Στην Κρήτη ο «πατέρας» του γραφένιου

περιεχόμενο

Στις επιστημονικές σεμιναριακές διαλέξεις «The Onassis Foundation Science Lecture Series», που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στο Ηράκλειο Κρήτης, θα συμμετάσχει ο νομπελίστας Konstantin Novoselov.

Οι διαλέξεις διοργανώνονται για 13η συνεχή χρονιά από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές – υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους.
Συνολικά τις διαλέξεις θα παρακολουθήσουν 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες. Τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο θα καλυφθούν από τo Ίδρυμα Ωνάση.

Ο «πατέρας» του γραφενίου

Ο Καθηγητής Konstantin Novoselov (Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ), κέρδισε το 2012 Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για την ανακάλυψη του γραφενίου, που θεωρείται υλικό του μέλλοντος.

Το γραφένιο αποτελείται από ένα μοναδικό στρώμα από άτομα άνθρακα γεγονός που το καθιστά το λεπτότερο υλικό που κατασκευάστηκε ποτέ, με τεράστιες προοπτικές, από εφαρμογή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα φωτοβολταϊκά μέχρι την ιατρική.

Μάλιστα ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.500 πατέντες για αναμενόμενες εφαρμογές του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν  νανοφύλλα λευκού γραφενιού που απορροφούν μέχρι και 33 φορές το βάρος τους σε χημικά και θεωρούνται ιδανικά για τον καθαρισμό των υδάτων από πετρελαιοκηλίδες.

Πηγή: www.econews.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.