H μελλοντική προοπτική της χώρας στον τομέα της επιχειρηματικότητας

περιεχόμενο

Τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναδεικνύει η νέα μελέτη της Endeavor Greece. 

Η μελέτη της Endeavor επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του αναδυόμενου νέου επιχειρηματία και τις διαφορές του με το παραδοσιακό μοντέλο του παρελθόντος, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ευκαιριών και παρέχοντας πρακτικές συμβουλές σε επιχειρηματίες και επενδυτές καταγράφοντας τη μελλοντική προοπτική της χώρας μας στον κρίσιμο τομέα της επιχειρηματικότητας.

Η μελέτη ξεκινά με την καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και των αλλαγών που έχει υποστεί από την έναρξη της κρίσης. Εντοπίζει ότι παρότι οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις επιμένουν να εστιάζουν σε μη παραγωγικούς τομείς, αυξάνεται κατά 40% ετησίως ο αριθμός των εταιριών που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Από τις εταιρίες αυτές, 1 στις 100, δηλαδή περίπου 40 εταιρίες κάθε χρόνο, είναι αυτές που μπορούν πραγματικά να αναμορφώσουν τους κλάδους στους οποίους ανήκουν και να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, καταγράφονται συγκεκριμένες ευκαιρίες που είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στους επόμενους 12-24 μήνες κατά τους οποίους αναμένεται να υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Τέλος, σκιαγραφείται ο νέος Έλληνας επιχειρηματίας και καταγράφονται οι βασικές του ανάγκες πέρα από τη συνηθισμένη αναφορά στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.  Ειδικότερα, μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:

–          Το 90% των νέων εταιριών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, εξακολουθούν να αναπαράγουν το εσωστρεφές και μη παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος.

–          Θετικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των εταιριών που εστιάζουν σε τομείς με σημαντική δυναμική ανάπτυξης (π.χ., τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία), παρότι αποτελεί ακόμη ισχνή μειοψηφία, αυξήθηκε κατά 40% τα τελευταία χρόνια.

–          Από τις παραπάνω, 1% περίπου είναι αυτές που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, να μεγεθυνθούν σημαντικά και να εξασφαλίσουν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένων η καθεμιά.

–          40 περίπου νέες εταιρίες κάθε χρόνο που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην οικονομία και την απασχόληση. 

Αυτού του τύπου οι εταιρίες αξιοποιούν δομικά πλεονεκτήματα της χώρας (π.χ., στον τουρισμό και τα τρόφιμα), ευκαιρίες που έχουν προκύψει λόγω κρίσης (π.χ., στην ενέργεια ή το χρηματοπιστωτικό τομέα), αλλά και διεθνείς ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή η σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ., στον τομέα της τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας). Είναι πλέον σαφές ότι τέτοιες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα υπάρχουν πολλά και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, παρότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ‘πρώτη ύλη’ και ένα εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρηματίες που τα αξιοποιούν αποτελούν ήδη ελκυστικές επενδυτικές επιλογές τόσο για εγχώριους όσο και διεθνείς επενδυτές. Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει ένα ‘παράθυρο ευκαιρίας’ 12-24 μηνών, κατά το οποίο επιχειρηματίες και επενδυτές καλούνται να δράσουν.

Το προφίλ του αναδυόμενου Έλληνα επιχειρηματία, όπως σκιαγραφείται στη μελέτη δεν είναι αποκλειστικά το στερεότυπο του 20χρονου επιχειρηματία της Silicon Valley. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, διαθέτουν ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία και δίκτυο, τα οποία αξιοποιούν για την επιτυχία της επιχείρησής τους. Στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα από επιλογή και προς αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών, και πολύ σπανιότερα από έλλειψη άλλων προοπτικών. Δεν έχουν εργαστεί ποτέ για το Δημόσιο, έχουν διεθνείς παραστάσεις και αντιλαμβάνονται την αξία της δικτύωσης, του mentoring και της αναζήτησης έξυπνων τρόπων χρηματοδότησης. Βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, και αναζητούν νέο προσωπικό, κυρίως στους τομείς των πωλήσεων και της πληροφορικής. 

Αυτοί οι υποσχόμενοι νέοι επιχειρηματίες ζητούν υποστήριξη. Πέρα από την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας και την έλλειψη ρευστότητας, χρειάζονται πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες στις διεθνείς αγορές και ζητούν καθοδήγηση για να κατανοήσουν το πώς λειτουργούν οι αγορές αυτές. Καταγράφουν την ανάγκη για πιο ουσιαστική δικτύωση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ζητούν πρόσβαση σε mentors είτε εντός Ελλάδας (κυρίως σε παραδοσιακούς τομείς), είτε στο εξωτερικό (πχ., στον τομέα της τεχνολογίας). Τέλος, επιθυμούν ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά σχήματα και έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές και οι φορείς που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα τείνουν να συμφωνούν ως προς τις ανάγκες των επιχειρηματιών. Αναγνωρίζουν την καινοτομία πολλών από τις νέες επιχειρήσεις και το ισχυρό ακαδημαϊκό προφίλ των νέων επιχειρηματιών. Ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένοι με τη συνολική ποιότητα των προτάσεων που λαμβάνουν. Θέλουν να δουν πιο σαφή business plan και ξεκάθαρους μηχανισμούς δημιουργίας εσόδων. Επικροτούν την επαγγελματική εμπειρία και αναζητούν επιχειρηματίες με σαφή ικανότητα υλοποίησης και περισσότερο ανοικτούς σε σχόλια και παρατηρήσεις.

Συμπερασματικά, γίνεται σαφές ότι, παρότι συντελούνται σημαντικές αλλαγέςς, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην Ελλάδα επιχειρηματική στροφή μεγάλης κλίμακας. Ούτε έχει σχηματιστεί ένα πλήρες επιχειρηματικό ‘οικοσύστημα’. Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της νέας ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Με αυξανόμενα αλλά όχι πολλά επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματιών, με πολλούς φορείς  που συχνά ανακυκλώνουν το ίδιο κοινό και αρχίζουν σταδιακά να συνεργάζονται για να παράσχουν πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη.

6f9u

Για να δεις το infographic σε μεγέθυνση πάτα πάνω στην εικόνα, ενώ για το πλήρες αντίγραφο της μελέτης πάτα εδώ.

Πηγή: deasy.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.