Θεσσαλονίκη: Ημερίδα με θέμα “Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία”

περιεχόμενο

Σε έξαρση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα εκφοβισμού στα σχολεία, χωρίς διακρίσεις σε ιδιωτικά και δημόσια, όπου σχεδόν καθημερινά κάποιο παιδί γίνεται θύμα λεκτικού ή κοινωνικού εκφοβισμού από άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 7-15% των μαθητών και μαθητριών στα γυμνάσια και λύκεια και το 3-15% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υφίστανται συμπεριφορές που πληγώνουν, ενώ από τον καμβά δεν εξαιρούνται ούτε και οι παιδικοί σταθμοί.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς αναρωτιούνται για το ρόλο τους και δηλώνουν πολλές φορές αδυναμία να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» προχωρά σε πολλαπλασιασμό και ένταση των πρωτοβουλιών του για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού, όπως συμβαίνει με τη διοργάνωση ειδικής επιστημονικής ημερίδας, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρεμβάσεις των στελεχών του στις σχολικές μονάδες με ειδικές εκδηλώσεις και διανομή ειδικών εντύπων.
Η ημερίδα με θέμα «Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία: πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους», διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 6 Απριλίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Οι εργασίες (10 π.μ. – 2 μ.μ.) περιλαμβάνουν οκτώ εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και στελεχών της «Πυξίδας», οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά σε όλους τους γονείς και νέους, και οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν όλες τις πτυχές του θέματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
•«Προστατεύοντας τα παιδιά μέσα από το πλέγμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο» – Μ. Βασσάρα, ψυχολόγος-επιστημονική υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»
•«Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία» – Β. Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
•«Το κοινωνικό πλαίσιο του εκφοβισμού» – Α.Ψάλτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
•«Ο εκφοβισμός σε χώρους προσχολικής αγωγής» – Σ. Κασάπη, ψυχολόγος
•«Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: στα δίχτυα του διαδικτύου» – Χ. Αθανασιάδου, επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ
•«Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές» – Μ. Παπαθανασίου, ψυχολόγος
•«Σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση: η οπτική των γονέων» – Ε. Νακοπούλου, ψυχολόγος
•«Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας και του εκφοβισμού στο σχολείο: οι παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ» – Μ. Κυριακίδου, ψυχολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη «Πυξίδας»
«Απαιτείται δράση και συντονισμός»
«Ο σχολικός εκφοβισμός ταλαιπωρεί παιδιά και σχολικές κοινότητες σε βαθμό που παρεμποδίζει την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση, έχουν κακή αυτοεικόνα, απουσιάζουν συχνά από τα σχολεία κι έχουν δυσκολίες εφαρμογής. Πρόκειται για μια κατάσταση που η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμό φορέων και δυνάμεων, αλλά πάνω απ’ όλα ευαισθησία», επισημαίνει η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Μάρω Βασσάρα.
Όπως επισημαίνει και σχολική ψυχολόγος, και αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μαρία Κυριακίδου, που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή στα σχολεία, «σημαντική είναι η συμμετοχή και η επιβάρυνση των παιδιών που παρατηρούν περιστατικά βίας και εκφοβισμού, καθώς εξοικειώνονται με πράξεις που προκαλούν πόνο, μαθαίνουν να πιστεύουν ότι το δίκαιο είναι του δυνατού και φοβούνται».
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» από το 2004 ασχολείται συστηματικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των σχολείων και των οικογενειών να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κάθε χρόνο υλοποιούνται βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, ημερίδες ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας και παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στα σχολεία.
Την τρέχουσα σχολική χρονιά μια οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων. Εκπαιδεύτηκαν 41 δάσκαλοι και δασκάλες που υλοποιούν στις τάξεις τους το πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας «Το σπίτι των παιδιών» στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Νεάπολης-Συκεών. Παράλληλα υλοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς, παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές τόσο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό όσο και το σχολικό και εκπαιδευτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων.
Επιπλέον η «Πυξίδα» παρέχει καθοδήγηση και συμβουλευτική σε παιδιά και νέους, αλλά και στους γονείς τους στο πλαίσιο ατομικών και οικογενειακών συναντήσεων. Όλες οι υπηρεσίες της ΠΥΞΙΔΑΣ παρέχονται δωρεάν σε όλους του κατοίκους των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης.
Πηγή: thesstoday.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.