Φάκελος: Σπουδές στις ΗΠΑ

περιεχόμενο

Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο ονειρεύονται κάθε χρόνο να βρεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να σπουδάσουν σε κάποια από τα πανεπιστήμιά της. Και από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία πολλοί είναι αυτοί που τα καταφέρνουν αφού στις ΗΠΑ σπουδάζουν κοντά στα 3 εκατομμύρια ξένοι φοιτητές που προέρχονται από ολόκληρο τον πλανήτη.

Προϋπόθεση για να σπουδάσεις στα καλά ΑΕΙ της χώρας είναι να αντέχει οικονομικά η τσέπη των γονιών. Γιατί διαφορετικά μόνο στα όνειρά σου μπορείς να βρεθείς στις αίθουσες του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ ή του ΜΙΤ. Βέβαια υπάρχουν μερικές ακόμη… εκατοντάδες πανεπιστήμια τα οποία είναι εξίσου καλά και με λογικά δίδακτρα. Οσο για τα πτυχία που παρέχουν, εδώ δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις, καθώς όλοι γνωρίζουμε την απήχησή τους στην αγορά εργασίας. Βέβαια πριν ξεκινήσει κανείς για σπουδές στις ΗΠΑ πρέπει να κάνει μια εξαιρετικά σοβαρή έρευνα και να κινηθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τη φήμη του ιδρύματος και τις οικονομικές του δυνατότητες.

Tα «κλειδιά» που ανοίγουν τις πύλες των ιδρυμάτων

Σήμερα το «Παιδεία» παρουσιάζει τα 100 καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και μαζί όλες τις σχετικές πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, από το περιεχόμενο σπουδών κάθε ιδρύματος έως τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής αλλά και την προετοιμασία για τις απαραίτητες αιτήσεις προκειμένου να γίνετε δεκτοί. Η περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο το όριο που τα αμερικανικά ιδρύματα ορίζουν για να λάβουν πλήρεις τις αιτήσεις. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να σαρώσουν τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων για να συγκεντρώσουν τις δέουσες πληροφορίες πριν υποβάλουν αιτήσεις.

Μετά την οριστικοποίηση των επιλογών η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για να αρχίσει η ακαδημαϊκή περιπέτεια στις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα τυπικά, τα οποία είναι πολλά και απαιτούν και πολύ χρόνο έως ότου κάποιος ολοκληρώσει τα απαραίτητα και ετοιμάσει τις…βαλίτσες του.

Tα «κλειδιά» που ανοίγουν τις πύλες των ιδρυμάτων
Ο χάρτης των ΑΕΙ στις ΗΠΑ

ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, που δεν στηρίζονται κυρίως στα κρατικά ταμεία. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών (διετούς συνήθως φοίτησης). Τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα/Πολυτεχνεία προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων σε 4 χρόνια: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Ρhd).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ: Τη μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία. Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη επιθυμίας και τη φήμη που έχει το κάθε ίδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο «State University» ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Εastern, Νorthwestern κλπ.), τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.

Προπτυχιακά

Ο βασικός πτυχιακός τίτλος είναι το Βachelor’s Degree, αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου. Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους: Core Courses: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές.
Μajor courses: Το κύριο αντικείμενο σπουδών.

Μinor Courses: Το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Εlective Courses: Επιλογές μαθημάτων από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα τα απολύτως αναγκαία είναι:

1. Απολυτήριο Λυκείου. Το απολυτήριο Λυκείου είναι η βασική τυπική προϋπόθεση. ΄Ενας καλός βαθμός βοηθάει όσο και άλλες δεξιότητες (μουσική, αθλητισμός κλπ.).

2. SΑΤ. Όσο πιο δυνατό είναι το πανεπιστήμιο επιλογής τόσο πιθανότερο να ζητηθούν εξετάσεις στο Scholastic Αptitude Τest. Το SΑΤ Ι μετρά τη γλωσσική επάρκεια και τις ικανότητες του φοιτητή στα μαθηματικά. Το SΑΤ ΙΙ μετρά το επίπεδο γνώσης του σπουδαστή σε συγκεκριμένα μαθήματα. Το τεστ προσφέρεται έξι φορές τον χρόνο. Πληροφορίες στο www.collegeboard.org.

3. ΤΟΕFL. Το Τest Οf Εnglish as Foreign Language εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου στα γενικά αγγλικά και όχι σε κάποια ειδικευμένη ορολογία.

Μεταπτυχιακά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:

1. Πτυχίο ΑΕΙ – personal statement. Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3.5 – 4.0 που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8.75 έως 10! Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει. Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του personal statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.

2. Άριστη γνώση της αγγλικής. Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL.

Ένα ακόμη τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish) που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλία της αγγλικής.

3. Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ένα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου. Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Πληροφορική και Ψυχολογία.

4. GMAT: Από υποψήφιους για μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest).

Πληροφορίες στο www.gmat.org

Η AΞIA ΣΠOYΔΩN – ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Πόσο κοστίζει η φοίτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Οι σπουδές στις ΗΠΑ αλλά και η ζωή σε τίποτα δεν μοιάζει με την Ελλάδα. Αυτό από μόνο του είναι γοητευτικό για όσους θέλουν να κάνουν κάτι «διαφορετικό» ή να σπουδάσουν κάτι που στη χώρα μας δεν υπάρχει. Εκεί σίγουρα θα το βρουν. Όσο για το πτυχίο που θα λάβουν θα έχει τη δική του ξεχωριστή αξία τόσο για την Ελλάδα όσο και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Επίσης πάρα πολλοί νέοι που φτάνουν μέχρι τις ΗΠΑ για να σπουδάσουν συνήθως δεν γυρίζουν πίσω αφού εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και πολύ περισσότερο τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία δυστυχώς θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια ακόμη.

Στην Αμερική υπάρχουν ιδρύματα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια τα οποία απλώνονται σε όλες τις Πολιτείες της χώρας. Γιατί φυσικά δεν μπορούν όλοι να σπουδάσουν στο Χάρβαρντ, στο Γέιλ ή στο ΜΙΤ. Μην ξεχνάτε όμως ότι συνολικά 32 αμερικανικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν θέσεις στη λίστα με τα 100 κορυφαία του κόσμου.

Οι διαφορές στα δίδακτρα

Όσον αφορά τα δίδακτρα υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Ξεκινούν από 9.000 δολάρια τον χρόνο και ξεπερνούν ακόμη και τα 40.000. Οι διαφορές έχουν πρωτίστως σχέση με τον «τύπο» των ιδρυμάτων. Αν, δηλαδή, είναι πολιτειακά και συνεπώς δημόσιου χαρακτήρα ή όχι, δηλαδή κυρίως ιδιωτικού χαρακτήρα. Ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής των διδάκτρων είναι φυσικά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός – για τη μητρόπολη της ελεύθερης αγορά μιλάμε…

Σε κάθε περίπτωση, όταν θα ξεκινήσετε την έρευνά σας για τις σπουδές στις ΗΠΑ, αρχίζοντας από τον σημερινό οδηγό του «Έθνος – Παιδεία», καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πόσο ακριβή ή φτηνή είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, τι μπορεί να προσφέρει το ίδρυμα εκτός από τις σπουδές (π.χ. επιδότηση ενοικίου ή χαμηλές τιμές σε εστίες), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Το βέβαιο είναι ότι μπορείτε και θα βρείτε αυτό ακριβώς που ονειρεύεστε για τις σπουδές σας και εφόσον η οικογένεια μπορεί να σας στηρίξει, μην κάνετε δεύτερη σκέψη. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πάντα μπορείτε να βρείτε και μια απασχόληση ώστε να βγάζετε κάποια παραπάνω χρήματα και ταυτόχρονα να σπουδάζετε. Καλή τύχη, λοιπόν, σε όσους πάρουν την απόφαση να βρεθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΤΟ ΤΟΠ 50 ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

1 HARVARD University
2 YALE University
3 University of CHICAGO
4 PRINCETON University
5 Massachusetts Institute of Technology (MIT)
6 California Institute of Technology (CalTech)
7 COLUMBIA University
8 University of PENNSYLVANIA
9 JOHNS HOPKINS University
10 DUCKE University
11 CORNELL University
12 STANFORD University
13 University of MICHIGAN
14 CARNEGIE MELLON University
15 BROWN University
16 NORTHWESTERN University
17 University of California, Los Angeles (UCLA)
18 University of California, BERKELEY
19 NEW YORK University
20 BOSTON University
21 University of Wisconsin- Madison
22 University of Illinois at Urbana-Champaign
23 WASHINGTON University in St. Louis
24 University of California, San Diego
25 University of TEXAS at Austin
26 University of NORTH CAROLINA,Chapel Hills
27 University of WASHINGTON
28 DARTMOUTH College
29 GEORGIA Institute of Technology
30 PURDUE University
31 EMORY University
32 RICE University
33 University of MINNESOTA
34 University of California, Santa Barbara
35 University of Califorinia, Davis
36 University of SOUTHERN CALIFORNIA
37 University of PITTSBURGH
38 CASE WESTERN RESERVE University
39 PENNSYLVANIA STATE University
40 University of MARYLAND, College Park
41 University of VIRGINIA
42 GEORGETOWN University
43 OHIO University
44 VADERBILT University
45 University of ROCHESTER
46 TUFTS University
47 University of California, Irvine
48 University of ARIZONA
49 STONY BROOK University
50 TEXAS A&M University

Πηγή: http://www.ethnos.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.