Η ιδέα για ένα πετυχημένο startup έρχεται πολλές φορές μετά από μία αποτυχημένη επιλογή. Το καλοκαίρι του 2011, ο Αντώνης Φιοράκης προσπάθησε να ενοικιάσει με την παρέα του ένα σκάφος αναψυχής για να κάνει ολιγοήμερες διακοπές. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν και τότε ο κ. Φιοράκης αποφάσισε ότι μία καλή ιδέα είναι να δημιουργήσει μία πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών αναψυχής που να φέρνει κοντά τους ιδιοκτήτες σκαφών και τους ενδιαφερόμενους να τα ενοικιάσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο startup, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιγράφουν οι ξένοι.
Βόλος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Το Incrediblue, όπως είναι το όνομα του συγκεκριμένου startup ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο τέλος του 2011 όταν ο κ. Φιοράκης συνάντησε τον Θόδωρο Ορφανίδη, ενώ στις αρχές του 2012 στην παρέα προστίθεται και ο Γιώργος Γάτος. Ο πρώτος μένει στον Βόλο, ο δεύτερος στην Αθήνα και ο τρίτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε αρχικώς εμπόδιο. «Τελικώς, καταλήξαμε στο Βόλο, επειδή ήταν στη μέση» θυμάται ο κ. Γάτος, ο οποίος έχει το ρόλο του διευθυντή ανάπτυξης και μίλησε στο imerisia.grγια την μέχρι τώρα πορεία της Incrediblue.
Η εταιρεία ιδρύεται τον Μάρτιο του 2012 και έχει ως μετόχους τους τρεις προαναφερθέντες. Πολύ σύντομα δημιουργείται η πρώτη έκδοση (alpha) που αρχίζουν να την παρουσιάζουν σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Η δοκιμαστική έκδοση (beta) είναι έτοιμη το φθινόπωρο και τότε αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές με το Open Fund να είναι τελικά εκείνο που στις αρχές του 2013 αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει με 100.000 ευρώ την προσπάθεια της ομάδας της Incrediblue. Το Open Fund ήταν αυτό που ηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες του νέου γύρου χρηματοδότησης, ύψους 500.000 ευρώ, στον οποίο πάντως μετέχουν και ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα, τη Βρετανία και το Ισραήλ, καθώς το Incrediblueέχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και εκτός Ελλάδος.
Πλατφόρμα
Το Incrediblue (www.incrediblue.com) προσφέρει έναν ολοκληρωμένο συνάμα απλό τρόπο ενοικίασης σκάφους μέσω του Διαδίκτυο. Από τη μία υπάρχουν οι ιδιοκτήτες που μπορούν να παρουσιάσουν τα σκάφη τους, ενώ από την άλλη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να ενοικιάσουν απευθείας το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος της επιλογής τους σε λίγα βήματα.
Όπως σημειώνει ο κ. Γάτος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 600 σκάφη καταχωρημένα, τα οποία δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα. «Περίπου το ήμισυ είναι από την Ελλάδα αλλά τα υπόλοιπα είναι από την Τουρκία, την Κροατία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ σταδιακά εισερχόμαστε και στην αγορά της Ιταλίας» αναφέρει ο κ. Γάτος, ο οποίος δεν κρύβει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του νέου γύρου χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της υπηρεσίας και τη διεθνή επέκταση. «Ισπανία και Βρετανία είναι από τους βασικούς στόχους μας» σημειώνει ο κ. Γάτος, προσθέτοντας ότι η Incrediblue θέλει την επόμενη χρονιά να έχει φθάσει το «στόλο» της σε περίπου 2000 σκάφη.
Χαμηλότερες τιμές
Για να περιηγηθεί κάποιος στην ιστοσελίδα και να δει τα διάθεσιμα σκάφη δεν χρειάζεται να γίνει μέλος. Η εγγραφή είναι δωρεάν και ήδη τα μέλη έχουν ξεπεράσει τις 2500 και αυξάνονται διαρκώς. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της πρώτης καλοκαιρινής σεζόν, τα νούμερα ήταν μάλλον ικανοποιητικά, δεδομένου ότι έγιναν περισσότερες από 100 ενοικιάσεις. Αριθμός που δεν φαντάζει εντυπωσιακός, αλλά είναι πολύ καλός για πρώτη χρονιά. «Το μεγάλο μας ατού πέραν της ευκολίας στον εντοπισμό ενός σκάφους και των πολυάριθμων επιλογών είναι ότι προσφέρουμε και τιμές που είναι χαμηλότερες από την ενοικίαση μέσω μεσίτη» σημειώνει ο κ. Γάτος, προσθέτοντας ότι το φετινό καλοκαίρι είδαν πολλούς Έλληνες να κλείνουν σκάφος για ολιγοήμερες διακοπές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν συνηθιζόταν. Ουσιαστικά, η δυνατότητα να βλέπει κάποιος μέσω του Διαδικτύου τα προς ενοικίαση σκάφη και το γεγονός ότι μπορεί να κάνει μία ενοικίαση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είναι μία δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Όσον αφορά τα έσοδα, προέρχονται από τις προμήθειες που λαμβάνει ηIncrediblue από τους ιδιοκτήτες και που είναι στο 15% της τιμής ενοικίασης.
Σημειωτέον πως οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες, όπως η ενημέρωση μέσω SMS ή email σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον για κάποιο σκάφος που έχουν «ανεβάσει» στοIncrediblue.
Αντιγραφές
Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι αντίστοιχες πλατφόρμες δεν υπήρχαν σε διεθνές επίπεδο μέχρι την έλευση της Incrediblue. Το πρόβλημα είναι ότι όταν άρχισε να υπάρχουν οι πρώτες παρουσιάσεις εκτός Ελλάδος, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και sites που αντέγραφαν πλήρως το μοντέλο της Incrediblue!
Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία απασχολεί 8 άτομα, τα οποία είναι όλα στον Βόλο. Όσον αφορά το κατά πόσον η επιλογή του Βόλου κάνει πιο δύσκολη την ανάπτυξη ενός startup, ο κ. Γάτος είναι κατηγορηματικός: «Είναι το ίδιο δύσκολο με το να είσαι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Απλώς, εκεί έχεις περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού».
Πηγή: imerisia.gr – Άρθρο του Δημήτρη Μαλλά