Δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που καλπάζει με αμείωτη ένταση ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας έχει εκπονήσει διετές σχέδιο δράσης για την περίοδο 2013-2015 με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-29 και μέχρι 35 ετών.
Ειδικότερα πρόκειται για:
- Θέσεις απασχόλησης μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.
- Θεσμικές παρεμβάσεις για διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων 16-24 ετών με κοινοτικούς πόρους από 1-1-2014.
- Επιδότηση της απασχόλησης ανέργων νέων έως και 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα μέσω πρακτικής άσκησης.
- Δημιουργία 20.000 νέων θέσεων απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 35 ετών.
- Σύμφωνο συνεργασίας των φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα για επέκταση του θεσμού της μαθητείας Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας (αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο η έναρξη υλοποίησης, για τη δημιουργία 2.000 συνεργατικών ομάδων).
Τα προγράμματα αυτά θα συνδυαστούν με τα μέτρα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση της ανεργίας στους νέους που παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ σε ΕΕ και Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά.
Στοιχεία
Οπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ με ποσοστό 26,9%, όπως και της ανεργίας στους νέους (κάτω των 25) με το δυσθεώρητο ποσοστό 58,7% (τα ελληνικά στοιχεία αφορούν τον Απρίλιο, ενώ των άλλων χωρών τον Ιούνιο).
Σύμφωνα με τη Eurostat, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, ο αριθμός των ανέργων σημείωσε μικρή πτώση κατά 24.000 τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον Μάιο.
Στην «ΕΕ των 27», οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 32.000. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (26,3%) και η Πορτογαλία (17,4%), ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Αυστρία (4,6%), η Γερμανία (5,4%), το Λουξεμβούργο (5,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε έναν χρόνο καταγράφεται σε Κύπρο και Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πηγή: ethnos.gr