Κύπρος: Συμφέρουν οι σπουδές στη Βρετανία

περιεχόμενο

Λόγω του ευρωπαϊκού δανείου αλλά και της τριετούς φοίτησης
Ο Κύπριος φοιτητής, όμως, που θα επιλέξει την Αγγλία για τις σπουδές του δεν χρειάζεται να πληρώσει δίδακτρα, καθώς αυτά θα πληρωθούν από το student loan company (κρατικός φορέας).

Όσο ο Σεπτέμβρης πλησιάζει, η αγωνία των μαθητών και των γονιών για το τι και πού θα σπουδάσουν μεγαλώνει. Ειδικά με τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο. Σίγουρα η μόρφωση των παιδιών για τους γονείς αποτελεί ένα υπέρτατο αγαθό, για το οποίο οι Κύπριοι γονείς έχουν επενδύσει πάρα πολλά. Οι κατάλληλες σπουδές, επίσης, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του παιδιού τους και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ποιότητα ζωής του. Αργά η γρήγορα η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει, γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους μελλοντικούς φοιτητές να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τώρα, διαλέγοντας κλάδους σπουδών που δίνουν περισσότερες δυνατότητες εργοδότησης στο μέλλον.

Είναι γεγονός ότι η Βρετανία παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους προορισμούς για φοίτηση για αρκετούς λόγους και ιδιαιτερότητες που θα αναλυθούν πιο κάτω. Παραδοσιακά ο πτυχιούχος από βρετανικό πανεπιστήμιο εθεωρείτο προνομιούχος σε θέματα εργοδότησης στην Κύπρο. Αυτό δεν αφορά μόνο την ποιότητα σπουδών στην Αγγλία, αλλά και τις εμπειρίες που αποκομίζει ο φοιτητής, ζώντας σε μιαν ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Τι καλύπτει το student loan

Με την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια τον Σεπτέμβρη του 2012, ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι όσοι επιλέξουν την Αγγλία για τις σπουδές των παιδιών τους θα τις «χρυσοπληρώσουν». Είναι αλήθεια ότι τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί αρκετά και σήμερα κυμαίνονται από 7.000-9.000 στερλίνες. Ο Κύπριος φοιτητής όμως που θα επιλέξει την Αγγλία για τις σπουδές του δεν χρειάζεται να πληρώσει δίδακτρα, καθώς αυτά θα πληρωθούν από το student loan company (κρατικός φορέας). Ο συγκεκριμένος κρατικός φορέας καλύπτει τα τρία χρόνια των δίδακτρων του πρώτου πτυχίου, εξαιρούνται τα foundation programs και τα μεταπτυχιακά, αλλά αυτά έτσι και αλλιώς προσφέρονται με πολύ ελκυστικά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές.

Οι όροι αποπληρωμής
Αν και ονομάζεται δάνειο, οι όροι αποπληρωμής υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πληρωθούν ποτέ ή έστω να πληρωθούν σταδιακά με πολύ μικρές δόσεις και ευνοϊκούς όρους, όταν ένας φοιτητής για παράδειγμα εξασφαλίσει εργασία με υψηλό μισθό. Κανένας πτυχιούχος δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα πριν τελειώσει τις σπουδές του και μέχρι να ξεκινήσει να εργάζεται, με το ετήσιο εισόδημά του να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως. Αν εργάζεται και αμείβεται λιγότερα από το ετήσιο πόσο που αναφέρεται, τότε δεν χρειάζεται να το επιστρέψει. Ακόμα και αν αμείβεται με 30.000 ευρώ τον χρόνο, η δόση είναι μηδαμινή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τόκος θα είναι 9% ετησίως, δόση πάνω στο ποσό πέρα από τις 25.000, δηλαδή 9% πάνω στις 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνει 450 ευρώ τον χρόνο/12 μήνες ίσον 37.50 ευρώ τον μήνα δόση. Ο τόκος είναι μόνο πληθωρισμός συν 3% πραγματικός για τη διάρκεια των σπουδών μόνο. Όταν ολοκληρωθούν οι σπουδές, το 3% αφαιρείται και παραμένει μόνο ο πληθωρισμός. Αν στα 30 χρόνια δεν αποπληρωθεί το δάνειο μερικώς ή εξ ολοκλήρου, τότε διαγράφεται. Κάτι που θα πρέπει κάθε γονιός να λάβει σοβαρά υπόψη είναι το σημαντικό πλεονέκτημα της Αγγλίας όσον αφορά τον χρόνο διάρκειας, αφού αυτό επηρεάζει σημαντικά τα έξοδα.

Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ
Ο πίνακας 1 παρουσιάζει τη μηνιαία αποπληρωμή του δανείου με βάση το ετήσιο εισόδημα του φοιτητή.

Ετήσιο Εισόδημα Μηνιαία αποπληρωμή
£21.000 και κάτω Καμία αποπληρωμή
£25.000 £30
£30.000 £67,50
£40.000 £142,50
£50.000 £217,50
£60.000 £292,50
[Πηγή: http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/index.htm]

Η διάρκεια των σπουδών
Η χρονική διάρκεια των περισσότερων πτυχίων είναι 3 χρόνια, ενώ σε άλλους εκπαιδευτικούς προορισμούς όπως Ελλάδα και Αμερική η διάρκεια είναι 4 χρόνια.
Σε αυτές τις δύσκολές μέρες είναι σημαντικό για τον γονιό να κάνει μια πραγματική σύγκριση εξόδων μεταξύ των διαφόρων επιλογών που υπάρχουν, για να βγάλει τα σωστά και ακριβή συμπεράσματα, που θα οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Στον πίνακα 2 που δημοσιεύουμε φαίνεται σύγκριση εξόδων φοίτησης μεταξύ σπουδών στην Αγγλία κρατικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, Ελλάδα και ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο. Είναι πλέον οφθαλμοφανές και ξεκάθαρο ότι για τους φοιτητές μας η Αγγλία είναι ο πιο οικονομικός προορισμός σπουδών.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ (ΑΝΑ ΕΤΟΣ)
ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ

ΕΞΟΔΑ Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Κρατικά Κρατικά Πανεπιστήμια
Δίδακτρα €9.500 – – Student loan
Διαμονή (για 12 μήνες ή 10 μήνες) €4.200 (350Χ12) €4.200 (350Χ12) €4.200 (350Χ12) €4.800 (480Χ10)
Διατροφή €4.400 €4.400 €4.000 €4.500
Άλλα (βιβλία, μετακινήσεις, κτλ) €3.000 €3.000 €3.000 €2.000
Σύνολο Εξόδων (για ολοκλήρωση σπουδών) €84.400 (21.100Χ4) €46.400 (11.600Χ4) €44.800 (11.200Χ4) €33.900 (11.300Χ3)

Τα πραγματικά οφέλη 
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στις πλείστες περιπτώσεις ο φοιτητής που σπουδάζει Αγγλία δεν θα χρειαστεί αυτοκίνητο, λόγω των εξαιρετικών συγκοινωνιών, σε αντίθεση με τον φοιτητή που επιλέγει να σπουδάσει στην Κύπρο.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ότι ο φοιτητής στην Αγγλία λογικά θα μπορέσει να ολοκληρώσει πτυχίο και μεταπτυχιακό σε 4 χρόνια. Ενώ σε αντιστοιχία σε Κύπρο και Ελλάδα, ο ένας χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρώσει το πρώτο πτυχίο. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα μπορέσει να εισέλθει στην αγορά εργασίας και με μεταπτυχιακό ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναλύοντας τα πιο πάνω και συγκρίνοντας τα ουσιαστικά και πραγματικά δεδομένα, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι σπουδές στην Αγγλία προσφέρουν πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων η μη καταβολή διδάκτρων για πολλά χρόνια αλλά και η πολύ πιθανή αποπληρωμή, όταν εξασφαλίσει ένας φοιτητής ένα παρά πολύ μεγάλο εισόδημα για τα κυπριακά δεδομένα. Εκτός από το τεράστιο οικονομικό όφελος, τονίζουμε γι’ ακόμη μια φορά την εμπειρία και ωριμότητα που αποκτά ένας φοιτητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο, αλλά και τα σημαντικά πλεονεκτήματα διεκδικώντας μια θέση εργασίας ως πτυχιούχος από αγγλικό πανεπιστήμιο.

(Ο Κρις Σωφρονίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Global S&C Educational Services)

Πηγή: sigmalive.com

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.