Μπορεί να τέλειωσε σήμερα η αγωνία για χιλιάδες μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αρχίζει όμως η αγωνία και το άγχος για τους γονείς τους… Το φοιτητικό σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τους «στριμωγμένους» Έλληνες, παρόλο που οι τιμές των ενοικίων έχουν πέσει κατά 10%- 15% σε σχέση με πέρυσι λόγω… κρίσης!
Και να ‘ταν μόνο το ενοίκιο; Οι γονείς πρέπει να αγοράσουν έπιπλα καθώς και είδη πρώτης ανάγκης για το παιδί τους-πρωτοετή φοιτητή.
Πόσο κοστίζει όμως έναν φοιτητικό σπίτι; Στην Αθήνα μία γκαρσονιέρα κοστίζει περίπου 150 ως 200 ευρώ ενώ το κόστος για ένα δυάρι κυμαίνεται μεταξύ 250 και 350 ευρώ.
Ωστόσο, η τιμή στα νεόδμητα σπίτια, που διαθέτουν κλιματιστικά και άλλο εξοπλισμό, μπορεί να φτάσει και τα 450 ευρώ.
Από 200 ως 300 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές των σπιτιών σε Κρήτη, Ιωάννινα, Πάτρα και Κομοτηνή.
Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές για μια γκαρσονιέρα έξω από το κέντρο ξεκινούν από τα 150 ευρώ , ενώ στο κέντρο διατίθενται για 200-350 ευρώ.
Όσο για την επίπλωση; Αν και υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, πρέπει να δαπανηθεί σχεδόν ένας μισθός για την απόκτηση των απαραίτητων. Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλότερες τιμές, ένας γονιός θα χρειαστεί 600 ευρώ περίπου μόνο για αρχή.
Για παράδειγμα, ένα μονό κρεβάτι θα στοιχίσει το λιγότερο 55 ευρώ- χωρίς στρώμα- ενώ ένα διπλό 100. Το αντίτιμο για ένα μονό στρώμα ξεκινάει από τα 70 ευρώ ενώ για το διπλό από 100.
Και συνεχίζουμε… Για κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες ή πάπλωμα και μερικές πετσέτες, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον ενώ ο εξοπλισμός της κουζίνας με μερικά βασικά σκεύη κοστίζει 50 ευρώ!
5 «Χρυσοί» κανόνες για την επιλογή του φοιτητικού σπιτιού
Για να μην πέσετε θύματα εκμετάλλευσης καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
-Σπίτια υπάρχουν για όλους και σε λογικές τιμές. Πριν καταλήξετε πρέπει να δείτε αρκετά για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη.
-Να υπογράφετε πάντα συμβόλαιο για το σπίτι.
-Πριν αποφασίσετε να νοικιάσετε μια οικία, να ζητήσετε να δείτε λογαριασμούς κοινοχρήστων.
-Σε περίπτωση που δείτε το σπίτι για πρώτη φορά το βράδυ, πρέπει να ζητήσετε να το δείτε και το πρωί.
-Τα σπίτια που βρίσκονται μακριά από τα πανεπιστήμια, αλλά κοντά σε συγκοινωνίες, είναι οικονομικότερα και αρκετές φορές σε καλύτερη κατάσταση.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος