Στροφή σε ξένα πανεπιστήμια για τους φοιτητές του ευρωπαϊκού νότου

περιεχόμενο

Στην ένατη θέση στη λίστα με τους περισσότερους φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια βρέθηκε η Ελλάδα κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2010-2011, ακολουθούμενη από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα 11.630 Έλληνες φοιτητές ήταν εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, ενώ οι Κύπριοι φοιτητές αριθμούσαν 11.320.

Στην κορυφή με διαφορά βρίσκονταν οι φοιτητές από την Κίνα, συνολικά 67.325, με την Ινδία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 39.090 φοιτητές. Ακολουθούν κατά σειρά η Νιγηρία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Μαλαισία και η Γαλλία.

 width=Σύμφωνα εξάλλου με πανευρωπαϊκή έρευνα, ο αριθμός των φοιτητών από τις χώρες του νότου της ευρωζώνης που εκφράζουν ενδιαφέρον για σπουδές σε ξένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί.

Μέσα στο 2012 ο χρηματοδοτούμενος από την ΕΕ δικτυακός τόπος αναζήτησης πανεπιστημίων Study Portals έχει ήδη δεχθεί 80.000 περισσότερες ερωτήσεις από Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους φοιτητές σε σχέση με το 2011.

Η αύξηση στους Έλληνες φοιτητές που ενδιαφέρονται για σπουδές σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι της τάξεως του 162% (180% για τους Ιταλούς, 157% για τους Ισπανούς και 140% για τους Πορτογάλους αντίστοιχα).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε αυτές τις τέσσερις χώρες η ανεργία στους νέους είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, ενώ οι περισσότεροι επικαλούνται τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους για τη στροφή σε ξένα πανεπιστήμια.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των φοιτητών από αυτές της χώρες είναι τα βρετανικά πανεπιστήμια, ακολουθούμενα από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Ενδεικτικό είναι ότι το ενδιαφέρον από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για σπουδές στη Βρετανία έχει μειωθεί φέτος, λόγω των υψηλότερων διδάκτρων.

Πλέον οι ευρωπαίοι φοιτητές, όπως και οι Βρετανοί, καλούνται να πληρώσουν έως και 9.000 λίρες (11.410 ευρώ) ανά έτος σπουδών.

Άρθρο από Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Πηγή: http://www.skai.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.