Τοπικό ΕΣΠΑ για τη νεανική επιχειρηματικότητα

περιεχόμενο

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί υπήρξε η επιστροφή του Κ. Καίσερλη στην ενεργό δράση και κυρίως η δημοσιοποίηση των θέσεων του κ. Ν. Μυλωνά για τους άξονες ανάπτυξης του νησιού και τη νέα δημοτική πολιτική.
Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα κάτι περισσότερο από τον κ. Μυλωνά. Το δικό του όραμα για το πλαίσιο λειτουργίας του δήμου, όπως το παρουσιάζει, αποτελεί πραγματικότητα για τους περισσότερους ….καπιταλιστικούς δήμους της Δυτ. Ευρώπης. Αυτόνομη και έξω από τις πολιτικές διαδικασίες λειτουργία του μηχανισμού του δήμου, ανακατανομή της δημοτικής φορολογίας με επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και ελάφρυνση μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, πολιτική διαφύλαξης των τοπικών φυσικών πόρων από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση. Με την αριστερή θεώρηση των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων και την προσαρμογή της λειτουργίας του δήμου σε αυτές, διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Για τις αναλύσεις του, ο κ. Μυλωνάς χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ξεπερασμένη μαρξιστική οπτική για την κοινωνία και την εξέλιξη της. Και κάτι ακόμα. Αποστολή του δημάρχου δεν είναι να ανατρέψει το σύστημα, αλλά κυρίως να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του συστήματος για την ανάπτυξη του τόπου του και την ευημερία των δημοτών του. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι εθνικές εκλογές.
Οι προτάσεις του κ. Μυλωνά αν και έχουν παρουσιαστεί με επικεφαλίδες δεν αναφέρονται, κατά τη γνώμη μου, στις πιο σημαντικές. Δύο από αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά. Στην πρώτη, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουμε ιδιαίτερες επιδόσεις. Στη δεύτερη, η πρωτοπόρα σκέψη του σημερινού δημάρχου φαίνεται να έχει υποκύψει, σε παθογένειες άλλων εποχών. Εξηγούμαι.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΠΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;

Το πρώτο ερώτημα που αφορά την ανάπτυξη δεν είναι «πόση, προς ποια κατεύθυνση και σε όφελος τίνος» αλλά από πού θα βρεθούν οι πόροι για τις αναπτυξιακές πολιτικές του δήμου που οφείλουν αυτή ειδικά την περίοδο να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες. Είναι βέβαιο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να στηριχθούν στους συνήθεις πόρους του προϋπολογισμού του δήμου. Χρειάζονται επιπλέον χρήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει σωστός σχεδιασμός, ολοκληρωμένες προτάσεις, συστηματική δουλειά.
Εδώ θα μπορούσε να είναι τεράστια η συμβολή των νέων επιστημόνων του νησιού. Γιατί όχι συνεργατική παρακολούθησης και αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών προγραμμάτων; Συνεργατική με στόχο τη διαρκή αναζήτηση πόρων; Που συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου να καταρτίζει ολοκληρωμένες προτάσεις προς χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα; Ποιος θα είχε αντίρρηση αυτή η ομάδα να «επιδοτείται» από τον δημοτικό προϋπολογισμό από τη στιγμή μάλιστα που θα του προσθέτει πόρους;
Υποστηρίζω, λοιπόν ότι από τη στιγμή που πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη είναι η ανεύρεση πρόσθετων πόρων, πρώτη προτεραιότητα για ένα δήμο-πρότυπο είναι η δημιουργία μιας ομάδας κρούσης με στόχο να φέρει χρήματα στο νησί. Όσα μπορεί και από όπου μπορεί. Αυτή τη στιγμή μια τέτοια ομάδα δεν υπάρχει.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ: ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕ

Η πρόταση των συνεργατικών στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας που κατέθεσε ο Κ. Καίσερλης, παρά τη σωστή θεμέλια σκέψη της, οικοδομήθηκε με τρόπο ανεπίτρεπτο και πολιτικά και επικοινωνιακά. Η βιαστική συγκρότηση της πρώτης συνεργατικής που συνοδεύτηκε από αμφιβόλου νομιμότητας παραχώρηση δημοτικής περιουσίας αντί να λειτουργήσει ως ελπιδοφόρο παράδειγμα-παρά τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας- δημιούργησε ερωτηματικά ως προς την πραγματική του στόχευση και «θόλωσε» το εγχείρημα.
Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που αποτυπώνουν τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα του εγχειρήματος τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Δείχνουν πόσο κάτω πέρασε από τον πήχη των ίδιων της των προσδοκιών, η δημοτική αρχή. Στον δημοτικό προϋπολογισμό δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος των συνεργατικών, ποσό ύψους περίπου 1,5 εκ ευρώ. Η κοσμογονία των συνεργατικών δεν επετεύχθη. Από τα ταμεία του δήμου σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις βγήκε ένα ποσό κοντά στις 100 χιλιάδες ευρώ. Με λίγα λόγια ο στόχος της χρηματοδότησης, με βάση το ποσό που δεσμεύθηκε και το ποσό που εκταμιεύθηκε, επετεύχθη σε ποσοστό κάτω του 10%. Αυτό είναι επιτυχία;
Θέλω επίσης να προσθέσω κάτι. Γιατί δεν υπήρξε βούληση για συνεργατική νέων επιστημόνων για τη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου; Τι θα εμπόδιζε ένα άνεργο νέο επιστήμονα να διαθέσει δύο και τρεις ώρες την εβδομάδα για να ενισχύσει την προσπάθεια παιδιών οικογενειών που πραγματικά έχουν ανάγκη; Έγινε προσπάθεια να δούμε αν υπάρχει έδαφος και ενδιαφέρον από νέα παιδιά σε –καταρχήν- εθελοντική βάση; Το εγχείρημα αυτό όπου εφαρμόστηκε είχε συμμετοχή, επιτυχία και αποτέλεσμα. Βοήθησε και βοηθάει παιδιά, ανακουφίζει οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που στήθηκαν κοινωνικά φροντιστήρια με πρωτοβουλία πολιτών στο Ίντερνετ.

ΤΟΠΙΚΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με βάση τους αριθμούς του δημοτικού προϋπολογισμού που προανέφερα, λογικά υπάρχουν στα ταμεία του δήμου 1,4 εκ ευρώ που κάθονται και περιμένουν τη δικαίωση του οράματος του δημάρχου. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο. Το ποσό αυτό θα πρέπει άμεσα να κατευθυνθεί σε δράσεις για το σκοπό που έχει δεσμευθεί. Την ανάσχεση της ανεργίας και ειδικά των νέων. Προτείνω προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν να ακολουθηθεί ο δρόμος του Κώστα Μπακογιάννη.
(Στο σημείο αυτό ανοίγω μια ενδιαφέρουσα παρένθεση. Λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρπενησίου εξέφραζε σε μια μικρή παρέα τον προβληματισμό του για τις πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή. Του ανέφερα το σχέδιο του Κ. Καίσερλη. Μάλιστα επικοινώνησα με το δήμαρχο, του είπα για τη συζήτηση και στη συνέχεια του έδωσα τον κ. Μπακογιάννη. Μίλησαν και αντάλλαξαν τηλέφωνα. Στο επίμαχο θέμα πάντως ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους)
Προ εβδομάδων, ο δήμαρχος Καρπενησίου, μετά από συστηματική μελέτη των δεδομένων της περιοχής του, προχώρησε στην εφαρμογή ενός τοπικού ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ο δήμος χρησιμοποιεί ως ισχυρό κίνητρο την απαλλαγή, για τρία χρόνια, από κάθε δημοτικό τέλος. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της νέας εταιρείας, επιχορηγούνται ακόμη και οι Ανώνυμες Εταιρείες. Βασικός όρος, ο ιδιοκτήτης να είναι κάτω από 40 ετών.
Τα δημοτικά τέλη από τα οποία απαλλάσσεται ο νέος επιχειρηματίας είναι τα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και μένει να διευκρινιστεί αν η απαλλαγή αφορά ακόμη και τη χρήση κοινόχρηστων χωρών. Κατά τη γνώμη μου σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο δήμο της Κω θα πρέπει να εμπεριέχεται και αυτή η απαλλαγή αλλά να κατέβει το όριο ηλικίας από τα 40 στα 35.
Απευθύνθηκα, σε φίλο που είναι σε θέση να γνωρίζει άριστα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και από …σπόντα έχει ασχοληθεί με τα οικονομικά μεγέθη του δήμου της Κω. Η εκτίμηση του είναι ότι ανάλογο πρόγραμμα μπορεί άνετα να εφαρμοστεί στο δήμο της Κω και με πολύ καλύτερες προοπτικές.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΕΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ;

Για να μην κουράζουμε. Λεφτά, λένε ότι, υπάρχουν. Ας πει ο δήμος ποιο ακριβώς είναι το ποσό που μπορεί μόνο από ιδίους πόρους να διαθέσει για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Για να μιλάμε για εξασφαλισμένα κονδύλια. Ας θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, στη βάση των καλών πρακτικών που υπάρχουν σε άλλους δήμους, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Κω.
Και ας καλέσει όλους και ιδιαίτερα τους νέους ή ομάδες νέων να καταθέσουν τις ιδέες τους για την αξιοποίηση του ποσού αυτού, στο πλαίσιο που προαναφέραμε. Επώνυμα, άφοβα, με επιχειρήματα.
Είχα την ευκαιρία να είμαι μέλος της ομάδας που προετοίμασε και παρακολούθησε την πρώτη δημόσια διαβούλευση στη χώρα, με θέμα τα κρατικά αυτοκίνητα. Είδα το δέντρο και το δάσος. Το δέντρο είναι η αναξιοπιστία των κυβερνώντων. Το δάσος, ο πλούτος των απόψεων της ελληνικής κοινωνίας. Πολίτες κατέθεταν ολοκληρωμένες και σοβαρότατες προτάσεις νόμου. Ήταν φανερό ότι αφιέρωσαν χρόνο για να τις καταρτίσουν. Είμαι βέβαιος ότι ο πλούτος αυτός υπάρχει και στο νησί.
Αλλά τι λέω; Ο δήμος που επιχορηγεί με μισό εκατομμύριο ευρώ τα ΜΜΕ του, δεν διαθέτει μια αξιοπρεπή ιστοσελίδα που να μπορεί να την χρησιμοποιήσει για ενημέρωση, επικοινωνία και διαβούλευση με τους πολίτες του. (αυτό θα είναι το αντικείμενο της επόμενης παρέμβασης μου)

Πηγή: vimatisko.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.