή άγνωστα «διαμάντια» μικρού μήκους, θα εμπλακούμε σε μια συζήτηση όπου θα μοιραστούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που ενεργοποιήθηκαν από την κινηματογραφική προβολή, καθώς και τις απόψεις μας σχετικά με τα ζητήματα που πραγματεύεται.
Ο στόχος μας δεν είναι να μιλήσουμε για την ταινία σαν κριτικοί κινηματογράφου ούτε να φιλοσοφήσουμε γενικά και αόριστα πάνω στο θέμα. Θέλουμε να προβληματιστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με αφορμή τo κοινό ερέθισμα – την ταινία.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν, άλλωστε το βιωματικό στοιχείο ενθαρρύνεται!
Τι θα κερδίσετε εσείς από αυτήν την εμπειρία;
«Τροφή για σκέψη» και διάφορα tips που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε εμπλακεί, προβληματιστεί, ανταλλάξει απόψεις και βιώματα και φυσικά θα έχετε γνωρίσει ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ανθρώπους!
Δεν πρόκειται λοιπόν για μια «τυπική» διάλεξη πάνω στο θέμα, αλλά για μια βιωματική άσκηση μέσα από τη δύναμη του κινηματογραφικού μέσου!
Το θέμα του Α’ Κύκλου είναι οι «Διαπροσωπικές Σχέσεις», ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί σε πολλές ταινίες και έχει απασχολήσει πολλούς σκηνοθέτες, από τον Ingmar Bergman και τον Woody Allen μέχρι τον Pedro Almodóvar και τον David Fincher.
Θα δούμε και θα αναρωτηθούμε για τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, τις φιλίες, καθώς και το πώς σχετιζόμαστε στον επαγγελματικό χώρο αλλά και στην οικογένεια.
Άραγε πώς οι εμπειρίες του καθένος θα επιδράσουν στον τρόπο αντίληψης του οπτικού ερεθίσματος;
Αφήνοντας το κινηματογραφικό απόσπασμα να μιλήσει στην ψυχή μας απελευθερώνoυμε κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς μας και βλέπουμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν τον κινηματογράφο να μας φέρει πιο κοντά και στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία του Manchester Metropolitan University. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα “Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών”. Στην έρευνα αυτή μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, είτε ατομικά είτε ομαδικά, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου στην Αγγλία και την Αμερική. Παράλληλα, εκπαιδεύεται στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Από το Δεκέμβριο του 2011 συντονίζει ομάδες και βραδιές κινηματογραφο-θεραπείας και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι.
Η Μαρία Κωσταλά, Κλινική Ψυχολόγος (Msc), είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, ενώ έχει παρακολουθήσει και το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το ψυχιατρικό ιατρείο “Ψυχοδός” στο Γκύζη ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.