Προγράμματα κατάρτισης ανέργων από ΕΕΔΕ – ΥΠΑΝ

περιεχόμενο

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) την «Υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την αντιμετώπιση των… απολυμένων-ανέργων στους κλάδους Λιανικού Εμπορίου, Εμπορίας-διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων και κατασκευών δομικών υλικών για τις οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1 (Σύγκλιση) και για τις τρεις περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου» με ίδια μέσα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η λογική της παρέμβασης μέσω της προτεινόμενης πράξης, στηρίζεται στην κρίση που πλήττει τη χώρα και ειδικότερα στην πτωτική πορεία των συγκεκριμένων κλάδων, σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να απειλείται η βιωσιμότητά τους.

Οι παραπάνω πράξεις στοχεύουν στον έγκαιρο απολογισμό των προσόντων και των επαγγελματικό προσανατολισμό σε νέες ειδικότητες συνολικά για 5.880 απολυμένους – ανέργους που προέρχονται από τους τρεις παραπάνω αναφερθέντες κλάδους καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης/ επανακατάρτισης.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δύο Δράσεις:

Δράση 1: Συμβουλευτική – Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Δράση 2: Παρακολούθηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η Δράση 2 θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη Δράση 1, μετά τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών ελλείψεων κάθε απολυμένου-ανέργου, ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης ή και επανακατάρτισης, με στόχο την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και τεχνικών, για να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η ευελιξία-κινητικότητά τους καθώς η πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης θα σχεδιαστούν από επιτροπή επιστημονικού προσωπικού και συνεργατών-εκπαιδευτών της ΕΕΔΕ και εκπροσώπους των κλαδικών φορέων καθώς και εκπροσώπων των επιχειρήσεων οι οποίες προτίθενται να απορροφήσουν τους καταρτιζόμενους, με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στη Δράση της Συμβουλευτικής.

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 280 ωρών είναι επιδοτούμενη με €5 (μικτό) ανά ώρα κατάρτισης (280ώρες Χ 5€ = 1400 € μικτά).

Προώθηση των καταρτισθέντων στην αγορά εργασίας

Η ΕΕΔΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου, θα εφαρμόσει πέντε επιμέρους ενέργειες, για την προώθηση των καταρτισθέντων στην αγορά εργασίας και την παρακολούθησή τους:

1. Σύσταση και λειτουργία ομάδας στήριξης επιχειρήσεων, η οποία θα ανήκει στο Τμήμα Προώθησης στην αγορά εργασίας που θα συστήσει η ΕΕΔΕ, με στόχο την πληροφόρηση των επιχειρήσεων για τα προγράμματα κατάρτισης που θα υλοποιηθούν. Η ομάδα εργασίας αυτή θα δραστηριοποιηθεί στη διάρκεια υλοποίησης του Έργου. Αντικειμενικός τελικός στόχος αυτού του εγχειρήματος, είναι να γεφυρωθεί το χάσμα πληροφόρησης των επιχειρήσεων για το συγκεκριμένο έργο ώστε να επιτευχθεί η προώθηση των καταρτιζομένων σε αυτές, με βάση την ήδη υπάρχουσα εμπειρία τους, αλλά και τις νέες δεξιότητες που έχει αποκτήσει μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης.

2. Δημιουργία και λειτουργία βάσης δεδομένων ειδικά σχεδιασμένης για την προτεινόμενη πράξη, που θα εγκατασταθεί στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΕΔΕ.

3. Η ΕΕΔΕ έχει μακροχρόνια συνεργασία με τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

4. Η ΕΕΔΕ έχει υπογράψει μνημόνια διαρκούς συνεργασίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου, με Επαγγελματικές οργανώσεις, Συνδέσμους, Βιομηχανιών, Επιμελητήρια και άλλους συναφείς φορείς της χώρας, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

5. Η ΕΕΔΕ ήδη εξασφάλισε την πρόθεση συνεργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο για την πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων, όσο και για την μελλοντική τους απασχόληση.

Πηγή: euro2day.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.