Προγράμματα-ευκαιρίες σε άνεργους νέους

περιεχόμενο

Με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας των νέων, η οποία έφθασε το 56,6% τον προηγούμενο Οκτώβριο, η κυβέρνηση «επιστρατεύει» 20 προγράμματα (εκ των οποίων τα 13 ήδη υλοποιούνται) συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ με 350.000 ωφελούμενους. Τα επτά νέα προγράμματα απευθύνονται σε νέους κάτω των 29 ετών, έχουν προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσουν 63.000 άνεργους νέους.

Η παρουσίαση των είκοσι δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης έγινε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το μεγαλύτερο από τα προγράμματα αφορά την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών (το πρόγραμμα θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2013).
Ωφελούμενοι θα είναι:
– Ανεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ /ΤΕΙ.
– Ανεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά προτεραιότητα το αργότερο 36 μήνες πριν από την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για:
– Κατάρτιση έως 100 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες) σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring.
– Πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία πέντε (5) μηνών.
– Επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος.
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει
Α) στον νέο άνεργο:
– Επίδομα κατάρτισης 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.
– Αμοιβή 460 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ).
– Αμοιβή 400 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
n Ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου, ατυχήματος κ.λπ. για όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.
Β) Στην επιχείρηση:
n Κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος, για τις επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται κατά προτεραιότητα στους κάτωθι τομείς:
– Αγροτοδιατροφικός τομέας
– Τουρισμός – πολιτισμός
– Νέες τεχνολογίες
– Ενέργεια (παραγωγή ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας)
– Ναυτιλία
– Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικής φροντίδας
Επιπλέον, για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, ενώ αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην απολύσει προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής.
Επίσης στο σχέδιο περιλαμβάνονται προγράμματα επιδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, στοχευμένα σε καινοτόμους κλάδους, στην αγροτική παραγωγή και στην υποβοήθηση των νέων που επιλέγουν επιστροφή στην ύπαιθρο, στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στους νέους που θα επιλέξουν την επιχειρηματικότητα προσφέρεται για πρώτη φορά σειρά σημαντικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως: οργανωτική τεχνογνωσία, συμβουλευτική για επιχειρηματικά πλάνα και δικτύωση στο εξωτερικό κ.λπ.
Πηγή: tanea.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.