Η προσπάθεια να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα ξεφεύγει από την «ελληνοκεντρική» φιλοσοφία της εστίασης και θα ασχολείται με αντικείμενα που μπορούν να «περπατήσουν» στο εξωτερικό, παίρνει σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης σε εταιρείες startup, καθώς και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Στόχος του προγράμματος θα είναι να προσφέρει τα απαραίτητα κονδύλια (ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε να εκσυγχρονίσουν οι υπάρχουσες εταιρείες τα μέσα τους ή να στήσουν, όσοι ενδιαφέρονται, από την αρχή μια επιχείρηση. Το πρόγραμμα «σπάει» σε δύο δράσεις, όπου για καθεμία από αυτές θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρξει κάποια «πριμοδότηση» για τους νέους και τις γυναίκες.
Οι δύο δράσεις
Η πρώτη δράση θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις startups. Στο πλαίσιο αυτής, θα επιδοτείται μέχρι 40.000 ευρώ κάθε επιλέξιμο έργο, ενώ θα καλύπτονται στο 100% τα λειτουργικά έξοδα και οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου, εκτιμάται πως θα πάρουν το «πράσινο φως» περισσότερα από 5.000 επενδυτικά σχέδια. Η χρηματοδότηση σε αυτή τη δράση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η δεύτερη δράση θα αφορά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι 200.000 ευρώ και μπορεί να καλύπτεται έως το 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα
Το βασικό κριτήριο για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι το αντικείμενό της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκρίνονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με: αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, υγεία – φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια, υλικά – κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία, αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κ.λπ.).
Πρόκειται ουσιαστικά για τους κλάδους από τους οποίους μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey Company εκτιμούν ότι μπορούν μέχρι το 2021 να δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας. Ο ένατος κλάδος στον οποίο αναφέρονται οι παραπάνω έρευνες και είναι πιθανό να εξαιρεθεί -με βάση τις πρώτες πληροφορίες- είναι αυτός του τουρισμού, καθώς υπάρχει πρόθεση να ακολουθήσει αργότερα κάποιο πρόγραμμα αποκλειστικά για αυτόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις που θα ενταχθούν, τελικά, στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν «χαρακτήρα» εξωστρέφειας, π.χ. προβολή στο εξωτερικό κ.λπ. Το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματος θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το χρονοδιάγραμμα
Μέχρι το τέλος της βδομάδας το υπουργείο σκοπεύει να κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς έως τότε αναμένεται να έχει πάρει την τελική του μορφή. Την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μία προδημοσίευση πρόσκλησης και έπειτα από 2-3 βδομάδες θα ακολουθήσει η πρόσκληση για να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Η τελευταία θα παραμείνει «στον αέρα» 2-3 μήνες, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Να σημειωθεί δε ότι από την ημέρα της προδημοσίευσης μετράει η επιλεξιμότητα των δαπανών. Με άλλα λόγια, κάποιος που σκοπεύει να φτιάξει ή να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία πριν βγει η προκήρυξη. Εφόσον βγει και πάρει το «πράσινο φως», τα τιμολόγια που θα προσκομίσει για να γίνουν αποδεκτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία προδημοσίευσης και μετά.
Το «ανώνυμο» μέχρι στιγμής πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις που θα βγάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται πως αυτές οι δράσεις είναι προγράμματα που θα τρέξουν πριν την ώρα τους.
Ουσιαστικά, το υπουργείο στέλνει την επόμενη βδομάδα το σύνολο των προγραμμάτων στην Κομισιόν με σκοπό την έγκριση. Ωστόσο, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι δύο πλευρές έχουν ήδη δώσει τα χέρια για να «τρέξουν» άμεσα κάποια προγράμματα.
Πηγή: iefimerida.gr