Μετά τις 20/8 η κατάρτιση γεωργών από ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

περιεχόμενο

Ξεκινάει μετά τις 20 Αυγούστου η ενεργοποίηση των 347 προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης σε ανέργους του πρωτογενούς κλάδου, αλλά και αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα. Όπως έχει γράψει το Agronews, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στο πλαίσιο της προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων.

Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκινάει μετά τις 20 Αυγούστου την υλοποίηση 347 προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, σε 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα στις προαναφερθείσες 8 Περιφέρειες της χώρας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους/ες, που διαθέτουν κάρτα ανεργίας και σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενους/ες (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενους/ες στον αγροτικό τομέα με προϋπόθεση, α) να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας, ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών, όπως αυτό ορίζεται κατ’ έτος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς μέσω αυτής θα παρέχονται βασικές γνώσεις και δεξιότητες σε άνεργους, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Αφορμή για την επιλογή και επεξεργασία της νέας αυτής δράσης αποτέλεσε η παρατηρούμενη τάση επιστροφής, νέων ανθρώπων κυρίως, στην ύπαιθρο αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. με στόχο την κατάρτιση 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1 σε αντικείμενα σχετικά με δυναμικά είδη καλλιεργειών και εκτροφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων κ.λπ. Μετά την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από δυνητικούς δικαιούχους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, αναδείχθηκε ως δικαιούχος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», οργανισμός με ευρεία υποδομή και μακρά εμπειρία καταρτίσεων σε θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Οι καταρτιζόμενοι θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 200 ωρών (120 ώρες θεωρία και 80 ώρες πρακτική), και το ποσό με το οποίο θα επιδοτηθούν ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν, κυμαίνεται από 900 έως 1000 ευρώ.

Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δε θα ξεπερνά τις οκτώ (8) ώρες, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων. Ο αριθμός των καταρτιζομένων κάθε προγράμματος, θα ανέρχεται σε 25 άτομα το μέγιστο ανά τμήμα. Η ημερήσια διάρκεια υλοποίησης κάθε προγράμματος για το θεωρητικό μέρος θα είναι το ανώτερο έξι (6) ώρες.

Επιτρέπεται η απουσία των καταρτιζομένων σε ποσοστό 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του κάθε προγράμματος που θα συμμετάσχουν.

Σε κάθε περιφέρεια έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογα με το τι παράγει ο κάθε τόπος και σε τι ξεχωρίζει ως προς την καλλιέργεια ή την κτηνοτροφική παραγωγή. Η εκπαιδευτική ύλη θα αφορά τα κηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τη μελισσοκομία, την παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λπ.

Οι καταρτιζόμενοι θα υποβληθούν σε αξιολόγηση τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, όσο και μετά τη ολοκλήρωσή του. Μετά την επιτυχή αξιολόγηση θα δίδεται σε κάθε καταρτιζόμενο βεβαίωση παρακολούθησης.

Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση), θα πραγματοποιηθεί σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες σχετίζονται με το αντικείμενο κατάρτισης. Θα αξιοποιηθούν σημαντικά οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων θα λαμβάνουν αμοιβή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΕΣΔΕΚ.
Αναλυτικά οι Περιφέρειες που θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα είναι οι εξής:

•Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα
•Θεσσαλίας: Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Τρίκαλα
•Ηπείρου: Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα
•Ιονίων Νήσων: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα
•Δυτικής Ελλάδας: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία
•Πελοποννήσου: Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία
•Βορείου Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία, Χίος
•Κρήτης: Ηράκλειου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου
Πληροφορίες:

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνεται on line μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΟ http://www.elgo.gr/main.html

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210/8821404-6, 210/8231277, ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: http://www.elgo.gr/news.html

Βρείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Πηγή: agronews.gr

κοινοποίηση

Σας ενδιαφέρει; Κοινοποιήστε το άρθρο στα social media σας!

διαβάστε επίσης

BEST Soft Skills Track 2022

Τι είναι το BSST; Οι περισσότερες εταιρείες στη σημερινή κοινωνία αναμένουν πολλά από τους απόφοιτους και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι εξειδικευμένες

Αναλυτικά

Banner title

Banner content

σχετικά άρθρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης προβάλλει: Village Potemkin

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις ανοιχτές προβολές της στο Pikap Kato με την παρουσίαση του ελληνικού Ντοκιμαντέρ «Village Potemkin», τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Δομήνικου

Αναλυτικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.