Γιατί μία startup πρέπει να ξεκινά στην Ευρώπη και όχι στο Silicon Valley

περιεχόμενο

silicon-valley-sign-lg“Οι έξυπνες start-up ξεκινούν από την Ευρώπη και αποφεύγουν το Silicon Valley”, ισχυρίζεται σε άρθρο της για το Forbes η Avid Larizadeh, COO και ιδρυτής του Boticca.com, μίας παγκόσμιας online μπουτίκ για κοσμήματα και αξεσουάρ.

Παρακάτω είναι οι λόγοι που αναφέρει η Larizadeh για να δικαιολογήσει την άποψή της.

Για να γίνεις διεθνώς γνωστή επιχείρηση ξεκίνησε στην Ευρώπη
Στην Αμερική η πλειοψηφία των επιχειρήσεων γίνονται πρώτα γνωστές στις ΗΠΑ και μετά διεθνώς. Από την άλλη στην Ευρώπη αν θες να χτίσεις μια διεθνώς γνωστή επιχείρηση, πρέπει να σκέφτεσαι ότι θα γίνει  παγκοσμίως γνωστή  από την αρχή, διότι μια μεμονωμένη  αγορά δεν είναι αρκετά μεγάλη για μία επιχείρηση. Υπάρχει μια άποψη που λέει, μια επιχείρηση στην αρχή πρέπει να επικεντρωθεί σε μια αγορά μέχρι να αποδείξει ότι το μοντέλο της είναι εφικτό και να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά. Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι στην διεθνή αγορά, που ρέουν οι πληροφορίες χωρίς όρια και όλοι έχουν πρόσβαση σε αγαθά και γνώσεις από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη, είναι κρίσιμο να διεθνοποιήσεις την εταιρεία σου από την πρώτη κιόλας μέρα και να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να κερδίσεις διεθνώς τον ανταγωνισμό. Η Ευρώπη προσφέρεται και για τα δυο δίνοντας σας πόρους για να το κάνετε με επιτυχία.

Φτιάξε μια παγκόσμια ομάδα εξυπηρετώντας διεθνώς καταναλωτές
Χρησιμοποιώντας την Boticca ως παράδειγμα, η οποία μετά την έναρξη της στα τέλη του 2010, έγινε παγκοσμίως γνωστή με μια ομάδα αποτελούμενη από μέλη σε επτά χώρες όπως η Γαλλία, η Αμερική, η Βρετανία, η Ιταλία, το Ιράν, η Φινλανδία και η Σλοβακία. Διαλέγοντας 160 μάρκες από 40 χώρες και χωρίς διαφήμιση, οι καταναλωτές της είχαν πρόσβαση σε  παγκόσμια βάση και είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Οι  καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να συναλλάσσονται σε δολάρια, ευρώ και λίρες και όλα τα προϊόντα αποστέλλονται  παγκοσμίως. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν η εταιρεία είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ γιατί δεν θα δημιουργούσε μια ομάδα με αντανακλαστικά βρίσκοντας διεθνή προϊόντα που μπορούν να τα αγοράσουν, να τα συσχετίσουν και να τα επικοινωνήσουν παγκοσμίως στους πελάτες. Παρατηρείται επίσης ότι κάποιες start-up παρόμοιες με την Boticca αλλά με έδρα την Αμερική και κλείνοντας ένα χρόνο ζωής δεν μπορούσαν να κάνουν το εταιρικό τους μοντέλο να δουλέψει.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παγκόσμιας αγοράς είναι ότι μπορείς να πουλάς τις καλύτερες μάρκες σε μεγάλη γκάμα προϊόντων που πριν είχαν περιορισμένη διανομή σε συγκεκριμένες χώρες και αγορές. Με την ανάπτυξη των ασιατικών αγορών και την αύξηση της καταναλωτικής τους δύναμης σε συνδυασμό με τον καταναλωτισμό των ευρωπαίων και των αμερικανών, ποια εταιρεία δεν θα ήθελε να είναι στο επίκεντρο του εμπορίου που είναι η Ευρώπη και να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί όλες αυτές τις αγορές διεθνώς.

Κάντε έδρα την Ευρώπη και συνεργαστείτε με την τοπική αγορά
Η αγορά του Λονδίνου προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα καλύτερα ταλέντα των αγορών, δίνοντας τους τη δυνατότητα για μιας παγκόσμιας κλάσης ομάδα με ισχυρή προσέγγιση από την αρχή. Ξεκινώντας μια εταιρεία στο Λονδίνο, είστε στο επίκεντρο της ζώνης ώρας, κάνοντας τα ταξίδια και την επικοινωνία εύκολη με άλλες κύριες αγορές και καταναλωτές. Η γλώσσα δεν είναι πλέον περιορισμός καθώς η τωρινή γένια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οι ομάδες τους μιλούν τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Επιπρόσθετα, στο Λονδίνο υπάρχει μια κοινότητα start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσεται και υποστηρίζεται από την Google και το Facebook και επιτρέπουν την ανταλλαγή γνώσεων στις ευρωπαϊκές εταιρείες για να έχουν το πλεονέκτημα. Αν και υπάρχει και ένα μειονέκτημα στην αγορά του Λονδίνου και γενικά της Ευρώπης, η έλλειψη πραγματικών επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρηματιών που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε νέες εταιρείες. Βέβαια η φιλοσοφία αυτή έχει αλλάξει την τελευταία πενταετία δραματικά και οι start-up επιχειρήσεις βρίσκουν πιο εύκολα κεφάλαια.

Είναι η Ευρώπη ιδανική για start-up επιχειρήσεις
Η αρθρογράφος δεν ισχυρίζεται ότι η μόνη επιλογή για μια start-up επιχείρηση είναι η Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που start-up επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινούν και  στις ΗΠΑ. Η εμπειρία, η γνώση, οι υποδομές ιντερνέτ, η προθυμία των καταναλωτών να αγοράζουν on-line, οι επενδυτές και οι καταναλωτές ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην Silicon Valley. Αν και πλέον οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν διεθνείς επιτυχίες και δεν είναι λίγες αυτές, όπως το  Skype, το Spotify, η Playfish, το Net-A-Porter, το SoundCloud, η Vente Privee,η  Fotolia, το Rovio και πολλές άλλες, που έχουν παγκόσμιο όνομα και διεθνή online καταστήματα, που έχουν έδρα το Λονδίνο που αποτελεί μια έξυπνη στρατηγική επιλογή.

Πηγή: EMEA.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.