Η ανάλυση δεδομένων είναι ένας από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους στο χώρο της τεχνολογίας της πληροφορίας. Είναι επομένως λογικό το ότι υπάρχει ζήτηση για επιστήμονες που εξειδικεύονται εκεί.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Πίτερ Σόντεργκααρντ, αντιπρόεδρο στην εταιρεία έρευνας Gartner, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Σόντεργκααρντ προβλέπει ότι μόλις το 1/3 από τις 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στις ΗΠΑ κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα καλυφθεί. Με άλλα λόγια, σε λίγο οι εργοδότες θα να τσακώνονται μεταξύ τους για να προσλάβουν και να διατηρήσουν τους ειδικούς στο λογισμικό της ανάλυσης μεγάλων βάσεων δεδομένων…
Μία έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Dice.com παραθέτει έναν κατάλογο με τις δεξιότητες που σχετίζονται με το Big Data και έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Πρώτο στη λίστα -και με διαφορά- είναι το Hadoop, μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στη Java και αναπτύχθηκε αρχικά το 2005. Το Hadoop τροφοδοτεί τις μηχανές αναζήτησης της Yahoo!, ενώ χρησιμοποιείται κι από πολλές άλλες εταιρείες όπως η Amazon, η eBay, η Google, η LinkedIn και η Twitter. Σύμφωνα με το dice.com, τα δέκα πεδία ειδίκευσης με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο χώρο των μεγάλων βάσεων δεδομένων είναι τα εξής:
1. Hadoop και Java
2. Developer
3. NoSQL
4. Map Reduce
5. Big Data
6. Pig
7. Linux
8. Python
9. Hive
10. Scala
Η έλλειψη έμπειρων τεχνικών με εμπειρία στα Hadoop και NoSQL έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των ετήσιων απολαβών όσων προσλαμβάνονται, οι οποίες φτάνουν τα 100.000 δολάρια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.
Όμως, ο πραγματικός νικητής θα είναι η αμερικανική οικονομία συνολικά. Ο Σόντεργκααρντ προβλέπει ότι «κάθε θέση εργασίας στις ΗΠΑ που συνδέεται με τις μεγάλες βάσεις δεδομένων θα δημιουργήσει τρεις νέες θέσεις εργασίας έξω από το χώρο της πληροφορικής. Συνεπώς, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τηνοικονομία της πληροφορίας». Ας ελπίσουμε ότι έχει δίκιο.
Πηγή: fortunegreece.com