Που πέφτουν και που ανεβαίνουν οι βάσεις των πανελληνίων

περιεχόμενο

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στους υποψηφίους και τους γονείς τους, που η αγωνία τους έχει φτάσει στο κατακόρυφο, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τις βάσεις εισαγωγής, με πιθανότερη ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα 27 του μήνα.

 width=

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι βάσεις θα είναι φέτος πολλών ταχυτήτων, καθώς θα λειτουργήσει το περίφημο «ασανσέρ» των βάσεων, με άλλες σχολές να ανεβαίνουν, όπως Νομικές και Παιδαγωγικές, και άλλες, όπως οι Πολυτεχνικές, να πέφτουν, ενώ η είσοδος σε ξενόγλωσσα τμήματα αναμένεται να είναι δυνατή με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται:

– Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μια σημαντική αύξηση των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες, αλλά και μια γενική μείωση στον αριθμό των υποψηφίων κατά 2.000 άτομα.

Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές της τάξεως των 200 – 400 μορίων, η οποία όμως θα σβήνει προς τις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, με αναμενόμενη βάση για τα τελευταία ΑΕΙ και ΤΕΙ περί τα 10.500 μόρια.

– Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της Περιφέρειας, μέχρι τα τμήματα με περυσινή βάση εισαγωγής περί τα 12.500 μόρια. Η βάση για το τελευταίο ΑΕΙ θα είναι λίγο κάτω από τα 10.000 μόρια (Δασολογίας Θράκης) και για το τελευταίο ΤΕΙ λίγο πάνω από τα 6.500 μόρια (Γεωτεχνολογίας Δ. Μακεδονίας).

– Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στα ΑΕΙ θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα ελαφρώς αυξημένες για τα ΑΕΙ από 50 έως 150 μόρια, λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στο βασικό μάθημα του πεδίου, που είναι η Βιολογία. Η εικόνα θα αντιστραφεί από τα 13.500 μόρια και κάτω.

– Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι δεν θα δημιουργήσει γενικά ανοδικές τάσεις.

Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν ελαφρώς σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (+50 μόρια) και θα ακολουθήσουν πτωτική τάση που θα φτάσει έως τα 150 μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

Το σημείο αντιστροφής της φοράς των βάσεων αναμένεται περί τα 14.000 μόρια. Εντυπωσιακά χαμηλές πάντως θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων (

Ακόμη, σημαντική πτώση αναμένεται σε όλα τα ανεξαιρέτως τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά. Η πτώση θα ξεκινήσει από 300 μόρια και σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να αγγίξει και τα 3.000 μόρια!

Οριακή μείωση αναμένεται να έχουμε στη βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο μεγαλύτερη στις Υπαξιωματικών (ΣΤΥΑ, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ) και αντίθετα πολύ μεγάλη αύξηση στις ειδικότητες της ΣΣΑΣ, των Αστυφυλάκων και στις ΑΕΝ, λόγω της σημαντικής μείωσης των θέσεων, αλλά και της αύξησης της ζήτησης.

Πηγή: protothema.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.