Ο διαγωνισμός « Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη » στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία ανοιχτών δεδομένων, είτε μέσω της διάθεσής τους από τους οργανισμούς της πόλης είτε μέσω της συλλογής τους από τους πολίτες.
Η πρωτοβουλία του Δήμου δεν απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν γνώσεις προγραμματισμού. Αγκαλιάζει το σύνολο της πόλης, καθώς όλοι οι πολίτες, οι οργανισμοί, οι φορείς και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης καλούνται να καταχωρήσουν στη σχετική πλατφόρμα τόσο τις ανάγκες τους σε ψηφιακές υπηρεσίες όσο και τις ιδέες τους για νέες ψηφιακές εφαρμογές.
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας(Open Knowledge Foundation Greece, OKF Greece), με την συνεργασία της Μονάδος Σημασιολογικού Ιστού του Α.Π.Θ. και του δημιουργικού γραφείου madfordesign.Έχει σύνδεση με την ευρωπαϊκή αντίστοιχη προσπάθεια που συμμετέχει και πρωτοστατεί το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation OKFN) apps4Europe.
Απώτερος στόχος των συνδιοργανωτών μέσω του διαγωνισμού είναι η δημιουργία μιας κοινότητας με τη συμμετοχή οργανισμών, φορέων, εταιρειών και πολίτων, η οποία θα βρίσκει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Οι λύσεις αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες πόλεις, κάτι που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε εκείνους που θα διακριθούν στο διαγωνισμό.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες:
- Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης.
- Προσαρμογή ήδη υπαρχόντων εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
- Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε κατηγορία θα βραβευτούν τρεις συμμετοχές. Τα βραβεία προέρχονται από χορηγίες και παρουσιάζονται στον συνημμένο πίνακα.
Στην πρώτη περίοδο του διαγωνισμού που αφορά το διάστημα από 14/11/2013 ως 31/1/2014:
- – οι πολίτες, οι οργανισμοί, οι φορείς και οι επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα του διαγωνισμού ιδέες για νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες,
- – οι οργανισμοί της πόλης «ανοίγουν» δεδομένα και τα διαθέτουν μέσω της πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων και
- – όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην πλατφόρμα του διαγωνισμού.
Κατά το διάστημα από 10/12/2013 ως 20/3/2014 γίνεται η ανάπτυξη των νέων εφαρμογών, η παραμετροποίηση των ήδη υπαρχόντων και η συλλογή των ανοιχτών δεδομένων. Οι εφαρμογές και τα δεδομένα πρέπει να καταχωρηθούν στις πλατφόρμες του διαγωνισμού μέχρι τις 20 Μαρτίου 2014.
Κατά το διάστημα από 21/3/2014 ως 31/3/2014 λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των εφαρμογών από την Κριτική Επιτροπή και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες δηλώνουν τις προτιμήσεις τους μέσω της πλατφόρμας του διαγωνισμού (http://thessaloniki.appsforgreece.eu).