Η ελληνική Fleksy στο Startup of the Year της Wall Street Journal

περιεχόμενο

Στο διαδικτυακό τηλεοπτικό show που διοργανώνει η Wall Street Journal για την ανάδειξη της κορυφαίας startup στις ΗΠΑ συμμετέχει και μία εταιρεία με “καταγωγή” ελληνική. Πρόκειται για την Syntellia, η οποία κατασκευάζει την εφαρμογή Fleksy, μία επαναστατική τεχνολογία που διευκολύνει την πληκτρολόγηση στις συσκευές που χρησιμοποιούν οθόνες αφής, όπως τα smartphones και τα tablets.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2011 από τους Κώστα Ελευθερίου (διευθύνων σύμβουλος) και Ιωάννη Βερδελή (οικονομικός διευθυντής), ενώ αυτή την στιγμή το “δυναμικό” της αποτελείται από άλλα έξι άτομα: τους John Engelhart (κώδικας), Vince Mansel (ανάπτυξη iOS), Βασίλη Ράππο (UX designer), Vadim Maximov, Grey Skold (developers) και Daniel Rios (επικοινωνία).

Η Syntellia ξεκίνησε κατευθείαν τη λειτουργία της στο Σαν Φρανσίσκο, ένα εγχείρημα καθόλου απλό, σύμφωνα με τον Βασίλη Ράππο, καθώς ένας αλλοδαπός ιδρυτής εταιρείας είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει βίζα.

fleksy_logo_wsj-soty_454280-450x278Τα αποτελέσματα άξιζαν τον κόπο και το άγχος. Η εμπειρία να δουλεύει κανείς εδώ (σσ. στο Σαν Φρανσίσκο) είναι σίγουρα διαφορετική. Στην Αμερική, ή μάλλον στην Καλιφόρνια και στη Σίλικον Βάλλεϋ, η απόσταση ανάμεσα σε δράση και αποτέλεσμα είναι πολύ μικρή. Σχεδόν αμελητέα. Όλες οι startups επιθυμούν να έχουν ανάδραση όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να αξιοποιήσουν την ορμή ή να προσαρμοστούν πριν να είναι αργά. Η γραφειοκρατία, το κεφάλαιο, η νοοτροπία ακόμα και η υψηλή θερμοκρασία είναι πολλές φορές ανασταλτικοί παράγοντες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα, φυσικά και υπάρχει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ευκαιρίες για startups και πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Ως Έλληνες στο Σαν Φρανσίσκο, νιώθουμε άνετα. Κανείς δεν μας διώχνει γιατί είμαστε Έλληνες, ενώ αρκετοί από τους πρώτους μας επενδυτές είναι ελληνικής καταγωγής“.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της Fleksy προήλθε από την ίδια την εμπειρία των ιδρυτών της με πληκτρολόγια φορητών συσκευών με οθόνες αφής, ο περιορισμένος χώρος των οποίων έχει ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη πληκτρολόγηση αρκετών λέξεων σε κάθε μήνυμα. Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Syntellia βασίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος “μαθαίνει” τον τρόπο πληκτρολόγησης του χρήστη, επιτρέποντάς του τελικά να πληκτρολογεί στο smartphone ή στο tablet του ακόμη και χωρίς να έχει οπτική επαφή με το – επί της οθόνης – πληκτρολόγιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το “τυφλό” σύστημα στους υπολογιστές, όπου ο χρήστης κοιτά την οθόνη και όχι το πληκτρολόγιο.

Τα ποσοστά ακρίβειας της εφαρμογής είναι εντυπωσιακά, καθώς η αυτόματη διόρθωση που είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή επιτρέπει στο χρήστη να γράψει σωστά την πρόταση που θέλει ακόμη και εάν δεν έχει πατήσει ούτε ένα σωστό πλήκτρο (!). Αυτή η “δύναμη”, μάλιστα, της εφαρμογής την έχει καταστήσει ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο σε χρήστες φορητών συσκευών με προβλήματα όρασης. Η πολύτιμη ανάδραση που μπορεί να δώσει αυτή η ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα χρηστών οδήγησε την ομάδα της Syntellia να κατευθύνει αρχικά εκεί την εστίαση της για την παροχή της υπηρεσίας, ωστόσο, πλέον, στόχος της εταιρείας είναι να φέρει την “επανάσταση” στον τρόπο που ο κάθε χρήστης πληκτρολογεί στις οθόνες αφής.

Την “επανάσταση” την οποία υπόσχεται η εφαρμογή έχουν αναγνωρίσει ήδη οι επενδυτές στις ΗΠΑ, καθώς τον Οκτώβριο του 2012 η Syntellia είχε ανακοινώσει την προσέλκυση ενός γύρου χρηματοδότησης “σποράς” ύψους 900.000 δολαρίων από διάφορους VC’s και επενδυτικούς “αγγέλους” και από το Σαν Φρανσίσκο και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπως οι Thanos Triant, Edith Yeung, John Schappert, Fortify.VC και άλλοι.

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες iOS, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες χιλιάδες χρηστών με προβλήματα όρασης, γράφουν χρησιμοποιώντας το Fleksy. Η εφαρμογή ήταν, μάλιστα, μία από τις πρώτες που αξιοποίησε τη νέα πλατφόρμα της Google για beta testing μέσω του Play Store, μαζεύοντας 15.000 beta testers σε λιγότερο από 24 ώρες. Σήμερα, έχει ξεπεράσει τους 20.000.

Το Fleksy είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή για touchscreens, iOS και Android, αλλά οι βλέψεις της Syntellia είναι να εξελίξει τον κώδικά της σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι έτοιμη για το “παρόν” μετά τις οθόνες αφής: Google Glass, Microsoft Kinect, έξυπνα ρολόγια και ρούχα.

Ενδεικτικά, έχουμε ανακοινώσει ήδη συνεργασίες με την Leap Motion, και τον πρωτοποριακό της αισθητήρα και έχουμε demo που σου επιτρέπει να γράφεις στον αέρα, αλλά και την Canopy, δημιουργός της θήκης Sensus που μετατρέπει όλο το iPhone σε μία διαδραστική επιφάνεια αφής για να γράφεις χωρίς να ακουμπάς ποτέ την οθόνη“, αναφέρει  ο Βασίλης Ράππος.

Η Syntellia ετοιμάζει ήδη ελληνικό πληκτρολόγιο για το Fleksy, μία μεγάλη πρόκληση λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η ελληνική γλώσσα. “Είναι όμως και δομημένη, ενώ η εξοικείωσή μας ως μητρική γλώσσα μας επιτρέπει να παραμετροποιήσουμε τους αλγόριθμους μας για το βέλτιστο αποτέλεσμα“, τονίζει ο Β. Ράππος.

 

Πηγή: emea.gr

 

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.