Βάσεις 2017: Εκτιμήσεις για τα μόρια ανά Επιστημονικό Πεδίο

περιεχόμενο

Λιγότεροι ήταν φέτος οι αριστούχοι των Πανελλαδικών εξετάσεων και περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν μόνο στα 4 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της οποίας τα μαθήματα παρακολουθούσαν, 3 στους 10 σε Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Στις φετινές βάσεις αναμένονται άλλωστε σημαντικές μεταβολές οι οποίες οφείλονται όχι μόνο στις Βαθμολογικές Επιδόσεις αλλά και στη διαφοροποίηση της ζήτησης των σπουδών.

Ειδικότερα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα ακόλουθα για τις βάσεις 2017:

* Στο 1ο  Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η Μέση Επίδοση των υποψηφίων ήταν υψηλότερη κατά 411 μόρια. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει μία αντίστοιχη άνοδο των σχολών καθώς μάλιστα έχει αυξηθεί και το πλήθος των υποψηφίων. Η αύξηση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα και μεγαλύτερη στις Σχολές οι οποίες κινούνται κάτω από τα 16.000 Μόρια.

* Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι μικρότερη  κατά 350 μόρια και επομένως αναμένεται πτώση η οποία θα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές.

* Στο 3ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο συγκεντρώνονται υποψήφιοι με υψηλές επιδόσεις θα παρατηρηθούν μεικτά πρόσημα. Σημαντικό στοιχείο το οποίο διατηρεί τις Βάσεις των Ιατρικών Σχολών είναι η σημαντική μείωση των εισακτέων σε αυτές.

Επειδή όμως η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι μικρότερη κατά 300 μόρια σε σχέση με την περσυνή αναμένεται πτώση σε σχολές κάτω των 18.000 μορίων. Από την πτώση αυτή θα πρέπει ίσως να εξαιρέσει τα Τμήματα της χημείας τα οποία είχαν διαμορφώσει την βάση τους πέρυσι από υποψηφίους προερχόμενους αποκλειστικά από το 2ο επιστημονικό πεδίο και τα οποία φέτος μπορούν να επιλεγούν και από υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου.

* Στο 4ο επιστημονικό πεδίο το οποίο μάλιστα τελεί υπό κατάργηση από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο αναμένεται σημαντική αύξηση των βάσεων λόγω του υπερδιπλασιασμού της ζήτησης.

* Στο 5ο επιστημονικό πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε όλες τις κλίμακες καθώς η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι φέτος χαμηλότερη κατά 650 μόρια. Κατά συνέπεια οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν ελεύθερα σχολές και τμήματα χωρίς τα στερεότυπα των περσινών βάσεων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.