Οι κλάδοι με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης

περιεχόμενο

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της τριετίας καταγράφονται στην έρευνα της Manpower για το χειμώνα του 2013.

Χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία, κοινωνικές υπηρεσίες και παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις είναι οι τομείς που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο και άρα να αυξήσουν τις προοπτικές απασχόλησης, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Manpower. Αντίθετα, αρνητικές προοπτικές καταγράφονται στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης.

Σταθερά, αλλά εξαιρετικά αργά πραγματοποιείται η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι προθέσεις προσλήψεων, όπως αυτές εκφράζονται από τους ίδιους τους εργοδότες, που είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, με 7 στους 10 να δηλώνουν πως δεν θα κάνουν απολύσεις ενώ το 12% αναμένει αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολεί.

Ωστόσο, ο συνολικός δείκτης των προοπτικών απασχόλησης παραμένει αρνητικός, καθώς 6 στους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παραμένουν σε αρνητικό έδαφος: γεωργία, εμπόριο, ενέργεια, μεταποίηση, μεταφορές και τουρισμός, ο οποίος και καταγράφει και τη μεγαλύτερη μείωση.

Το άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η επιστροφή του τομέα των κατασκευών σε θετικό πρόσημο μετά από 18 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών προβλέψεων. Αν και μόλις στο +1%, δείχνει ότι οι ευκαιρίες επιστρέφουν.

Η μικρή αυτή βελτίωση δεν σημαίνει, φυσικά, ότι το κλίμα αντιστράφηκε. Όπως επισημαίνει η κ.Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, «Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την από χρόνο σε χρόνο βελτίωση των προοπτικών. Μπορεί οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας να είναι περιορισμένες, όμως υπάρχουν εκεί έξω κι όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να τις διεκδικήσουν».

Η έρευνα είναι παγκόσμια και εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές απασχόλησης σε 42 χώρες αξιοποιώντας στοιχεία από 65.000 υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού. Σε 29 από αυτές το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει θετικό με πιο αισιόδοξες προβλέψεις σε Ινδία, Ταϊβάν, Παναμά, Σιγκαπούρη και Βραζιλία. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Φινλανδία.

Πηγή: fortunegreece.com – Άρθρο του Κώστα Φαρμάκη

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.