Η κρίση χτύπησε και την τριτοβάθμια εκπαίδευση – Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια παρέχουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των διδάκτρων και τονίζουν ότι δεν διώχνουν οποιονδήποτε που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα
ΑΡΚΕΤΟΙ επιλέγουν βραδινή φοίτηση, για να μπορούν να εργάζονται τα πρωινά, ώστε να πληρώσουν τις σπουδές τους
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και περισυλλογής θα ήταν αδύνατο να μην πληγεί και η παιδεία και δη η τριτοβάθμια. Φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων κάνουν διπλές και τριπλές σκέψεις κατά πόσον θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς δυσκολεύονται να καταβάλουν τα απαιτούμενα δίδακτρα ή να τα αποπληρώσουν με δόσεις. Παράλληλα, ζοφερό χαρακτηρίζεται και το μέλλον των νέων φοιτητών σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Βέβαια, από την πλευρά τους τα Πανεπιστήμια με διάφορες διευκολύνσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές.
Άξιον λόγου και το γεγονός ότι αρκετοί επιλέγουν βραδινή φοίτηση για να μπορούν να εργάζονται τα πρωινά, ώστε να πληρώνουν τη φοίτησή τους. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν άτομα που μπορεί να έχασαν τη δουλειά τους και πιθανόν φέτος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, προτιμώντας τη γενικότερη επιβίωσή τους και βάζοντας στο περιθώριο για κάποιο διάστημα τις σπουδές τους.
Η «Σ», με γνώμονα τα πιο πάνω, επικοινώνησε με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, σε μια προσπάθεια να διαφανεί το μέγεθος της κρίσης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ιθύνοντες των Πανεπιστημίων ανέφεραν στην εφημερίδα μας με ποιους τρόπους μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές μας να αρχίσουν, αλλά και κυρίως να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τονίζοντάς μας πως σε καμία περίπτωση το οικονομικό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση των οραμάτων των νέων μας.
Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε
Ο Πρύτανης τους Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Περιστιάνης, ερωτηθείς κατά πόσον οι εγγραφές νέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο έχουν μειωθεί και εάν υπάρχουν περιπτώσεις που φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, εξήγησε πως ακόμα δεν έχουν επιστρέψει όλοι οι φοιτητές, αλλά υποψιάζεται κάποιος ότι πιθανόν να σταματήσουν μερικοί τη φοίτησή τους γιατί είναι κάτι το λογικό.
Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «εμείς, βέβαια, σε όσες περιπτώσεις μάς έχουν γνωστοποιήσει πως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους δίνουμε το δικαίωμα να συνεχίσουν. Δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να πούμε σε φοιτητή μας να διακόψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Είναι και γι’ αυτό, άλλωστε, που προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να αποπληρώσουν τα δίδακτρα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν διώχνουμε κανέναν λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Όμως, αν και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αναγκάσουμε τον οποιονδήποτε να διακόψει τις σπουδές του, οι ίδιοι οι φοιτητές, ίσως νιώθοντας άσχημα επειδή δεν έχουν τα χρήματα, είτε θέλοντας να δοκιμάσουν κάποιες δουλειές για να βρουν χρήματα, να διακόψουν τις σπουδές».
Φοιτητές τής… τελευταίας στιγμής
Σε ό,τι αφορά το εάν υπάρχουν μειώσεις στις εγγραφές, ο κ. Περιστιάνης μάς ανέφερε πως και αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και επειδή αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισδοχής στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, κάποιοι που ανέμεναν να περάσουν και δεν πέρασαν, πιθανόν ν’ αναζητήσουν σχολές και πανεπιστήμια στην Κύπρο.
«Εκτός αυτού, υποψιάζομαι πως η τάση του κόσμου γενικά είναι ότι θα δει πρώτα εάν έχει την οικονομική ευχέρεια να αποστείλει το παιδί του για σπουδές και ακολούθως να προχωρήσει σε εγγραφή και συνεπώς αν υπάρχει μείωση στις εγγραφές αυτή να εκμηδενιστεί στη βάση αυτών που προανέφερα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή εάν τελικά θα φτάσουμε ή θα ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό εγγραφών ή αν θα έχουμε μειώσεις.
Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με ασφάλεια. Ότι υπάρχει μια επιβράδυνση υπάρχει, αλλά μπορεί να εξηγηθεί με όσα έχω πει. Γενικά, όμως, η τάση του κόσμου είναι να αναμένει μέχρι το τέλος να δει εάν θα κάνει κάποια κίνηση για να έχει υπόψη του περισσότερα δεδομένα και είναι γι’ αυτό που αναμένω φέτος να έχουμε πάρα πολλούς φοιτητές της τελευταίας στιγμής», συμπλήρωσε.
Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των διδάκτρων
ΓΙΑ τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Περιστιάνη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα στους φοιτητές να αναβάλουν την αποπληρωμή του ενός τρίτου των διδάκτρων τους μέχρι το τέλος των σπουδών τους. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος εγγράφεται για πρώτη φορά, να πληρώνει για τέσσερα χρόνια ή όσο διαρκούν οι σπουδές του χαμηλότερα δίδακτρα κατά ένα τρίτο, χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς να κάνει δάνειο από κάποια τράπεζα. Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, ο κ. Περιστιάνης απάντησε θετικά.
«Έχουμε πάρα πολλούς φοιτητές που έρχονται βράδυ επειδή εργάζονται το πρωί και συνεπώς υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτοί οι φοιτητές να είναι ανάμεσα σε αυτούς που πιθανόν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εάν έχασαν τη δουλειά τους ή δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να σπουδάζουν ταυτόχρονα. Και είναι γι’ αυτό που είπα ότι δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα σε εγγραφές ή σε αποχωρήσεις», κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Αυξημένο ενδιαφέρον για κλάδους με μέλλον
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, σε δηλώσεις του στη «Σ» και ερωτηθείς εάν οι εγγραφές νέων φοιτητών είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, είπε πως στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, εκτός από τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ετοιμάζουν και έναν μακροπρόθεσμο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυπριανού, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι οι αιτήσεις και οι εγγραφές είναι βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει.
«Δεν θα έλεγα πως υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το στάδιο. Σίγουρα υπάρχει κάποια ζήτηση σε κάποιους κλάδους, στους οποίους εναποθέτουν οι φοιτητές τις ελπίδες τους για πιο εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ο κλάδος της λογοθεραπείας, της διατροφολογίας και της ακτινοδιαγνωστικής».
Κοινωνική πολιτική
Κληθείς να πει εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που εγκατέλειψαν ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη φοίτησή τους λόγω κρίσης, ο κ. Χατζηκυπριανού είπε: «Φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός ανάμεσα στους φοιτητές και τους γονείς τους όσον αφορά την αποπληρωμή των διδάκτρων, γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο εφαρμόζει μια πολιτική παροχής διευκολύνσεων στην αποπληρωμή με μηνιαίες δόσεις.
Σίγουρα το Πανεπιστήμιο ακολουθεί μια κοινωνική πολιτική και βοηθά μέσω μειώσεων φοιτητές είτε αυτοί είναι άνθρωποι με κοινωνικά προβλήματα είτε είναι πολύτεκνοι είτε προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, κ.ά. κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από τη μια με την εφαρμογή της πολιτικής των μηνιαίων δόσεων και από την άλλη με μειώσεις σε κάποια στρώματα της κοινωνίας, το Πανεπιστήμιο έρχεται ως αρωγός και μέσα από ένα Πρόγραμμα Υποτροφιών και Βοηθημάτων, βοηθά όσο μπορεί τους φοιτητές.
Και θέλω επ’ ευκαιρία αυτού να πω και να δεσμευτώ, παράλληλα, πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται και ούτε έδιωξε οποιονδήποτε για τα δίδακτρα ή για οικονομικά προβλήματα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς την πολιτεία, για να μην τα βάζει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απ’ εκεί και πέρα, προσπαθούμε ως Πανεπιστήμιο να έχουμε μια πιο εξορθολογιστική προσέγγιση των διαφόρων κόστων που έχουμε για να βοηθούμε τους φοιτητές μας», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Ικανοποιητικές οι εγγραφές
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καζαντζής, εκ μέρους του Γραφείου Εγγραφών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, κληθείς να δώσει απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα, ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. «Λαμβανομένου υπόψη ότι έχουμε ακόμη τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση των εγγραφών, δεν μπορούμε να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα», συμπλήρωσε. Όσον αφορά τις εγγραφές, ο κ. Καζαντζής είπε «κινούμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Σε ό,τι αφορά, τώρα, την εγκατάλειψη των σπουδών, είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταλήξει κάποιος σε κάποιο συμπέρασμα αφού δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα ακόμα, αλλά και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επανεγγραφές.
Αναφορικά με τις αποπληρωμές των διδάκτρων και ερωτηθείς σχετικά, είπε πως φάνηκε από πέρσι πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην αποπληρωμή και «δεν ξέρουμε ακόμη πώς αυτό θα επηρεάσει τη φετινή χρονιά».
Ερωτηθείς εάν το Πανεπιστήμιο παρέχει διευκολύνσεις στους φοιτητές, ο κ. Καζαντζής απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως οι φοιτητές μπορούν να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους με δόσεις. «Υπάρχει πάντοτε βοήθεια από μέρους μας, στη βάση, όμως, αξιολόγησης των προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Αξιολογούμε, δηλαδή, τα διάφορα αιτήματα για να είμαστε δίκαιοι με όλους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, ακόμη, εάν υπάρχουν φοιτητές που ολοκλήρωσαν το περσινό ακαδημαϊκό έτος και ακόμα δεν έχουν αποπληρώσει τα δίδακτρά τους, ο κ. Καζαντζής είπε πως κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζει, μη αποκλείοντας παρουσίαση και αυτού του φαινομένου λόγω της οικονομικής κρίσης. «Δεν θα με παραξένευε εάν έχουμε κάποιον αριθμό που οφείλει μέρος των διδάκτρων του», κατέληξε.
Πηγή: http://www.sigmalive.com