Τέλος τα δωρεάν συγγράμματα

περιεχόμενο

Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αναμένεται να καταργηθεί η χορήγηση για δωρεάν συγγράμματα σε φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η κατάργηση της χορήγησής τους, που συνδέεται με το νέο πακέτο μέτρων και τις απαιτήσεις της τρόικας, αναμένεται να βγάλει τους φοιτητές στους δρόμους, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση για το σύστημα που θα αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα, σύμφωνα με τον “Τύπο της Κυριακής”, δεν έχει προχωρήσει.

Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν, ενώ στο “πακέτο Στουρνάρα”, το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Αν δεν επιλυθούν πολύ γρήγορα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την άμεση μετάβαση από το έντυπο στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα, η φοιτητική πελατεία εξωθείται στην ελεύθερη αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου υλικού.

Η διάθεση ηλεκτρονικών σημειώσεων από τους καθηγητές θεωρείται περιοριστική λύση, καθώς καταργεί την ελεύθερη επιλογή του φοιτητή και αναγορεύει τον διδάσκοντα σε αποκλειστική πηγή πανεπιστημιακής γνώσης.

Οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων από την άλλη, αφού διευκρίνισαν ότι

δεν απορρίπτουν το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό του φυσικού εντύπου και δεν αποδέχονται παθητικά την καθολική εφαρμογή της playstationποίησης της Παιδείας

προσγείωσαν απότομα τον σχεδιασμό του υπουργείου:

“Η ανάρτηση ενός συγγράμματος στο Διαδίκτυο με ηλεκτρονική μορφή προϋποθέτει, εκτός των άλλων, και:

α) τη σύμφωνη γνώμη του εκδότη ή του δικαιούχου του συγγράμματος. Μέχρι στιγμής κανένας εκδότης ή δικαιούχος δεν έχει εκχωρήσει το δικαίωμα των συγγραμμάτων του στο ΥΠΔΒΜΘ

β) την πλήρη νομική κάλυψη για την αποφυγή ή αποτροπή παραβατικών ή παράνομων ενεργειών εις βάρος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων

γ) τον καθορισμό και την εξασφάλιση του πνευματικού δικαιώματος (copyright) των συγγραμμάτων” ήταν η προειδοποιητική βολή των εκδοτών στο σχέδιο για τη μη μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα σε δύο χρόνια από σήμερα.

Πηγή: http://news247.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.