24ος διαγωνισμός νέων επιστημόνων της ΕΕ

περιεχόμενο

Τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της νεολαίας της Ευρώπης συναντήθηκαν σήμερα στη Μπρατισλάβα για την 24η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού νέων επιστημόνων της ΕΕ (EUCYS). Τα τρία πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν σε ομάδες από την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Αυστρία για τις εργασίες τους στους τομείς της φυσικής, της χημείας και της μηχανικής. Οι άλλοι επιτυχόντες διακρίθηκαν επίσης για τις εργασίες τους σε διάφορους τομείς, όπως στην φυσική, στην πληροφορική, στα μαθηματικά, στις κοινωνικές επιστήμες και στη βιολογία. Τη φετινή χρονιά, ο Καναδάς κέρδισε το διεθνές βραβείο για διαγωνιζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ με μια εργασία στον τομέα του περιβάλλοντος. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 117 διαγωνιζόμενοι ηλικίας 14 έως 21 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν 79 εργασίες και προέρχονταν από 36 χώρες και σχολεία της ΕΕ.

Η κα Máire Geoghegan-Quinn, Επίτροπος αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: «Συγχαίρω όλους τους συμμετέχοντες στο φετινό διαγωνισμό. Η ποιότητα των εργασιών είναι πολύ υψηλή, ως συνήθως, και ενθαρρυντική για το μέλλον της έρευνας στην Ευρώπη. Οι προηγούμενοι νικητές έχουν ήδη κάνει λαμπρή σταδιοδρομία στην έρευνα, όπως π.χ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και στον CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών). Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να γαλουχεί τα καλύτερα μυαλά, εάν θέλει να έχει ηγετική θέση στον 21ο αιώνα».

Οι εργασίες αξιολογήθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Maria Ana Viana-Baptista, καθηγητή γεωφυσικής στο Ινστιτούτο μηχανικής της Λισαβόνας (ISEL) και στην επιτροπή συμμετείχαν δύο προηγούμενοι νικητές του διαγωνισμού EUCYS. Όλες οι εργασίες είχαν ήδη κερδίσει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους εθνικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς της χώρας τους στον τομέα τους. Τα θέματα κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων: φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική, κοινωνικές επιστήμες, περιβάλλον, μαθηματικά, υλικά, τεχνολογία και ιατρική.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός νέων επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989 με σκοπό την ενθάρρυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ νέων επιστημόνων και την παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να τεθούν από την καθοδήγηση ορισμένων εκ των πλέον εξεχόντων ερευνητών της Ευρώπης.

Μέσω του διαγωνισμού, η ΕΚ επιδιώκει να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στις συμμετέχουσες χώρες ώστε να ωθήσουν τους νέους προς τους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Λεπτομερή στοιχεία για τον φετινό διαγωνισμό διατίθενται στη διεύθυνση: http://www.media.eucys2012.eu/. Καθεμία από τις τρεις ομάδες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο έλαβε 7.000 €·, οι ομάδες που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση έλαβαν 5.000 € και 3.500 € αντίστοιχα. Δόθηκαν επίσης βραβεία που αφορούσαν ταξίδια στο London International Youth Science Forum (Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ Νεολαίας του Λονδίνου) και στο Stockholm International Youth Science Seminar (Διεθνές Επιστημονικό Σεμινάριο Νεολαίας της Στοκχόλμης), βραβεία από εταιρικούς χορηγούς καθώς και βραβεία από την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, την πανευρωπαϊκή ομάδα ερευνητικών οργανισμών Eiroforum και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Παράλληλα με την τελετή απονομής των βραβείων, οι νέοι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια τετραήμερης έκθεσης και να συμμετάσχουν σε σειρά εργαστηρίων και παράλληλων συνεδρίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και τους προηγούμενους νικητές διατίθενται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm

Πηγή: http://www.wtmnews.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.