Ιδέες Υπάρχουν…

περιεχόμενο

Ενόσω το brain drain συνεχίζεται, τέσσερα ελληνικά μυαλά βρίσκονται πίσω από το Facebook, το iPhone, το wifi και τον πολυτελή σχεδιασμό αυτοκινήτων

Με την Ελλάδα να έχει χάσει (και) την ευκαιρία να αποκτήσει τη δική της «Silicon Valley» και με την υλοποίηση του πάρκου τεχνολογίας και καινοτομίας στις Αφίδνες Αττικής να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός εδώ και πέντε χρόνια, η διαρροή εγκεφάλων συνεχίζεται αδιάλειπτα. Μια τάση που, παρότι έχει ως αποτέλεσμα το υψηλής ποιότητας έμψυχο κεφάλαιο να συρρικνώνεται, παρουσιάζει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: καθιστά την Ελλάδα γνωστή παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων Ελλήνων «γκουρού» της καινοτομίας που διαπρέπουν σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη και παρουσιάζει σήμερα το «Κ».

Ο δημιουργός της «νέας γενιάς» iPhone
Το προσωνύμιο «Κύρος Γρανάζια» ταιριάζει απόλυτα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπορντό Γιώργο Χατζηιωάννου, ο οποίος αναπτύσσει μαζί με την ομάδα του στο εργαστήριο LCPO, στην πόλη του γαλλικού Νότου, μια εφαρμογή για iPhone που, όταν κυκλοφορήσει, θα μετατρέψει τη συσκευή σε ιατρικό εργαλείο. Και όχι άδικα, καθώς με τη συγκεκριμένη εφεύρεση θα καθίσταται εφικτή η ανίχνευση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους, με σκοπό την ανανέωση του αέρα.

Ο κ. Χατζηιωάννου, αφότου τελείωσε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1975 και, ύστερα από μια σύντομη παραμονή στην IBM των ΗΠΑ και στο ΜΙΤ, κατέληξε στη Γαλλία. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής γίνεται από κοινού με μια startup εταιρεία στην Καλιφόρνια, με τελικό στόχο της επιστημονικής ομάδας τη σύνδεση των προσωπικών δεδομένων των κυβερνοναυτών με ηλεκτρόνια συσκευές, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της πίεσης ή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των ασθενών. Η συγκεκριμένη εφεύρεση έρχεται να προστεθεί στις 53 πατέντες που έχει ήδη δημιουργήσει ο 60xpovos καθηγητής, όπως η Papyron, χάρη στην οποία έχει καταστεί εφικτή η ανάγνωση και η επεξεργασία e-books σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Πενταπλασίασε την ταχύτητα του WiFi
 src=Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες της Αυστραλίας, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε από την εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης ως «μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που θα γράψουν ιστορία». Ο 42xpovos καθηγητής νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Ευστράτιος Σκαφίδας ανέπτυξε ένα πρότυπο γενετικό τεστ που επιτρέπει -με ποσοστό επιτυχίας 70%-τη διάγνωση αυτισμού από την ηλικία των έξι μηνών.

Ο κ. Σκαφίδας, του οποίου οι γονείς εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία στις αρχές του 1960, έχει συνδέσει το όνομα του με το τσιπάκι που εφηύρε το 2008 στο ερευνητικό κέντρο ICT, το οποίο καθιστά εφικτό τον πενταπλασιασμό της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων μέσω ασύρματου δικτύου (WiFi). Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο διακεκριμένος καθηγητής είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η Αυστραλία μιλούσε, για πολλοστή φορά, για την εφεύρεση του που επιτρέπει την τηλεφόρτωση (downloading) ενός DVD σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η IBM έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 30 εκατ. ευρώ της έρευνας.

Ο σχεδιαστής… πολυτελών αυτοκινήτων
 src=Πίσω από τον σχεδιασμό των μοντέλων Coupe και Cabrio της BMW 1 series, της Alfa Romeo, της Fiat και της Subaru βρίσκεται ένας ελληνικός εγκέφαλος. Πρόκειται για τον Ανδρέα Ζαπατίνα, ιδιαίτερα γνωστό στην Ιταλία, από όπου ξεκίνησε την καριέρα του στη Fiat, συμμετέχοντας στη δημιουργία του θρυλικού διθέσιου αυτοκινήτου Barchetta. Ο 57χρονος σχεδιαστής έγραψε ιστορία και στην BMW, για λογαριασμό της οποίας δημιούργησε μαζί με τον Αμερικανό συνάδελφο του Chris Bangle το design ορισμένων από τα κορυφαία αυτοκίνητα του γερμανικού ομίλου, όπως είναι το Mini και η Rolls-Royce.

Το 1998 ο κ. Zanatfvas επέστρεψε στην Ιταλία, όπου ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του Centra Stile ms Alfa Romeo, αποτελώντα5 τον σχεδιαστή του μοντέλου 147.0 κ. Zanatfvas υπήρξε επικεφαλής του τμήματος σχεδίασης και στον ιαπωνικό κολοσσό Subaru, ενώ έχει συνεργαστεί και με την εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων Kleemann αλλά και με τη Σαράντης.

Πίσω από το Facebook ένας Έλληνας
 src=Είναι ένας από τους βασικούς μηχανολόγους λογισμικού του Facebook και, κατά κάποιον τρόπο, ρυθμίζει την καθημερινότητα περίπου 1 δισεκατομμυρίου χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο Απόστολος Αέριος, ύστερα από μια διαδρομή από το Stanford της Καλιφόρνια, τη Silicon Valley και το ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, κατέληξε στο Facebook, όπου ανέπτυξε το λογισμικό επεξεργασίας των εικόνων που ανεβαίνουν στους λογαριασμούς των χρηστών. Ουσιαστικά, η εφεύρεση του επιτρέπει τη μεταφόρτωση και τη συμπίεση των φωτογραφιών, χωρίς η ποιότητα των αρχείων εικόνας να εκφυλίζεται, αλλά και την επεξεργασία των αρχείων από όλες τις συμβατές συσκευές.

Πως κατέληξε στο Facebook ο Έλληνας μηχανολόγος; Ύστερα από σύσταση μαθητή του, όταν ο ίδιος δίδασκε στο πανεπιστήμιο, προτού, δηλαδή, εγκαταλείψει τις διδακτορίκές σπουδές του. Ο κ. Λέριος έχει συμπληρώσει περισσότερα από 15 χρόνια δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ και, προτού καταλήξει στον αμερικανικό κολοσσό, «δοκιμάστηκε» σε εταιρείες startups στην Καλιφόρνια και στο Τέξας και ίδρυσε μαζί με τη γυναίκα του κλινική για διατροφικές διαταραχές.

Πηγή: Εφημερίδα “Κεφάλαιο” – Άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.