Μοντέλο “friends’ play”
Το μοντέλο «friends’ play» αποτελεί μια ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, βασισμένη σε διδακτορική διατριβή από το πανεπιστήμιο PARIS V (είναι το πρώτο διδακτορικό για το σύνδρομο Asperger στην Ελλάδα και στην Γαλλία), πολυετή ερευνητική μελέτη και κλινική εμπειρία. Περιλαμβάνει ατομική και ομαδική εκπαίδευση (τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδα «παιχνιδιού» με συνομηλίκους), παρέμβαση στο σχολείο (στο διάλειμμα) και στους χώρους δράσης του παιδιού.
Έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια γα τον αυτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ευρύτερη παρουσίαση έγινε με τη δημοσίευση βιβλίου στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2011, με τίτλο Autisme de l’ Enfant : Evaluations, Interventions et Suivis , «Αυτισμός του παιδιού: Αξιολογήσεις, παρεμβάσεις και συνοδείες», ed. Mardaga, όπου το πρόγραμμα “friends’ play” περιλαμβάνεται ως εργαλείο παρέμβασης ανάμεσα στα σύγχρονα προγράμματα στο φάσμα του αυτισμού.
Το friends’ play απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας με σύνδρομο Asperger, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, χαμηλή αυτο-εκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά και σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους.
Οι δραστηριότητες, βασίζονται σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ανάπτυξης και προσαρμόζονται στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Είναι εμπνευσμένες από τον κόσμο του παιχνιδιού και της τέχνης, όπως παιχνίδια ρόλων, ψυχοκινητικές ασκήσεις, παραδοσιακά παιχνίδια, ομαδική ζωγραφική, παιχνίδια καλλιτεχνικής έκφρασης, παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης που, επιτρέπουν στα παιδιά να επικοινωνούν αποτελεσματικά μέσα σ’ ένα περιβάλλον ομαδικό.
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να επικοινωνούν σωστά με τους συνομηλίκους τους, να συνεργάζονται σε ομάδα, να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους
.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει περίπου 100 ομάδες παιδιών στη Λάρισα, το Παρίσι και την Αθήνα
Για την υποστήριξη του μοντέλου «friends’ play» διοργανώνεται ειδική εκπαίδευση που απευθύνεται στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς…
Στόχος είναι η εκπαίδευση των ειδικών στα παιχνίδια, στις δραστηριότητες και στις ασκήσεις, ώστε να αποτελέσουν βασικά εργαλεία παρέμβασης και αποκατάστασης των δυσκολιών των παιδιών που παρακολουθούν με σύνδρομο Asperger η με άλλες διαταραχές.
Επίπεδο 1ο
Περιλαμβάνει 16 ώρες θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης στις δραστηριότητες, στις ασκήσεις και στα παιχνίδια που προτείνονται.
Ημερομηνίες διεξαγωγής
Σάββατο και Κυριακή 20-21 Οκτωβρίου 2012 , 9.30π.μ.-6.30μ.μ.
πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Χώρος υλοποίησης
Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Σ.ΚΕ.ΨΥ.Σ.
Ασκληπιού 17, 41222, Λάρισα
Πρόγραμμα
- Φιλοσοφία του “friends’ play”
- Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για παιδιά με σύνδρομο Asperger στην προσχολική και σχολική ηλικία
- Ατομικό πρόγραμμα ( συμβολικό παιχνίδι, ασκήσεις, δραστηριότητες..)
- Ομάδες «παιχνιδιού» με συνομηλίκους
Παιχνίδια, ασκήσεις, δραστηριότητες
- Παρέμβαση στο διάλειμμα – συμβουλευτική συνοδού του παιδιού
- Παρέμβαση στην τάξη, συμμετοχή του εκπαιδευτικού
- Συμβουλευτική σε γονείς
Διδάσκουν
– Νατάσσα Γιάννακα, δημιουργός του μοντέλου “friends’ play”
Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του παιδιού και επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Paris V Réné Descartes
– Χρύσα Μπράτη, M.Α. Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Πανεπιστημίου Nottingam
Παρέμβαση στο σχολείο
– Χάιδω Βογιατζή Μ.Α., Μsc, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός
– Χρύσα Καραμανέ, Παιδαγωγός Μ.Α. Πανεπιστημίου Paris VII, Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα
Επίπεδο 1ο, εκπαίδευση: 250€.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 15-10-2012
Πληροφορίες και αποστολή φόρμας εγγραφής
Νατάσσα Γιάννακα e-mail: yannaca@yahoo.gr, www.yannaca.gr