Σπουδές στην Βρετανία: Συμβουλές για το τέλειο βιογραφικό

περιεχόμενο

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός βρετανικού πανεπιστημίου, θα πρέπει να αποστείλετε μαζί με την αίτηση σας και το λεγόμενο personal statement.
Πιο συγκεκριμένα, το personal statement είναι ένα κείμενο, που θα αποτελέσει πολύ σημαντικό παράγοντα εισαγωγής σας στο πρόγραμμα που επιθυμείτε, καθώς – ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους με παραπλήσια προσόντα, ένα καλογραμμένο και μεστό κείμενο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό, που θα σας βοηθήσει να γράψετε ένα καλοστημένο κείμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα αυτά, που λαμβάνονται υπόψη από τα πανεπιστήμια.

Όπως όλα τα κείμενα, έτσι και το personal statement χρειάζεται να έχει μια καλή εισαγωγή. Σε αυτό το σημείο κολλάνε οι περισσότεροι, καθώς έχουν μπροστά τους μια λευκή σελίδα, που τους μπλοκάρει. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε, είναι να περιγράψετε τι ακριβώς θέλετε να σπουδάσετε και γιατί. Μην περιοριστείτε σε μια δήλωση ότι σας αρέσει ένα αντικείμενο, γίνεται συγκεκριμένοι κι αναλυτικοί.
Γενικότερα, το personal statement πρέπει να έχει ορισμένα στοιχεία για να θεωρηθεί πλήρες. Με άλλα λόγια, μπορείτε και πρέπει να αναφερθείτε στα εξής :
· Για ποιο πρόγραμμα ενδιαφέρεστε και γιατί
· Σχετική εργασιακή εμπειρία (αν υπάρχει)
· Ικανότητες και προσόντα
· Μελλοντικές φιλοδοξίες ως προς την καριέρα
· Ενθουσιασμός για το αντικείμενο σπουδών
· Τωρινές σπουδές
· Συσχέτιση τωρινών σπουδών με μελλοντικές
· Ενδιαφέροντα, χόμπι
Η δομή του κειμένου σας πρέπει να είναι μεν απλή, αλλά σαφής και κατανοητή. Η λογική λέει ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσετε να γράφετε για όλα όσα σχετίζονται με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει καθώς και το αντικείμενο σπουδών σας. Επομένως, στην εισαγωγή μπορείτε να αναφερθείτε στο πρόγραμμα που έχετε επιλέξει και τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Έπειτα, αναφέρετε αυτά που έχουν σχέση με την εργασιακή εμπειρία, την οποία τυχόν διαθέτετε, κι ό,τι άλλο είναι σχετικό με το πρόγραμμα. Μην ξεχάσετε να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για τις μελλοντικές σπουδές σας και το πόσο ανυπομονείτε να ξεκινήσετε, ενώ παρακάτω θα μπορούσατε να γράψετε για εσάς, τις ικανότητές που διαθέτετε και το πώς αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των σπουδών.
Λίγο πριν από τον επίλογο, έχετε τη δυνατότητα να αναφερθείτε στα ενδιαφέροντά σας και τα χόμπι σας (μουσική, τέχνη, αθλητισμός, εθελοντική εργασία), τα οποία καλό είναι, αν γίνεται, να τα συνδέσετε με το πρόγραμμα, που ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε. Στον επίλογο, ανακεφαλαιώστε, αναφέροντας για ποιους λόγους το πανεπιστήμιο πρέπει να σας κάνει δεκτούς και τι θα σημαίνει για εσάς μια τέτοια απόφαση.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι είναι δύσκολο να γράφουν για τον εαυτό τους, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να κρατήσετε κάποιες πρόχειρες σημειώσεις προτού ξεκινήσετε, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσετε πως έχετε περιορισμένο χώρο για να γράψετε, καθώς σας δίνονται 47 γραμμές και 4.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών.
Επίσης, θυμηθείτε να κρατήσετε αρχείο του κειμένου σας, ώστε – σε περίπτωση απώλειας – να μη χρειαστεί να το γράψετε ξανά.
Αφού ολοκληρώσετε το personal statement, ελέγξτε το αρκετές φορές, διαβάστε το και διορθώστε όλα τα λάθη που εντοπίζετε, καθώς θεωρείται αδιανόητο να παρουσιάσετε ένα κείμενο με ορθογραφικά λάθη, παρανοήσεις, ασάφειες, λάθη στον τονισμό ή τη στίξη καθώς και λάθη γραμματικής. Μην παρασυρθείτε στο σημείο που αναφέρετε τα ενδιαφέροντά σας και γράψετε υπερβολικά πολλά λόγια, όλα έχουν σημασία, αλλά με μέτρο.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράψετε στο personal statement
 
NAI
· Το personal statement είναι ένα δικό σας προσωπικό κείμενο, δεν είναι ένα άρθρο για το μελλοντικό πεδίο σπουδών που έχετε επιλέξει. Επομένως θα πρέπει να μιλάει βασικά για εσάς, όχι για το αντικείμενο σπουδών σας.
· Συζητήστε το περιεχόμενο του κειμένου με τον καθηγητή σας για να μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά.
· Περιλάβετε μόνο στοιχεία για τα οποία θα είστε έτοιμοι να μιλήσετε, αν σας απευθυνθεί κάποια ερώτηση στη συνέντευξη.
· Δείξτε το personal statement που έχετε ετοιμάσει σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείτε και ζητήστε τη γνώμη τους για το τι λείπει, τι θα μπορούσατε να προσθέσετε ή τι θα μπορούσατε να είχατε γράψει διαφορετικά.
· Δώστε πειστικούς λόγους γιατί θέλετε να σπουδάσετε το συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλαδή γράψτε κάτι πέραν του «μου αρέσει η συγκεκριμένη σχολή», γιατί αυτό θεωρείται δεδομένο.
· Όσον αφορά σε προγράμματα που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, βρείτε όσο πιο πολλά στοιχεία μπορείτε σχετικά με το αντικείμενο και προσπαθήστε να κάνετε το personal statement πολύ σχετικό με αυτό.
· Αν έχετε ρεαλιστικά μακροπρόθεσμα σχέδια για την καριέρα σας, συνδέστε τις σπουδές με τη δουλειά που έχετε στο μυαλό σας.
· Αναφέρετε ορισμένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχετε πάρει και κάποια παραδείγματα υποχρεώσεων που έχετε φέρει εις πέρας επιτυχώς.
· Αναφέρετε συνοπτικά τις εξωσχολικές σας δραστηριότητες.
· Να είστε επεξηγηματικοί όταν γράφετε. Πιο συγκεκριμένα, αν έχετε γράψει ότι «μου αρέσει το διάβασμα» ή «μου αρέσουν τα ταξίδια», αναπτύξτε τη σκέψη σας και γράψτε τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις δραστηριότητες.
· Διατηρήστε σωστές παραγράφους σε όλο το κείμενο.
· Προσπαθήστε ώστε το κείμενο σας να έχει ροή και φροντίστε να είστε πάντα σαφής σε όλα όσα γράφετε.
· Να είστε μετριοπαθείς και να πιστεύετε στον εαυτό σας χωρίς να φανείτε υπερόπτες.
ΟΧΙ
· Μην αναφέρετε απλώς τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεστε τώρα. Θα είναι καλό να ξεχωρίσετε τις ικανότητες και την εμπειρία που έχετε, που είναι όμως σχετικά με τα προγράμματα σπουδών για τα οποία ενδιαφέρεστε. Δείξτε με το κείμενό σας πώς τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας συμβάλλουν στις γενικές σας δυνατότητες και στην προσωπικότητά σας με έναν τρόπο που υπόσχεται ότι θα έχετε επιτυχία σε όποιο πρόγραμμα κι αν γίνετε δεκτοί.
· Μην αναφέρετε δυνατότητες και δραστηριότητες χωρίς να δίνετε παραδείγματα για το πότε έλαβαν χώρα και τι αποκομίσατε από αυτά. Όλοι μπορούν να γράψουν «έχω σπουδαίες ικανότητες στο να ηγούμαι» σε ένα personal statement, ωστόσο μια πρόταση που θα επεξηγεί το χρόνο στον οποίο αποκτήσατε τις εμπειρίες και τι σας έχουν προσφέρει ως προσωπικότητα είναι κάτι που δεν γράφουν οι περισσότερο κι όμως εκτιμάται πολύ.
· Μην αναφέρετε ενδιαφέροντα που ενδεχομένως έχετε χωρίς να είστε συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει το διάβασμα, γράψτε για ορισμένους συγγραφείς της αρεσκείας σας ή είδη λογοτεχνίας που σας αρέσουν, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν μιλήσετε για μουσική ή τέχνη.
· Μην υπερβάλλετε στα γραφόμενά σας και μην ψεύδεστε.
· Μην κάνετε αιτήσεις σε πολλά διαφορετικά προγράμματα, γιατί θα είναι πιο δύσκολο να γράψετε ένα personal statement που να μπορεί να στηρίξει την αίτησή σας σε όλα.
· Μην γράψετε ένα διαφορετικό personal statement για κάθε πανεπιστήμιο στο οποίο έχετε κάνει αίτηση.
· Μην κάνετε αντιγραφή ένα personal statement που θα βρείτε έτοιμο στο διαδίκτυο και το παραδώσετε για δικό σας. Αυτό σημαίνει ότι υποπέσατε σε λογοκλοπή και αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, γιατί τα πανεπιστήμια ελέγχουν αμέσως τα personal statements που λαμβάνουν για να δουν αν είναι αυθεντικά. Φυσικά, όταν σας ανακαλύψουν, θα πρέπει να ξεχάσετε την αίτηση και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Μην γράψετε μεγάλη εισαγωγή.
Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε χρησιμοποιώντας δύσκολη γλώσσα, γιατί μπορεί να πέσετε στην παγίδα πολλών λαθών.

μια τελευταία φορά το κείμενό σας, πατήστε «αποστολή» και καλή σας επιτυχία!

Πηγή: news.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.