Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας

περιεχόμενο

Συνεχίζεται η δράση του ΕΤΕΑΝ «Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας», η οποία είναι ενεργή από τον Φεβρουάριο 2013 και θα παραμείνει ανοιχτή έως ότου καλυφθεί ο προϋπολογισμός της δράσης, δηλαδή μέχρι να εκταμιευθούν δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η δράση για την «Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας» αποσκοπεί στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και στην κάλυψη των κενών ρευστότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με επιδίωξη την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Με την παροχή ευνοϊκών δανείων επιδιώκεται η:

 •     αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων 
 •     βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
 •     καλύτερη ανταπόκριση στη ζήτηση της τουριστικής περιόδου και
 •     εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για τον νησιωτικό ελληνικό τουρισμό.

Ευνοϊκή χρηματοδότηση από την «Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας» μπορούν να λάβουν και επενδυτικά σχέδια που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα. Επομένως τα ευνοϊκά δάνεια ΕΤΕΑΝ μπορούν να συνδυαστούν με επιδοτήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ ή ενισχύσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Χρηματοδοτούνται νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή/και χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%.
Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων (πολύ μικρά νησιά) καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30%, τουλάχιστον, θα είναι η εισφορά της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την εκταμίευση.

Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, από τους κλάδους (ενδεικτικά):

 •     ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια,
 •     επιχειρήσεις εστίασης,
 •     τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων,
 •     επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα,
 •     άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού,
 •     λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης
 •     επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, κ.ά.

Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας» περιλαμβάνουν:

 •     Δημιουργία – διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο
 •     Μηχανήματα και εξοπλισμό
 •     Δικαιώματα τεχνογνωσίας
 •     Λογισμικό
 •     Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
 •     Προβολή – προώθηση

Δαπάνες που καλύπτουν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης, οικονομικά βιώσιμης, καθώς και επενδυτικές δαπάνες που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων,
λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης-, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).
Εμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Αιτήσεις στις τράπεζες – έγκριση από το ΕΤΕΑΝ
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στα υποκαταστήματα των τραπεζών που έχουν συμβληθεί με την ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Πρόκειται για τις τράπεζες:

 •     Εθνική Τράπεζα,
 •     Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ,
 •     Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα,
 •     Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας,
 •     Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου.

Η τελική έγκριση ή απόρριψη των προτάσεων θα γίνεται ΕΤΕΑΝ. Για όσες προτάσεις εγκρίνονται, οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν τη διαδικασία υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ελέγχου των δικαιολογητικών και των τυπικών προϋποθέσεων (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, διαθεσιμότητα κεφαλαίων εκ μέρους των επιχειρήσεως που καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του επιχειρηματικού σχεδίου, παραλαβή και έλεγχος των παραστατικών των δαπανών κ.λπ.) καθώς και την εκταμίευση του δανείου, την είσπραξη των δόσεων και την παρακολούθηση της αποπληρωμής.

Πηγή: www.e-dimosio.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.