Διατήρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων εντός πτυχίου

περιεχόμενο

Οι φοιτητές ζητούν την διατήρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων εντός του πτυχίου. Την κατάργηση της έννοιας του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας και τη διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων εντός του πτυχίου στις λεγόμενες «καθηγητικές» σχολές, ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Φιλολογίας και Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έπειτα και από την εισήγηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων της 14ης Ιανουαρίου, σχετικά με τη διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την παιδαγωγική επάρκεια.

Στην εισήγηση του υπουργού αναφέρεται ότι «η εφαρμογή του νόμου, που προέβλεπε ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε διορισμό στην εκπαίδευση, αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου νομικού πλαισίου».

Ωστόσο, οι φοιτητικοί σύλλογοι, επικαλούμενοι και τα πορίσματα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, εκτιμούν πως σχεδιάζεται η μεταβίβαση της παιδαγωγικής επάρκειας σε πιστοποιητικό, μέσω παράλληλων προγραμμάτων σπουδών, ή μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών.

Μία τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αξίας των πτυχίων τους και θα καταφέρει πλήγμα στην επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων.

«Το πτυχίο θα απογυμνώνεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ο απόφοιτος θα πρέπει να επιδίδεται σε ένα ατέρμονο κυνήγι, προκειμένου να συλλέξει προσόντα και πιστοποιήσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Εύη Γαβριηλίδου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας, εκτιμώντας πως «το υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της αδιοριστίας και την δική του ευθύνη στις πλάτες των φοιτητών».

Πηγή: Foititikanea.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.