Σεμινάριο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος

περιεχόμενο

Σε  επαγγελματίες ψυχικής υγείας και όλους όσοι αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς απευθύνεται το σεμινάριο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος που διοργανώνεται από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου στο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στους Αμπελόκηπους.

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα πρωτοποριακό ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση επικοινωνιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το ΓΣΔ συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Το ΓΣΔ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως, αντίληψη και έκφραση συναισθημάτων, αντίληψη λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, ενσυναίσθηση, ικανότητα να ακούν τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Τα παιδιά δεν καλούνται να μάθουν μηχανικά αυτές τις δεξιότητες αλλά οδηγούνται μέσα από τη μαγεία του δράματος βιωματικά να ανακαλύψουν σε τι θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν έτσι ώστε ο ήρωας τους να φτάσει στο στόχο του. Κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού δρώμενου τίθενται μια σειρά προβλημάτων που στοχεύουν να παροτρύνουν τα παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Asperger να αντιληφθούν τη σχέση δράσης – αντίδρασης και πώς διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της δρ Χάρις Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος της ομάδας, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Σκοπός της εκπαίδευσης:

– η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με ΥΛΑ και Άσπεργκερ
– η κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικού εργαλείου
– η πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ σε παιδιά με επικοινωνιακές
δυσκολίες

Θεματικές ενότητες – περιεχόμενο:

1. Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)
Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
Ποια είναι η φιλοσοφία του
Ποιοι είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεροφορικό Δράμα στην Πράξη
Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ
Δίνονται πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής του ΓΣΔ για την αντιμετώπιση ποικίλων δυσκολιών.

3. Σχεδιασμός προγράμματος ΓΣΔ
Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τη δομή του ΓΣΔ, σχεδιάζουν τα δικά τους μαθήματα ΓΣΔ με βάση συγκεκριμένα
περιστατικά, τα δοκιμάζουν πειραματικά στο μάθημα

4. Εφαρμογή του ΓΣΔ
Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν τα μαθήματα που σχεδίασαν στο σεμινάριο σε δικά τους περιστατικά.

Συζήτηση της εφαρμογής και ανατροφοδότηση

Η εισηγήτρια δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δίδαξε το μοντέλο της σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας και στο Trinity College της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ. Είναι συνεργάτης του Asperger Center for Education and Training της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 200 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Applied Theatre Research and Autism Network(ATRAN) και του International Society for Autism Research (INSAR).

Τόπος: Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος
Κηφισίας 104, Αμπελόκηποι

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής
7 Νοεμβρίου 2012 – 30 Ιανουαρίου 2013
κάθε Τετάρτη 20.30 – 22.30
Διάρκεια Σεμιναρίου: 24 ώρες
Κόστος : 300 ευρώ
Tηλέφωνο για κρατήσεις: 210 6996442 και 6944 171522
www.cbdmethod.com

Περιορισμένος αριθμός θέσεων-θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: newsbeast.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.