Λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση, αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 ανά κατεύθυνση
Φέτος θα δούµε πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθµες σχολές, που θα ξεκινούν από λίγα µόρια (200-400), πτώση στις µεσαίες σχολές που θα κυµανθούν από 500-800 µόρια και κατρακύλα σε χαµηλόβαθµα πανεπιστηµιακά τµήµατα αλλά κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας έως και αρκετά πάνω από 2.000 µόρια µπορεί και 3.000 µόρια! Φυσικά στα κεντρικά τµήµατα η πτώση θα είναι συγκρατηµένη είτε πρόκειται για πανεπιστήµια είτε για ΤΕΙ.
Οι εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι ακόµη και κάποιες ιατρικές (όπως για παράδειγµα της Αλεξανδρούπολης) θα κινηθούν οριακά κοντά στα 18.000 κάτι που έχει να συµβεί αρκετά χρόνια. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τα υψηλόβαθµα πολυτεχνικά τµήµατα, στα οποία µπορεί οι βάσεις να πέσουν ακόµη και 800 µόρια στις πολυτεχνικές της περιφέρειας και λιγότερο στις κεντρικές όπως το ΕΜΠ.
Για τις φυσικοµαθηµατικές σχολές οι εκτιµήσεις δείχνουν πτώση από 800 µόρια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και µέχρι 1.500 µόρια για τις σχολές που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια. Για τις οικονοµικές σχολές οι εκτιµήσεις είναι κάπως «νεφελώδεις», αλλά οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων από 500 έως και 1.000 µόρια.
Οι νοµικές σχολές δεν δείχνουν να «υποχωρούν» πάρα πολύ. Δηλαδή, οι εκτιµήσεις δείχνουν µια µικρή πτώση κοντά στα 250-300 µόρια για τη σχολή της Αθήνας. Για τη Νοµική της Θεσσαλονίκης κοντά στα 350-400 µόρια και για τη Νοµική της Θράκης κοντά στα 450 µόρια.
Οσον αφορά στα τµήµατα της Ψυχολογίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ξανά µεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους επίσης θα έχουν κατρακύλα στις βάσεις, κάτι που σηµαίνει ότι το τµήµα της Αθήνας µπορεί να πέσει αρκετά κάτω από τα 18.000 µόρια (ίσως κοντά στα 17.700 µόρια) και λίγο παραπάνω το αντίστοιχο τµήµα της Αθήνας.
Τα τµήµατα Φιλολογίας θα κινηθούν γύρω από τα 17.000 µόρια. Δηλαδή το τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου της Αθήνας κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει κοντά στα 17.220 µόρια, ενώ το αντίστοιχο της Κρήτης πιθανότατα θα είναι αρκετά κοντά 14.300 µόρια.Το τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπως αυτό του Καποδιστριακού, θα κινηθεί αρκετά κάτω από τα 17.000 µόρια και θα φτάσει µέχρι και τα 16.650 µόρια.
ΘΕΤΙΚΗ
Σε γενικές γραµµές και µε βάση κυρίως τις επιδόσεις των υποψηφίων φαίνεται ότι θα έχουµε πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές Σχολές καθώς και αξιοσηµείωτη µείωση των βάσεων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές και κατά συνέπεια στις Φαρµακευτικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές σχολές και µικρότερη µείωση σε όλες τις σχολές του 3ου Επιστηµονικού Πεδίου, κάτι που αφορά και τα ΤΕΙ.
Στις Σχολές υψηλής ζήτησης, όπως ορισµένες Πολυτεχνικές Σχολές, η πτώση των βάσεων θα ξεκινήσει από 150 µόρια, ενώ σε ιατρικές, οδοντιατρικές, κτηνιατρικές, φαρµακευτικές η πτώση των βάσεων θα είναι αξιοσηµείωτη για τα δεδοµένα αυτών των σχολών και θα ξεκινήσει από τα 120 µόρια ανάλογα µε το τµήµα ή τη σχολή για να φτάσει µέχρι και τα 700.
Στις σχολές µέτριας ζήτησης (ορισµένες Πολυτεχνικές, Φυσικοµαθηµατικές κ.ά.), που απαιτούν βαθµούς µεταξύ 15 και 18, η πτώση θα είναι µικρότερη και θα κυµανθεί µεταξύ 100-150 µορίων ανάλογα µε το τµήµα ή τη σχολή. Στις Σχολές χαµηλής ζήτησης, δηλαδή που απαιτούν βαθµολογίες µεταξύ 12-15, δεν θα υπάρχουν µεγάλες εκπλήξεις και ίσως µια εξαιρετικά µικρή αύξηση των µορίων που θα κινούνται κοντά στα 50 µόρια.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση που τροφοδοτεί το 1ο Επιστηµονικό Πεδίο παρατηρήθηκε µείωση των αριστούχων σε Αρχαία και Ιστορία, που είναι µαθήµατα µε συντελεστές βαρύτητας. Συνεπώς είναι βέβαιο ότι τα υψηλόβαθµα τµήµατα του πεδίου, όπως π.χ. η Νοµική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν πτωτικά και η πτώση τους θα συµπαρασύρει και ένα µεγάλο µέρος µεσαίων -κυρίως- τµηµάτων (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.). Αυτές οι σχολές κινούνται στις κλίµακες 15-18, όπου οι υποψήφιοι είχαν χειρότερες επιδόσεις από πέρυσι και κυρίως στα Αρχαία και στη Νεοελληνική Γλώσσα αλλά και στα Λατινικά, όχι όµως και στην Ιστορία. Σε γενικές γραµµές δηλαδή η πτώση των βάσεων δεν αναµένεται εντυπωσιακή και κυρίως σε σχολές που απαιτούν τις µέτριες βαθµολογίες.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ
Σε γενικές γραµµές οι εκτιµήσεις δείχνουν αξιοσηµείωτη πτώση των βάσεων στις σχολές του Πολυτεχνείου (Αθήνας και Θεσσαλονίκης κυρίως) αλλά και σε όλες τις σχολές του 2ου και 4ου Επιστηµονικού Πεδίου. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση των βάσεων στην περιφέρεια. Κατά τα λοιπά οι καλύτερες επιδόσεις που σηµειώθηκαν στο µάθηµα Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, πιθανόν να συγκρατήσουν στο 5ο Πεδίο τις βάσεις από µεγάλη πτώση και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από την εφημερίδα το Έθνος
πηγή: neolaia.gr