Η αγροτική επιχειρηματικότητα σε ημερίδα στην Αθήνα

περιεχόμενο

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, στο Hilton της Αθήνας στα πλαίσια του Money Show οργανώνεται συζήτηση με θέμα: Αγροτική Επιχειρηματικότητα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Την μακρά περίοδο των μέτρων λόγω της χρηματιστηριακής κρίσης στην Ελλάδα πολλοί έγραψαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έκαναν εκπομπές για την επιστροφή στο χωριό (ύπαιθρο), ή για το ότι ο αγροτικός παραγωγικός τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση ή ότι οι τρεις σημαντικότεροι τομείς για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων (MacKinsey, ΣΕΒ-ΤτΕ-ΕΕΤ). Ακόμα και ο Υπουργός Αγροτικής Αναπτ & Τροφίμων άρχισε να μοιράζει χωράφια για καλλιέργειες ή για βόσκηση σε νέους επιστήμονες για ανάπτυξη καινοτομιών στον αγροτικό τομέα.

Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα αγροτικά επαγγέλματα ως επαγγέλματα, αλλά δεν είναι. Αγρότης είναι τρόπος ζωής, και απαιτεί πλέον των γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτεί κάθε επάγγελμα και ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικών δεξιοτήτων.

agrotisΣτον αγροτικό τομέα οι επιλογές είναι επιλογές ζωής, ακόμα και χρονικά. Πχ αν επιλέξεις ροδάκινα, θα τα φυτέψεις και θα έχεις παραγωγή μετά από κάποια χρόνια, που πρέπει να βρεις τρόπο να επιβιώσεις μέχρι τότε. Αλλά και όταν θα είσαι σε πλήρη παραγωγική διαδικασία, αν δεν πάνε μια χρονιά καλά οι τιμές, η συνήθης επιχειρηματική αντίδραση «να το κλείσεις» δεν μπορεί να ισχύει. Δεν μπορεί να ισχύει η λύσει (?) «κόβω τις μη αποδοτικές στην τιμή ροδακινιές», διότι η απόφαση δεν είναι εύκολα ανακλητή. Αν επανακάμψουν οι τιμές των ροδάκινων τον επόμενο χρόνο τι θα κάνεις? Θα «κολλήσεις με κόλλα τους κορμούς στις ρίζες» και θα συνεχίσεις να καλλιεργείς?

Στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όλες οι χρονιές δεν είναι ίδιες σε παραγωγή. Ο λαός μας λέει «μια μήλα, μια φύλλα». Όλοι γνωρίζουν ότι οι ηλιακές κηλίδες παρουσιάζουν έξαρση κάθε 11 χρόνια, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή. Όλοι ξέρουν ότι κάθε 6 χρόνια έχουμε το φαινόμενο el ninio, που δημιουργεί έκτακτα καιρικά φαινόμενα και επηρεάζει την παραγωγή. Κάποιες χρονιές η παραγωγή είναι καλή και κάποιες λένε ότι έχει «ακαρπία». Κάποτε ήταν κυρίως στα ελαιόδενδρα, σήμερα το συναντάμε όλο και συχνότερα.

Το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο, και η παραγωγική του ικανότητα δεν είναι μηχανή. Ο μεγάλος αριθμός αστάθμητων παραγόντων στην αγροτική παραγωγή, επιβάλει ιδιότυπη διαχείριση κινδύνων, και μέσα στις τεχνικές θα μπορούσε να περιληφθεί και η επιλογή πολλών ταυτόχρονα διαφορετικών καλλιεργειών. Με δεδομένο τον μικρό ελληνικό κλήρο (μόνο 47 στρέμματα, σε 5-7 τμήματα) ο μόνος τρόπος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων περνά από την συλλογική συσσώρευση της παραγωγής για να επιτυγχάνονται μεγέθη τοπικής κάλυψης ή ακόμα και η μέσω δημοπρατηρίων κατεύθυνση στην παγκοσμιοποιημένη αγορά τροφίμων και βιομηχανικών πρώτων υλών.

Η αλλαγή των κυβερνητικών κεντρικών μοντέλων διοίκησης, που ακολουθούν τις ανάγκες και τις επιλογές της σύγχρονης κοινωνίας, οδηγούν από τις γνωστές Εφοδιαστικές Αλυσίδες τροφοδοσίας της κατανάλωσης στα πολυκαταστήματα των μεγαλουπόλεων, σε Μικρές-Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες σε επίπεδο «καλλικρατικών» Δήμων, που τείνουν να καλύψουν τις ανάγκες τοπικής αυτάρκειας με βιωσιμότητα (αειφορία). Και όλα αυτά αλλάζουν τις ανάγκες καλλιέργειας και τα είδη των καλλιεργούμενων ειδών, κυρίως για την τοπική διατροφική επάρκεια.

Το Σάββατο, 21 Δεκ 2013, στις 18.00, στο Hilton (Αθήνα) στα πλαίσια του Money Show με τίτλο: Αγροτική Επιχειρηματικότητα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, μπορούν να προσεγγισθούν, και η παραγωγή φθηνής ποιοτικής ζωοτροφής με υδροπονική καλλιέργεια (www.dnasmart.gr), και η γεωπληροφορική στην διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων (www.ifarma.agrostis.gr), και η άρδευση υφάλμυρων περιοχών (www.salinitysolution.com), και οι μικρές οικοτεχνίες, και τα cluster κλπ.

Πηγή: agronews.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.