περιεχόμενο

Ποια χώρα θεωρείται το καταλληλότερο περιβάλλον για startupers.

Η επιτυχία της Σουηδίας βασίζεται στην διάθεση γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε όλους, στην στοχευμένη προς την προηγμένη τεχνολογία πολιτική και εκπαίδευση και στο κοινωνικό κράτος

Είναι μακρά η λίστα με τις Σουηδικές startups επιχειρήσεις και τις τεχνολογικές εταιρείες που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο κλαμπ των επιτυχημένων: από το Spotify, την υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών Klarna, τους κατασκευαστές παιχνιδιών Mojang και King.com, την Skype, την εταιρεία marketing Tradedoubler και την βάση δεδομένων MySQL.

Για μια χώρα 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Σουηδία προσελκύει αναλογικά περισσότερες επενδύσεις από όσες της αναλογούν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εταιρείες προσέλκυσαν πέρσι 108 εκατομμύρια ευρώ, πίσω μεν από την Γαλλία, την Γερμανία, και την Βρετανία, αλλά πολύ μπροστά από την Ισπανία και τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες.

Η επιτυχία δεν περιορίζεται στον τεχνολογικό τομέα. Η Assa Abloy, για παράδειγμα, είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στις κλειδαριές, η Autoliv στους αερόσακους και φυσικά υπάρχει και η IKEA, που ιδρύθηκε στην Σουηδία πριν μετακομίσει το αρχηγείο της στην Ολλανδία.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα, εκτός από την Νότια Κορέα, που προσφέρει 100% πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες και η πρώτη, που εισήγαγε την επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (LTE ή Long Term Evolution), το 2009.

Η υψηλή φορολογία φαίνεται ότι δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αφού αντισταθμίζεται από το πολύ γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος. “Αυτό το κοινωνικό κράτος μας χαρίζει πολλά πράγματα”, λέει ο Σεμπάστιαν Σιετμιακόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Klarna, γιος Πολωνών μεταναστών και Σουηδός πρώτης γενιάς, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα “Hem-PC Reformen”, που υιοθέτησε η κυβέρνηση το 1998, προσφέροντας φοροαπαλλαγές για την αγορά υπολογιστή. “Έτσι, εξηγεί ο Σεμπάστιαν, ακόμα και παιδιά από φτωχές οικογένειες σαν την δική μου, μπόρεσαν να έχουν υπολογιστή σπίτι τους”.

Με μέτρα σαν κι αυτά η Σουηδία είχε από νωρίς έναν πληθυσμό “μορφωμένο” γύρω από τους υπολογιστές, που ήταν σε θέση να δοκιμάζει νέες ιδέες και να πειραματίζεται με καινοτομίες. Και σήμερα είναι η ιδανική χώρα για τις startups, που μπορούν να δοκιμάζουν την επιτυχία των προϊόντων τους με απαιτητικούς πελάτες, εντός των συνόρων, πριν ανοιχτούν στο εξωτερικό.

Πηγή: fortunegreece.com

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.