Σχολές και Τμήματα από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα οποία η δημιουργική καλλιτεχνική παραγωγή αποτελεί κορμό των σπουδών τους, δηλαδή τα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών και Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» της Πολυτεχνικής Σχολής, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., συμμετέχουν με την υποστήριξη της Πρυτανείας στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης OPEN στη Βενετία.
Το OPEN πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Λίντο της Βενετίας, παράλληλα με δύο από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα διεθνώς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την Μπιενάλε της πόλης. Το OPEN έχει φιλοξενήσει ως τώρα περισσότερους από 600 καλλιτέχνες από 70 χώρες. Μεταξύ αυτών μερικά από τα σημαντικότερα διεθνώς ονόματα όπως οι: Keith Haring, Niki de Saint Phalle, Richard Long, Arman, Louise Bourgeois, Christo, Marc Quinn, Lois Weinberger, Marisa Merz, Sandro Chia, Orlan, καθώς και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος, Κώστας Βαρώτσος, Αιμιλία Παπαφιλίπου, Δανάη Στράτου κ.ά. Φέτος τιμώμενη καλλιτέχνις είναι η Yoko Ono.
Είναι η πρώτη φορά που τόσα Τμήματα του ΑΠΘ λειτουργούν συλλογικά, επιχειρώντας να διατυπώσουν με δημιουργικό τρόπο ένα σχόλιο στην κρίση που μας περιβάλλει και η οποία τείνει να καταστείλει τις νεανικές και δημιουργικές δυνάμεις ενός κατά τεκμήριο δυναμικού χώρου, όπως είναι το πανεπιστήμιο.
Μετά την παρουσίασή της στη Βενετία, η συλλογική αυτή πρωτοβουλία θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου θα λειτουργήσει ως διαρκής πλατφόρμα υλοποίησης ανάλογων δράσεων.
Την όλη δράση υποστήριξε ενεργά η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα η αντιπρύτανις και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Σ. Κουίδου-Ανδρέου, ο αντιπρύτανης και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου Ι. Παντής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής καθηγητής Α. Κωτίδης.
Σχετικά με το deCRISIS
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση. Αν και οι αναφορές στην παρούσα κατάσταση δεν είναι απούσες από το λεξιλόγιο της σημερινής ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, ο κόσμος του πολιτισμού και της δημιουργίας δείχνει μουδιασμένος, μην έχοντας ακόμα βρει τρόπους ουσιαστικής συλλογικής αντίδρασης μέσα από μορφές δημιουργικής δράσης.
Το deCRISIS είναι ένα Ανοιχτό Διαδραστικό Εργαστήριο Ιδεών και Εφαρμογής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που στοχεύει να απλωθεί σε όλους τους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας -εικαστική έκφραση, design, γραφιστική, γκραφίτι, αρχιτεκτονική, performance, φωτογραφία, κινούμενη εικόνα, νέα μέσα κ.λπ., προκειμένου να προκαλέσει την ουσιαστική δημιουργική αντίδραση του κόσμου του πολιτισμού.
Το deCRISIS είναι πρωτοβουλία των καθηγητών του Α.Π.Θ. Γιώργου Παπακώστα, Ματούλας Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου, οι οποίοι ο καθένας χωριστά αλλά και μαζί, εντός και εκτός πανεπιστημίου, έχουν τόσο θεωρητικά όσο και εφαρμοσμένα ασχοληθεί με την πόλη και τα ζητήματα δημιουργικότητας που τίθενται στο σύγχρονο αστικό πλαίσιο, και των Χρήστου Σαββίδη και Λυδίας Χατζηιακώβου (ArtBOX | Creative Arts Management), οι οποίοι επίσης εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάζουν και υλοποιούν γεγονότα σύγχρονης τέχνης διεθνούς εμβέλειας και έχουν μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρία καλλιτεχνικής διεύθυνσης διεθνών πολιτιστικών διοργανώσεων (Art Athina 2006-2008, Πεδίο Δράσης ΚΟΔΡΑ 2004-2008, Μπιενάλε Νέων Μεσογείου 2011, Μπιενάλε Βενετίας 2001, 2006 και 2009 – συνεπιμέλεια στο κεντρικό πρόγραμμα κ.ά.).
Περισσότερα στο http://www.decrisis.org