Συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων για την προβολή της κρητικής λαϊκής παράδοσης, διοργανώνουμε αυτό το καλοκαίρι πρωτότυπα σεμινάρια κρητικών χορών σε πολλά νησιά της Ελλάδας.Προσκαλούμε όσους αγαπάνε την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, όσους θέλουν να μάθουν βασικά στοιχεία των κρητικών χορών, όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους κρητικούς χορούς και όσους διδάσκουν κρητικούς χορούς.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας έχει ώς έξής:
Νάξος, Κυριακή 26 Αυγούστου / ώρες 19:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε σχολική αίθουσα του δήμου Δρυμαλίας.
-Δηλώσεις – Συμμετοχές : 6947112508
Πάρος, Δευτέρα 27 Αυγούστου / ώρες 19:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του Μορφωτικού & πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς Πάρου.
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 22840 91870 – 6947112508
Μήλος, Τρίτη 28 Αυγούστου / ώρες 19:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε αίθουσα σεμιναρίων του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου.
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 22870 23850 – 6947112508
Σαντορίνη, Τετάρτη 29 Αυγούστου / ώρες 19:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης “Το Αρκάδι”.
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 6944885731 – 6947112508
Ρόδος, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου & Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου / ώρες 19:00 – 22:00
-Τα δύο σεμινάρια θα διεξαχθούν στην αίθουσα σεμιναρίων του ξενοδοχείου 4 αστέρων Best Western το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 22410 22501 – 6947112508
Κώς, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου & Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου / ώρες 19:00 – 22:00
-Τα δύο σεμινάρια θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του γνωστού βιβλιοπωλείου ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Ν.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ.
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 22420 28907 – 6947112508
Σάμος, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου / ώρες 19:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του πανέμορφου ξενώνα Villa Eva ο οποίος βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο – Κοντακαίικα – Καρλόβασι
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 22730 89478 – 6947112508
Χίος, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου / ώρες 18:00 – 22:00
-Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου «Λέων Αλλάτιος»[Ερμοφάντους 14, Χίος]
-Πληροφορίες – Συμμετοχές : 6945745095 – 6947112508
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:
Διδασκαλία: Γιάννης Μεγαλακάκης [ερευνητής – χοροδιδάσκαλος ].
Αντικείμενο διδασκαλίας: Θα διδαχτούν χοροί απο ολόκληρη την Κρήτη, παραλλαγές χορών καθώς και αυτοσχεδιασμοί – φιγούρες.
Διάρκεια σεμιναρίου: 3 – 4 ώρες
Δικαίωμα συμμετοχής: έχουν όλοι άνω των 16 ετων ανεξάρτητα από το χορευτικό επίπεδό τους.
Κόστος συμμετοχής: 15 euro
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: 6947112508
Η μεθοδολογία μας: Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα, την φιλοσοφία του κρητικού χορού, την μουσική,τον στίχο, τους καλλιτέχνες,τ ην ιστορία και πολλά άλλα. Διδάσκουμε πάνω απο 20 κρητικούς χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη, πολλές παραλλαγές των χορών, πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών. Μέσα σε κάποιες ώρες διδασκαλίας μπορεί κάποιος να μην γίνει ολοκληρωμένος χορευτής – τρια αλλά σίγουρα του δίνουμε μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί ή όχι.
Στο σεμινάριο ο χορευτής θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που εμείς ασχολούμαστε με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση, θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά απο επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσιά που κρύβουν οι κρητικοί χοροί. Στόχος μας είναι να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους. Θα συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού. Δεν μας αφορά απλά να μάθει βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού.
Να μυρίσει Κρήτη…Ό,τι συνδέεται με τους κρητικούς χορούς μας απασχολεί στον μέγιστο βαθμό. Συγκεκριμένα, η έρευνα και συλλογή πληροφοριών, μας βοηθάει στο να μην τους θεωρούμε ως κάτι το τυποποιημένο, ούτε ως κάτι που μοιάζει επίδειξη για το τουριστικό κοινό. Γι’αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην διαδικασία που προηγείται της διδασκαλίας των βημάτων, από ποια περιοχή είναι το άκουσμα που θα μάθουμε να χορέψουμε, ποιανού είναι η μαντινάδα, ποιος το τραγουδάει.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς τι χορεύει, από το να χορέψει χωρίς γνώσεις. Στον παραδοσιακό χορό έχουμε την δυσάρεστη εικόνα των σχολών χορών και των χορευτικών συγκροτημάτων τα οποία έχουν αφαιρέσει το συναίσθημα των χορών και το έχουνε μετατρέψει σε «ωραίο χορευτικό σύνολο με ψηλούς χορευτές»,σε χορευτικά εφέ, σε συντονισμένες φιγούρες και κινήσεις, σε χορευτικούς διαγωνισμούς ανάμεσα στις σχολές χορού. Είναι ένα κλίμα στο οποίο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η ουσιαστική διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας. Επειδή ανήκω και εγώ στους χοροδιδασκάλους, δηλώνω ότι πρέπει να ασχοληθούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, αλλά κυρίως αγάπη σε αυτά που απλόχερα μας άφησαν οι προγόνοι μας για να μπορέσουμε να συγκινήσουμε τις νεότερες γενιές. Δίνω σημασία στην έννοια της λέξης μερακλής επειδή αυτό αντικατοπτρίζεται την ώρα που χορεύει. Μερακλής είναι αυτός που έχει μέτρο σε όλες τις κινήσεις του, σε όλες τις εκφράσεις του.
Δεν φτάνει κάποιος να φοράει μια κρητική φορεσιά και να πηδάει όσο πιο ψηλά μπορεί την ώρα που χορεύει. Ο χορός δεν είναι μόνο βήματα. Το όραμά μου ως χορευτής – χοροδιδασκάλος είναι να κάνω τόσο τους μαθητές μου όσο και τους ακροατές-θεατές-μαθητές να αγαπήσουν τον τόπο τους.Για να ενωθεί το παρελθόν με το σήμερα δεν αρκούν μόνο εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες: Είναι δύσκολο για ένα σημερινό παιδί να βιώσει καταστάσεις, που έχουν βιώσει οι γονείς μας. Ότι και να κάνουμε, έχουν φύγει αυτές οι εποχές. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς σε αυτό το παιδί; Καταρχάς να του βάλει να ακούσει Kρητικούς μουσικούς και να διαβάσει μαντινάδες. Να μάθει ιστορίες του κάθε μουσικού, πώς δημιουργήθηκαν πολλά κομμάτια και το κυριότερο, να έρθει το παιδί στην Κρήτη. Να δει παρέες, να ακούσει πώς κουβεντιάζουν οι ηλικιωμένοι, να ακούσει συμβουλές. Να ακούσει τραγουδιστές να τραγουδάνε ριζίτικα στο σπίτι τους. Να επηρεαστεί, να μυρίσει Κρήτη.
Έχουμε εντοπίσει χορούς και μελωδίες τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πολλά χωριά της Κρήτης χορεύουν τους δικούς τους χορούς και τραγουδούν δικές τους μελωδίες και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διδασκαλία να τους καταγράψουμε, πριν χαθούν για πάντα. Από τα Παλαιά Ρούματα των Χανίων έως στην κάτω Ζάκρο στο Λασίθι έχουμε καταγράψει πολλούς χορούς με πολλές διαφορές στην χορευτική έκφραση και ύφος. Παρατηρούμε ότι διαφορετικά εκφράζεται στο χορό αυτός που ζει στο βουνό ή σε ένα ορεινό χωριό με αυτόν που ζει σε πεδινό χωριό ή κοντά στην θάλασσα. Βλέπουμε ότι χορεύουμε αναλόγως πως ζούμε και ποια είναι τα βιώματά μας. Το ευτύχημα είναι ότι όσο ψάχνουμε, τόσο ανακαλύπτουμε πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι μας διδάσκουν ήθος και μας εμπνέουν για να δημιουργήσουμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ
Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την “Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών”.
Το 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό “ΔΙΦΩΝΟ” στο θέατρο Λυκαβητού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 ο Όμιλος κυκλοφορεί με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον (Μιχάλης Αεράκης) την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα, το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Στην έκθεση η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamengo μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζει μαζί με τον αδερφό του Γιώργο και επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα.
Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ”Χορογράφοντας” απο τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:’ ‘Το νησί” η οποία προβλήθηκε από το ΜEGA και είναι μεταφορά του μπέστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.
Την άνοιξη του 2012 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία την παράσταση “Φτάσε όπου δεν μπορείς” στο θέατρο ΠΚ σττην Αθήνα στην οποία σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής παρουσιάζοντας ιδιαίτερες παραστάσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλά σεμινάρια κρητικών χορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Πηγή: ert.gr