Οι θεατρικές σπουδές προσελκύουν χιλιάδες νέους

περιεχόμενο

Θέσεις εργασίες και επαγγελματικά δικαιώματα – Τι ισχύει

Η τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ.  Από εκείνη την εποχή το θέατρο εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ψυχαγωγίας, μαγεύοντας το κοινό.
Αυτή η μαγεία ωθεί και χιλιάδες νέους, που σε πείσμα των καιρών, επιλέγουν να σπουδάσουν και να αναζητήσουν την επαγγελματικά την τύχη τους στο χώρο του Θεάτρου. Για του λόγου το αληθές  αναφέρουμε ότι  18900 μόρια συγκέντρωσε ο πρώτος εισαχθείς στη σχολή Θεάτρου Θεσσαλονίκης και 18561 μόρια στο τμήμα της Αθήνας. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο το Θέατρο. Πρόκειται για τα τμήματα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, και τα Θεατρικών Σπουδών σε Αθήνα, Πάτρα και Ναύπλιο.  Ακολούθως δίνουμε σημαντικές πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα επιχειρώντας να απαντήσουμε σε πιθανές απορίες μαθητών και γονέων. Θέατρο vs Θεατρικές σπουδές
Πολλοί μαθητές αναρωτιούνται για τις διαφορές του τμήματος Θεάτρου από αυτά των Θεατρικών σπουδών. Θέλοντας να βοηθήσουμε τους μαθητές αναφέρουμε ότι η κύρια διαφορά είναι τα έτη σπουδών που στο τμήμα Θεάτρου είναι 5 έτη ενώ στα τμήματα Θεατρικών σπουδών είναι 4 έτη. Επίσης στο τμήμα της Θεσσαλονίκης προσφέρονται κατευθύνσεις σπουδών που δεν υπάρχουν στα άλλα τμήματα. Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το τμήμα του Αριστοτελείου μπορούν να ειδικευτούν στις κατευθύνσεις:
1. Δραματολογία – Παραστασιολογία 2. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία 3. Υποκριτική
Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ένα «συν» συγκριτικά με τους συναδέλφους τους από τα άλλα τμήματα, καθώς σύμφωνα με παλιότερες προκηρύξεις για την επιλογή εκπαιδευτικών στα καλλιτεχνικά σχολεία μπορούσαν να διδάξουν τα μαθήματα «Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός», «Αγωγή Προφορικού Λόγου». Από εκεί και πέρα έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Οι απόφοιτοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά  ορίζονται σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄).που αναφέρει ότι Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας και του Ναυπλίου  μπορούν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας.
Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:
α) Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως θεατρολόγοι στα ολοήμερα δημοτικα σχολεία (ωρομίσθιοι). β) Σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων. γ) Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές. δ) Στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο. ε) Σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Tοπική Aυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. στ) Σε δραματικές σχολές ως καθηγητές. ζ) Εφόσον συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες. η) Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου. θ) Εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί.
Μικρές οι πιθανότητες πρόσληψης στη δευτεροβάθμια, αυξημένες στην πρωτοβάθμια.
Το 2009 απόφοιτοι Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών της χώρας συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και προσελήφθησαν οι πρώτοι θεατρολόγοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος καθώς για μόλις 12 θέσεις διαγωνίστηκαν 654 υποψήφιοι (πιθανότητα πρόσληψης 1,8%). Η διδασκαλία του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στα πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά αύξησε τις θέσεις εργασίας των αναπληρωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φέτος προσελήφθησαν 606 αναπληρωτές θεατρολόγοι  στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 649.

Προσλήψεις αναπληρωτών Αριθμός εγγεγραμένων θεατρολόγων στους πίνακες του Υπουργείου Ποσοστό απορρόφησης
606 988 61,33%

Επίσης προς γνώση των ενδιαφερόμενων αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οργανικές θέσεις θεατρολόγων  δημιουργήθηκαν και στην πρωτοβάθμια. Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθηγητή κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, και Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, σε συνεργασία και με την αρμόδια Υφυπουργό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συγκροτούνται κλάδοι Γαλλικής Γλώσσας, Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Πληροφορικής, Δραματικής Τέχνης και Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναλυτικότερα, συστήνεται ο ακόλουθος αριθμός θέσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους αντίστοιχους κλάδους:
ΚΛΑΔΟΣ                                                          ΘΕΣΕΙΣ
ΠΕ05                    Γαλλικής Γλώσσας                          200
ΠΕ07                    Γερμανικής Γλώσσας                      100
ΠΕ08                    Καλλιτεχνικών Μαθημάτων              100
ΠΕ32                    Θεατρικών Σπουδών                        60
Βάσεις εισαγωγής. Μεγάλο το ενδιαφέρον των υποψηφίων

Τμήμα Βάση εισαγωγής γενικής σειράς
Θεάτρου Θεσσαλονίκης 14735
Θεατρικών σπουδών Αθήνα 14387
Θεατρικών σπουδών Πάτρα 11783
Θεατρικών σπουδών Ναύπλιο 11344

Τα τέσσερα τμήματα είχαν 28123 δηλώσεις στο μηχανογραφικό από υποψηφίους όλων των κατηγοριών, ενώ 689 υποψήφιοι δήλωσαν τα τμήματα ως πρώτη επιλογή τους. Το τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δηλώθηκε από 7523 υποψηφίους ενώ το τμήμα Θεατρικών σπουδών Αθηνών δηλώθηκε στο μηχανογραφικό 8183 φορές. Προβλήματα Θεατρολόγων
Οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών τμημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τους αποφοίτους των δραματικών σχολών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Στον τελευταίο έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικών ΠΕ18.41-δραματικής τέχνης στους οποίους δίνεται επίσης το δικαίωμα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Θεατρολόγων.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ
Πηγή: newsbeast.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.