Πρυτανικές αρχές ΕΚΠΑ: Αξιολογώντας τη χρονιά

περιεχόμενο

Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ολοκληρώνεται στις 31/8/2015 υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολων συγκυριών για τον τόπο μας. Οι παρούσες Πρυτανικές Αρχές παρέλαβαν πριν από πέντε μήνες το κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας με ελλιπέστατη χρηματοδότηση, με περίπου το 35% του διοικητικού προσωπικού σε διαθεσιμότητα, με σημαντικές ελλείψεις στο επιστημονικό προσωπικό (λόγω μη επαναπροκήρυξης θέσεων μελών που συνταξιοδοτήθηκαν και μη προκήρυξης νέων θέσεων) και με επακόλουθες σημαντικές δυσλειτουργίες σε νευραλγικούς τομείς κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τακτικές πιστώσεις για το έτος 2015 ανέρχονται περίπου στα 10.000.000€ (25% των τακτικών πιστώσεων του 2009), ποσό που μέχρι σήμερα το Ε.Κ.Π.Α. δεν έχει λάβει καθόλου. Παρομοίως, η επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι άκρως περιορισμένη (15% του αντίστοιχου Π.Δ.Ε. για το Ε.Κ.Π.Α. το 2009). Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες με την γενικότερη τραπεζική υπολειτουργία και τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων. Μία βασική συνέπεια αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι η δυσκολία, και σε ορισμένες περιπτώσεις η αδυναμία, να προχωρήσουν τα διάφορα τεχνικά έργα που διεξάγονται στο Ε.Κ.Π.Α.

Οι Πρυτανικές Αρχές, με αίσθημα ευθύνης προς το Ίδρυμα και την ιστορία του, σε συνεχή συνεργασία με όλα τα θεσμικά όργανα και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα προσφορότερα από τα μέσα που είναι σήμερα διαθέσιμα.

Ως προς την διοικητική αναδιοργάνωση, μετά την αποκατάσταση των διαθεσίμων υπαλλήλων, γίνεται αποτύπωση της υπάρχουσας δομής, των αναγκών, καθώς και των ελλείψεων σε προσωπικό των υπηρεσιών του Ε.Κ.Π.Α. Τον Σεπτέμβριο θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους εργαζομένους, έτσι ώστε να προχωρήσει η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η λειτουργικότερη κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού στις υπηρεσίες.

Παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορισθούν οι δαπάνες για μισθώματα με την ταυτόχρονη, πληρέστερη αξιοποίηση της ίδιας ακίνητης περιουσίας του Ε.Κ.Π.Α. Επίσης, προχωρούν οι αναγκαίες ενέργειες για τη χρήση φυσικού αερίου σε αντικατάσταση ιδίως του πετρελαίου.

Ισχυρή βούληση των Πρυτανικών Αρχών είναι η διατήρηση σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία της δυναμικής του Ε.Λ.Κ.Ε., η οποία έχει δημιουργηθεί με τις προσπάθειες όλων μας εδώ και πολλά χρόνια, για να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης επιβίωση του Ιδρύματος. Παράλληλα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για να βελτιωθούν οι δομές και οι λειτουργίες του Ε.Λ.Κ.Ε., ούτως ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές. Σημαντικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε επιτυχώς νέα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, χορηγίες κ.λπ. μέσω ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών φορέων. Για τον σκοπό αυτό θα ζητηθεί από κάθε Σχολή να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα δράσης σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συντονισμός.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι στις 17/06/2015 ολοκληρώθηκε η έκθεση αυτοαξιολόγησης του Ιδρύματος, στη συνέχεια η επίσημη αποδοχή της από την Α.ΔΙ.Π., ενώ προχωρούν ήδη οι διαδικασίες για την παραπέρα ιδρυματική εξωτερική αξιολόγηση με διεθνούς επιπέδου κριτές.

Τέλος, έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση της εσωτερικής πληροφόρησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και τη διάχυση στην κοινωνία του έργου του Πανεπιστημίου μας, ολοκληρώνουμε και θα θέσουμε σύντομα σε εφαρμογή τον νέο σχεδιασμό των υφιστάμενων διαδικασιών πληροφόρησης.

Οι Πρυτανικές Αρχές, θεωρώντας καθοριστικό από κάθε άποψη το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα για να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία

(Ανακοίνωση)
πηγή: neolaia.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.