Την “ψηφιακή εργασία” προωθεί στην Ευρώπη η Microsoft

περιεχόμενο

Εξήντα νέοι από χώρες της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία προσκλήθηκαν από τη Microsoft προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδικό workshop για εργασία που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, στις 18 Ιουνίου, με τίτλο “Driving Digital Jobs in Europe“.

Θέμα του workshop ήταν οι δυσκολίες που επιφυλάσσει για τους νέους η σύγχρονη αγορά εργασίας, ενώ τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων αξιοποιήθηκαν για τη σύνταξη προτάσεων προς την Σύνοδο για τη Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μέγα Συνασπισμό για την Ψηφιακή Απασχόληση.

Οι χώρες που είχαν παρουσία μέσω αντιπροσώπων στο workshop ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ οι νέοι που τις αντιπροσώπευσαν επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο το έργο που κάνουν στο πεδίο της νεανικής απασχόλησης, καθώς και τη συμμετοχή τους σε δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας YouthSpark της Microsoft. Με την πρωτοβουλία αυτή η Microsoft φιλοδοξεί να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, προσφέροντάς τους μεγαλύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο εκπαίδευσηςαπασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από το workshop είναι τα παρακάτω:
– Ανάγκη μείωσης του χάσματος σε επίπεδο δεξιοτήτων: Μεγαλύτερη διείσδυση της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, πρωτοβουλίες για την ενημέρωση σχετικά με τη σταδιοδρομία στο χώρο της πληροφορικής, καθώς και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης καριέρας. Πληρέστερη πληροφόρηση από τον ίδιο τον κλάδο σχετικά με τις απαιτούμενες δεξιότητες, καθώς και προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες της αγοράς.
– Ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας στο διαδίκτυο: Ενίσχυση του mentorship και της καθοδήγησης, καθώς και ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη υποστηρικτικών δικτύων και μηχανισμών μέσω Μη-Κερδοσκοπικών Οργανισμών και του κλάδου. Δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών από τον κλάδο της πληροφορικής, για τη μετάδοση γνώσης και εμπειρίας.
– Γυναίκες και STEM (Science Technology Engineering Mathematics): Καθιέρωση μεταβατικού έτους που θα επιτρέπει στις μαθήτριες να διερευνήσουν τη δυνατότητα καριέρας στην πληροφορική, καθώς και ευαισθητοποίηση γονέων, δασκάλων και συμβούλων για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις γυναίκες στον κλάδο της πληροφορικής.
– Υποτροφίες: Δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής online πλατφόρμας για τις ψηφιακές ευκαιρίες που θα διευκολύνει τους νέους που αναζητούν υποτροφίες πληροφορικής στην Ευρώπη.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τέσσερα άτομα:
– Ο Νεκτάριος Γιαννούλης, MSP (Microsoft Student Partner), φοιτητής στα ΤΕΙ Αθήνας. Έχει στο παρελθόν συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις της Microsoft, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις και workshops στη σχολή του και έχει αναπτύξει αξιόλογα projects, όπως το BattleshipX (online multiplayer game που διατίθεται στο ελληνικό Windows store), το The Cockerel (μουσικό παιχνίδι για παιδιά που σύντομα θα διατεθεί και στα ελληνικά), το Byzantiner (innovation Award), το Tik and Tela κ.α. Έχει συμμετάσχει δύο φορές στους ελληνικούς τελικούς του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup, εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση με το project Multimedu, ενώ με  το project Vider κέρδισε βραβείο.
– Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, φοιτητής πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και MSP (Microsoft Student Partner). Έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις  σε .NET για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ανεπτυγμένες εφαρμογές σε C# μέσω game development για Windows Phone 7. Έχει υποστηρίξει εκτενώς την ανάπτυξη εφαρμογών για Windows 8 εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχει ο ίδιος αναπτύξει εφαρμογές για Windows 8 (Wise Words…, My Simple Passwords Generator κ.α.), ενώ συμμετείχε στο WOWZAPP 2012 Hackathon στην Αθήνα.
– Η Σταματία Τουρνά είναι φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ συμμετείχε με επιτυχία στο διαγωνισμό του GetBusy.gr κερδίζοντας την 8η θέση στους τελικούς.
– Ο Μανώλης Λαμπόβας είναι Project Manager και μέλος της επιτροπής τουGetBusy.gr, της δράσης που έχει αναπτυχθεί από το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) και τη Microsoft Eλλάς, στο πλαίσιο του YouthSpark. Στο παρελθόν είχε συντονίσει τη δράση Microsoft Unlimited Potential, μέσω της οποίας περισσότερα από 1.000 άτομα, μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, είχαν αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες και είχαν λάβει σχετική πιστοποίηση γνώσεων.

 

Πηγή: EMEA.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.