EKT: Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες

περιεχόμενο

“Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες: γέφυρες στην έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό” είναι ο τίτλος του νέου Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων “Επιστήμης Κοινωνία” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τις 5 Μαρτίου έως τις 19 Μαρτίου, κάθε Τρίτη (ώρα 19.30), στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Στόχος των ομιλιών είναι να αναδειχθούν τα οφέλη από τη δημιουργία και ανοικτή διάθεση ψηφιακού περιεχομένου με χρήση νέων τεχνολογιών.

Οι ομιλίες θα καλύψουν τα ακόλουθα θέματα: α) Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην ψηφιακή εποχή (Τρίτη 5 Μαρτίου 2013), β) Πέρα από το Ανοικτό Λογισμικό: Ανοικτές τεχνολογίες, πρότυπα και δεδομένα στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της γνώσης και του πολιτισμού (Τρίτη 12 Μαρτίου 2013), γ) Ανοικτό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Περιεχόμενο για την Εκπαίδευση (Τρίτη 19 Μαρτίου 2013).

Σε μία εποχή που η ερευνητική δραστηριότητα και η επιστημονική πληροφορία συναντιούνται με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργούνται νέες προκλήσεις για τη διάδοση της συλλογικής γνώσης, την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης. Η ανοικτή διάθεση των πηγών γνώσης, η αξιοποίηση ανοικτών και επαναχρησιμοποιήσιμων δεδομένων, η ανάπτυξη καινοτόμων ανοικτών τεχνολογιών και διαλειτουργικών υποδομών, αποκτούν κεντρικό ρόλο για την αποτελεσματική διαχείριση της συλλογικής γνώσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πρωτοποριακές δράσεις με διεθνή απήχηση για τη συσσώρευση, ανοικτή διάθεση και επανάχρηση της ψηφιακής γνώσης από την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) πρωτοπορεί στη συγκέντρωση, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου, αναπτύσσοντας τεχνολογικές υποδομές για την ανοικτή διάθεση πηγών γνώσης και παρέχοντας εξελιγμένες υπηρεσίες στο σύνολο της ερευνητικής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Πώς μπορούμε να θέσουμε τις νέες τεχνολογίες διαδικτύου στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης; Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις αυτές τον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ευρύτερα τον χώρο της έρευνας, και ποια τα οφέλη για τη σύγχρονη εκπαίδευση και μάθηση; Οι κύκλοι συζητήσεων που διοργανώνει το ΕΚΤ, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, επιχειρούν να συμβάλλουν σε έναν ευρύτερο διάλογο για το ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο και τη χρήση των ανοικτών τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του Γ’ Κύκλου Ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΙΕ 2012-2013 αναδεικνύονται σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζονται στο “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες” (www.epset.gr), έργο που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στις 5 Μαρτίου θα παρουσιαστεί τo διαδικτυακό περιβάλλον ePublishing του ΕΚΤ (www.ekt.gr/epublishing) και η συμβολή του στην ενίσχυση της ψηφιακής έρευνας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ψηφιακή Εποχή: Τρέχουσες πρακτικές και προκλήσεις”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας.

Η επόμενη εκδήλωση, στις 12 Μαρτίου, θα εστιάσει στις ανοικτές τεχνολογίες, τα ανοικτά δεδομένα και τις κινητές εφαρμογές, και θα παρουσιαστούν οι νέες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες (Software as a Service) που αναπτύσσει το ΕΚΤ για τον πολιτισμό και την έρευνα. Ο κύκλος ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου, με παρουσιάσεις για την αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μορφωτικές εκδηλώσεις “Επιστήμης Κοινωνίας” πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο “Λεωνίδας Ζέρβας” (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), από 19.30 έως 21.30. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Στο τέλος κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών. Επίσης, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους www.ekt.gr και www.eie.gr. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live/. Περισσότερες πληροφορίες για τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ παρέχονται στο τηλέφωνο 210 7273516 και e-mail: mkont@eie.gr.

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

Γ΄Κύκλος Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΙΕ
http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2013-03-05_19/index.html
http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html

Ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων στο ΕΙΕ
http://www.ekt.gr/events/live/

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: πρόσβαση στη γνώση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, το ΕΚΤ (www.ekt.gr) εστιάζει τις δραστηριότητές του στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, με στόχο να εξασφαλίσει, με οργανωμένο και φιλικό τρόπο, εύκολη πρόσβαση σε ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο. Συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, με στόχο την αύξηση του ποιοτικού ελληνικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Περισσότερες από 5.000.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.