Δωρέαν Σουηδικό σχολείο στα Χανιά

περιεχόμενο

«God Morgen (καλημέρα) Χανιά» λένε οι 22 μαθητές του Σουηδικού Σχολείου, ενός εκ των παλαιότερων ξένων σχολείων που λειτουργούν στη Δυτική Κρήτη.

Στόχος του σχολείου η εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας σε παιδιά μεικτών οικογενειών από τις πολλές που υπάρχουν στα Χανιά και η γνωριμία των μικρών παιδιών με τη κουλτούρα της χώρας αυτής.

Στον πολύ καλά οργανωμένο χώρο όπου λειτουργεί το σχολείο, οι μικροί μαθητές έχουν στη διάθεσή τους εκπαιδευτικό υλικό που έχει αποστείλει δωρεάν το Σουηδικό κράτος, που στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις πρωτοβουλίες.

Για τα μικρά παιδιά η εκμάθηση της γλώσσας αυτής με τα 29 γράμματα και τα πάρα πολλά σύμφωνα είναι πιο εύκολη καθώς σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ένας εκ των δύο γονιών είναι Σουηδός και η γλώσσα μιλιέται και στο σπίτι.

«Το Σουηδικό κράτος μάς στηρίζει πολύ γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά τα Σουηδικά ως μια δεύτερη γλώσσα, για να διατηρήσουμε τη γλώσσα ζωντανή αλλά και αν τα παιδιά κάποια στιγμή πάνε στη Σουηδία να προσαρμοστούν απόλυτα» μας εξηγεί η εκπαιδευτικός κα Σοφία Σμυρλάκη – Hegman που με πολλή όρεξη και πάθος για τη δουλειά της, κάνει τα μαθήματα στα τρία τμήματα του σχολείου.

Τα μαθήματα είναι φυσικά δωρεάν καθώς το κόστος καλύπτεται από τη Σουηδική κυβέρνηση και γίνονται τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου.

Πέρα από τη γλώσσα, τα παιδιά μαθαίνουν και άλλα πράγματα. «Με βάση τη γλώσσα μαθαίνουν πράγματα για την ιστορία, τη γεωγραφία, τις παραδόσεις της χώρας αυτής, που είναι και η δεύτερη πατρίδα τους. Θέλουμε να κάνουμε το μάθημα ευχάριστο ώστε τα παιδιά να θέλουν να έλθουν, γιατί τα μαθήματα είναι Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο πρωί, δύσκολες ώρες για τα παιδιά που είναι πολύ επιβαρυμένα. Ομως πιστεύω ότι το έχουμε επιτύχει, γιατί έχουμε πολύ καλή προσέλευση» λέει η κα Σμυρλάκη.

Ρίχνουμε μια ματιά στο εκπαιδευτικό υλικό που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ηλικίες των παιδιών και τους προσφέρει έξυπνα ολοκληρωμένες γνώσεις και το οποίο Σίγουρα δημιουργία του Σουηδικού μοντέλου, του ισχυρού κοινωνικού κράτους που βρίσκεται δίπλα πάντα στον πολίτη.

Τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο παίρνουν ένα αποδεικτικό ότι τελείωσαν κάποιας μορφής Εκπαίδευση στα σουηδικά.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για τα παιδιά η εκμάθηση των σουηδικών είναι στην πραγματικότητα ένα παιγνίδι.

«Είναι ωραία γλώσσα, μοναδικό πρόβλημα τα πάρα πολλά γράμματα» λέει η Αλεξάνδρα Σμυρλάκη, που δεν θα ’θελε να μείνει μόνιμα στη χώρα του βορρά λόγω κρύου. Από τη μεριά της η Αιμιλία Διαμαντάκη   τονίζει πως «είναι μια ωραία γλώσσα και είναι καλό να μιλάς 2-3 γλώσσες». Μαζί της συμφωνεί και η Ντένυ Κουλιάκη.

«Η μαμά μου είναι από τη Σουηδία και ο μπαμπάς μου από την Ελλάδα. Τα Σουηδικά μου φαίνονται ως γλώσσα πολύ ωραία, δεν είναι πιο δύσκολα από τα Ελληνικά» λέει ο Γιώργος Κοκολάκης ενώ ο Κυριάκος Δασκαλάκης συμπληρώνει πως «τα Σουηδικά είναι πολύ εύκολα. Πηγαίνω και στη Σουηδία και μπορώ και μιλάω και με τους συγγενείς μου εκεί.» Μαθητής της τρίτης δημοτικού ο Κυριάκος Κακαβελάκης σημειώνει πως «τα μαθήματα είναι πολύ χρήσιμα, μας βοηθάνε να μάθουμε τη γλώσσα».

Χανιώτικα Νέα

Αναδημοσίευση από cna.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.