Μεγάλο ενδιαφέρον για σπουδές νανοτεχνολογίας από μαθητές Λυκείου

περιεχόμενο

Τεράστιο το ενδιαφέρον μαθητών Λυκείου για θερινές σπουδές σε θέματα νανοτεχνολογίας και νανοεπιστημών.
Μπορεί τα κονδύλια να είναι λιγοστά, μπορεί να γίνονται περικοπές πόρων από νευραλγικούς τομείς στην χώρα μας, όμως στην Ελλάδα της κρίσης 16χρονοι επιστήμονες, είναι εδώ για να αποδείξουν ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει και πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο και να ξεπεράσει τον σκόπελο, ερχόμενη και πάλι στο προσκήνιο πιο δυναμικά από κάθε άλλη φορά.

Η Αγάθη Γκουνιαρούδη, ο Ηλίας Δοντάς, ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης και ο Δημήτριος Καρπώνης, αποτελούν τους νεαρούς επιστήμονες που παρακολουθούν φέτος το 7ο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τις 6-13 Ιουλίου στο πλαίσιο του πολυγεγονότος NANOTECHNOLOGY 2013.

Οι τέσσερις μαθητές αναζητούν από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, τρόπο να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να επενδύσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Τα περισσότερα μάλιστα από τα παιδιά αυτά σκέφτονται να σπουδάσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, αρνούμενα να το «βάλουν κάτω και να εγκαταλείψουν τον τόπο τους» όπως χαρακτηριστικά λένε.

Και τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ, αφού το ενδιαφέρον των μαθητών Λυκείου για συμμετοχή τους στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο, με αποτέλεσμα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN να έχει ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες συνεργασίες, ώστε να δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένα τμήματα θερινού σχολείου για… μελλοντικούς επιστήμονες. Έτσι από την επόμενη διοργάνωση το θερινό σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημόνων θα είναι «ανοικτό» σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, με στόχο οι μικροί επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στη γνώση και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αγάθη Γκουνιαρούδη: Νευροεπιστήμονας με διακρίσεις, μαθήτρια Λυκείου

Η 16χρονη σήμερα Αγάθη Γκουνιαρούδη από τη Λάρισα, έχει ήδη παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο νευροεπιστημών με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευτυχία Ασπροδίνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ξεκίνησα εντελώς τυχαία με μία φίλη μου που ήθελε να παρακολουθήσει θερινά μαθήματα προκειμένου να ενισχύσει το βιογραφικό της και να γίνει δεκτή σε κολλέγιο των ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ μαθήματα εισαγωγής στις νευροεπιστήμες, μετά κάναμε πειράματα με ποντίκια και τομές στον εγκέφαλό τους. Ήταν ένα θερινό πρόγραμμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο επαναλήφθηκε και φέτος με τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών. Στη συνέχεια συμμετείχα πέρυσι στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροεπιστημών όπου παρουσίασα τη δουλειά μου και βραβεύτηκα ως η μικρότερη… επιστήμονας» λέει η Αγάθη που συμμετέχει στον τομέα της Νανοϊατρικής του Θερινού Σχολείο Νανοτεχνολογίας.

Η μητέρα της, Βάνα Γκουνιαρούδη, υποστηρίζει την προσπάθειά της εξηγώντας ότι «όλο και περισσότερα νέα παιδιά αναζητούν ευκαιρίες για να βελτιώσουν το μέλλον τους από μικρή ηλικία».

Σε αυτό το μέλλον που μπορεί να χτιστεί εντός των ελληνικών συνόρων πιστεύει και ο 16χρονος Ηλίας Δοντάς: «Μ ενδιαφέρει ο τομέας των Οργανικών Ηλεκτρονικών και μάλιστα η εφαρμογή τους πάνω στα υφάσματα. Μόλις διάβασα το πρόγραμμα των Συνεδρίων αλλά και τη θεματολογία των τμημάτων του Θερινού Σχολείου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών αποφάσισα να συμμετέχω γιατί θέλω να εφαρμόσω αυτές τις καινοτομίες κάποια στιγμή και στην οικογενειακή μας επιχείρηση στη Λάρισα».

Οι 17χρονοι Θεσσαλονικείς Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης και Δημήτριος Καρπώνης από το «Ανατόλια» έχουν ήδη αποφασίσει να ενταχθούν στα τμήματα του 7ου Θερινού Σχολείου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών. «Έχουμε επάρκεια της αγγλικής γλώσσας και έχουμε ήδη διδαχθεί αρχές Νανοτεχνολογίας στο σχολείο μας» επισημαίνουν.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.