Να μην έχουν τα θρησκευτικά την μορφή κατήχησης επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας

περιεχόμενο

Μετά τη μετωπική σύγκρουση εκκλησίας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με φόντο την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και τη στροφή στις δηλώσεις δια στόματος Φίλη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έρχονται εξελίξεις για το μάθημα των θρησκευτικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου είναι να πάψει το μάθημα να μοιάζει με θρησκευτική κατήχηση ή ομολογιακό μάθημα, αλλά ένα μάθημα με φωτικό-γνωσιολογικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα ο στόχος είναι σαν βάση για τη διαδασκόμενη ύλη να αποτελεί το θρησκευτικό φαινόμενο γενικά, οι μεγάλες θρησκείες ανά τον κόσμο, ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία ειδικότερα, με έμφαση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Οι αλλαγές προτείνονται από το Δημοτικό και σε όλα τα επίπεδα της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης, με το μάθημα να αναπτύσσεται σε τρεις κύκλους: Χριστιανισμός και Ορθοδοξία, άλλα χριστιανικά δόγματα, άλλες μεγάλες θρησκείες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μάθημα που δίνει βαρύτητα κατ’ αναλογία 70%-30% υπέρ της διδασκαλίας του Χριστιανισμού.

Ως βάση μελέτης των αλλαγών αυτών προτείνονται τα προγράμματα σπουδών που εγκρίθηκαν για τα θρησκευτικά το 2010-2011, εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2012-2013 και διευρύνθηκαν την επόμενη χρονιά. Οι αλλαγές προβλέπονταν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του “Νέου Σχολείου” του 2011, το οποίο δεν προχώρησε με τη δικαιολογία έλλειψης κονδυλίων.

Από την άλλη, το μνημόνιο αναφέρει ρητά στην τελευταία δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από τη βουλή τον Αύγουστο, πως μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης που θα κρίνει τις επόμενες δόσεις συμπεριλαμβάνεται και εκείνη του Νέου Σχολείου, με στόχο να συνεχιστούν κάποιες και άλλες να σταματήσουν, αλλά και να μην χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στην απαλλαγή από το μάθημα φαίνεται πως η κυβέρνηση κάνει πίσω ολοταχώς και οι εξαγγελίες για απλοποίηση των διαδικασιών για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, μάλλον θα μείνουν εξαγγελίες

 

πηγή: dikaiologitika.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.