Η μεγάλη ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έφτασε!

περιεχόμενο

Από την Παρασκευή 28/6 οι υποψήφιοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και έως τη Δευτέρα 1/7 έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να κάνουν προσωρινή αποθήκευση, ώστε να εξοικειωθούν με την εφαρμογή. Από την Τρίτη 2 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 12 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τελική του μορφή και να το οριστικοποιήσουν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί όσα πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία κι αν αποθηκεύσουν, αν δεν οριστικοποιήσουν ένα από αυτά μέχρι και τις 12 Ιουλίου και αν δεν έχουν και τον αριθμό πρωτοκόλλου της κατάθεσής του, θα θεωρηθεί ότι δεν έχουν υποβάλει μηχανογραφικό και επομένως δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε κανένα τμήμα.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού είναι αποκλειστική.

Η διαδικασία είναι απλή για κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Αρκούν ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) και ο 8ψήφιος κωδικός εξετάσεων, ώστε ο κάθε υποψήφιος να εισαχθεί στην εφαρμογή του μηχανογραφικού και να κάνει τις επιλογές του.

Πρακτικές συμβουλές και λάθη που θα πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι

Όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να έχουν ήδη φροντίσει ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Καλό θα είναι όλοι οι υποψήφιοι να έχουν κάνει την προσωπική τους έρευνα για τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν, ώστε να έχουν σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για αυτά.

Θα πρέπει να θυμούνται ότι στο μηχανογραφικό δηλώνουν την προτίμησή τους για τα τμήματα, επομένως θα πρέπει να τα ιεραρχήσουν βάσει του ενδιαφέροντός τους γι’ αυτά και σε καμία περίπτωση με κριτήριο τη βάση της προηγούμενης χρονιάς. Άλλωστε, η βάση της φετινής χρονιάς θα διαμορφωθεί από τις δικές τους δηλώσεις προτίμησης και σε σχέση με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, επομένως είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες. Στο μόνο σημείο που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους τις περσινές βάσεις είναι στις τελευταίες τους επιλογές. Καλό θα είναι να έχουν δηλώσει στο τέλος σχολές με βάση κατά 1.000-1.500 μόρια λιγότερα από αυτά που έχουν συμπληρώσει.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν είναι ότι ούτε φέτος ισχύουν οι μετεγγραφές. Επομένως, σε όποιο τμήμα περάσουν, εκεί θα ολοκληρώσουν και τις σπουδές τους. Όσοι, λοιπόν, δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικώς σπουδές σε πόλη μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη το προηγούμενο στοιχείο.

Εμείς ευχόμαστε να μπορέσουν όλοι οι υποψήφιοι να εισαχθούν στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν και να έχουν μια καλή σταδιοδρομία! Για εκείνους που ενδέχεται να μην τα καταφέρουν, να θυμίσουμε ότι η επιτυχία τους στη ζωή σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από την είσοδό τους σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ!

Νίκη Μπίγγου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (MSc)

EduJob

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.