Είναι το μέλλον της Ελλάδας! Και πρέπει να είναι αν θέλουμε να βγούμε κάποια στιγμή από όλο αυτό το λούκι.
Οι startups και οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον παντού. Τους συναντάς να συζητούν στο μετρό, να παρακολουθούν συνέδρια και σεμινάρια και να μοιράζονται τον χώρο εργασίας στους διάφορους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα.
Παρόλα αυτά, για να λέμε και την αλήθεια, οι επιχειρηματικές αυτές προσπάθειες δεν είναι για όλους πολύ απλά επειδή τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Χρειάζεται άπειρη υπομονή, απίστευτη επιμονή και μπόλικη δόση τύχης. Αν όμως ασχοληθείς θα καταλάβεις ότι είναι μία σπουδαία εμπειρία και έχεις πολλά να κερδίσεις από αυτήν.
1. Όλοι λένε ότι θα σε βοηθήσουν αλλά κανείς δεν το κάνει.
Είναι ένα γνώρισμα των ανθρώπων σε πολλές από τις πτυχές της ζωής τους. Λένε πολλά και κάνουν λίγα. Επομένως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να λείπει και από την startup σου. Η φρέσκια ιδέα, η απίστευτη ζωντάνια και ο ενθουσιασμός της αρχής κάνει πολλούς να λένε «Εγώ είμαι εδώ. Να με υπολογίζεις» κλπ. Όταν όμως ξεκινούν οι υποχρεώσεις, και το ποτό πρέπει να αντικατασταθεί από δουλειά στον υπολογιστή την κάνουν με ελαφρά…
2. Σταματάς να το παίζεις αφεντικό και μαθαίνεις να είσαι ηγέτης.
Στην Ελλάδα το διευθυντιλίκι το έχουμε στο αίμα μας. Πρώτα θέλουμε να γίνουμε πρόεδροι της εταιρείας και μετά να αποφασίσουμε με τι θα ασχολείται αυτή. Άσε που συγχέουμε τις έννοιες του αφεντικού και του ηγέτη. Με την ενασχόλησή σου στην startup ξεχωρίζεις κάποια πράγματα, εκτιμάς κάποια άλλα και γίνεσαι αυτός που πρέπει. Το αφεντικό το βρίζουν όλοι, τον ηγέτη τον ακολουθούν… Εσύ αποφασίζεις τι θα γίνεις.
3. Μαθαίνεις να τους γράφεις όλους εκεί που πρέπει!
Είναι όπως το «νο1». Στον ενθουσιασμό και στην αρχή είναι όλοι δίπλα σου. Μετά χαλάει το πράγμα. Στις πρώτες απαιτήσεις απομακρύνονται από ‘σένα ενώ στην πρώτη αναποδιά αρχίζουν να σε αμφισβητούν και να λένε τα πάντα πίσω από την πλάτη σου. Τότε είναι που αποδεικνύεις πόσο δυνατός χαρακτήρας είσαι και πόσο πιστεύεις αυτό που έχεις ξεκινήσει. Μαθαίνεις να απομονώνεσαι και να αφιερώνεις όλη σου την ενέργεια στην επίτευξη των άμεσων στόχων της εταιρείας. Άσε τους άλλους να λένε…
4. Ποτέ δε θα μάθαινες πώς να αντιδράσεις στα …χαστούκια αν πρώτα δεν τα έτρωγες.
Ειδικά το περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι καθόλου φιλικό προς τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Από την μία θα αντιμετωπίσεις το ένα νομικό πρόβλημα μετά το άλλο και από την άλλη θα εμφανιστούν οι «καρχαρίες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε φάνε. Και σίγουρα θα τα καταφέρουν ως ένα σημείο. Τότε όμως είναι η στιγμή που εσύ πρέπει να σηκωθείς πιο δυνατός και να τους αποδείξεις ότι έκαναν λάθος που τα έβαλαν μαζί σου.
5. Θέλεις μισθό; Δούλεψε στα Public!
Ονειρεύεσαι τον τραπεζικό σου λογαριασμό να φουσκώνει κάθε μήνα και τα ποσά που θα έχεις διαθέσιμα κατά τις νυχτερινές σου εξόδους να είναι αμέτρητα; Χαχα, οι startups δεν είναι για σένα. Μιλάμε για την απόλυτη κατάσταση του δουλεύω και δεν πληρώνομαι. Τουλάχιστον στην αρχή… Αν κάτι τέτοιο δεν το αντέχεις τότε πήγαινε στα Public να προτείνεις βιβλία και τα παίρνεις τον μισθό σου κάθε 30 του μήνα.
6. Γραφεία; Και η καφετέρια της γειτονιάς καλή είναι!
Γραφεία έχει η Google, η Apple και η Microsoft. Είσαι μία από αυτές; Δε νομίζω. Για αρχή λοιπόν όλη η δουλειά θα γίνεται σε σπίτια, καφετέριες και παγκάκια. Θα μάθεις να κάνεις τα meetings σου στο πιο απομονωμένο τραπεζάκι του Jackson’s και τις παρουσιάσεις στον πίνακα της Σχολής σου… Άλλωστε ο στόχος είναι ένας. Μηδενικά λειτουργικά έξοδα και άπειρα έσοδα. Τουλάχιστον θα πετύχεις το πρώτο σκέλος.
7. Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει όσο εσύ τότε …φεύγει!
Δεν υπάρχουν έσοδα άρα δεν υπάρχουν και μισθοί. Όπως εσύ δουλεύεις για την προοπτική έτσι πρέπει να κάνουν και αυτοί που αποφάσισαν να σε ακολουθήσουν. Πρέπει να έχεις γύρω σου ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταλάβει απόλυτα που βρίσκονται και τι ευκαιρία τους δίνεται. Η startup δεν είναι κέντρο αναψυχής ούτε η βιτρίνα για να ρίξεις γκόμενα. Δουλειά δουλειά και ξανά δουλειά!
8. Προχώρα σε αποφάσεις που πιστεύεις 100%!
Ακούς τα πάντα. Δεν τα κάνεις κιόλας… Παίρνεις από το περιβάλλον σου οτιδήποτε σου προσφέρεται και αρχίζεις να το φιλτράρεις. Άλλες απόψεις είναι καλές και άλλες είναι για τα σκουπίδια. Όταν καταλήγεις σε αποφάσεις πρέπει να τις πιστεύεις 100%. Αλλιώς η startup σου δε θα φτάσει ποτέ τον ένα χρόνο λειτουργίας…
9. Δεν υπόσχεσαι τίποτα πέρα από απίστευτη δουλειά και τρομερές γνώσεις!
Αυτοί που θα σε ακολουθήσουν μπορεί να μην βάλουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους. Είναι πολύ πιθανό να βγάλουν κιόλας γιατί πρέπει να πληρώνουν το εισιτήριο για να έρχονται στις συναντήσεις και τον καφέ που θα παραγγείλουν. Θα μάθουν όμως απίστευτα πράγματα μέσα από την σκληρή δουλειά που τους περιμένει. Πράγματα τα οποία δεν είναι σε θέση να προσφέρει κανένα Πανεπιστήμιο και κανένα βιβλίο στον κόσμο!
10. Just Think Big!
Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Κανένας επιχειρηματίας δεν έχει όραμα. Όλοι σκέφτονται πως θα πληρώσουν λιγότερο ΦΠΑ και πως θα λάβουν την επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ουσία είναι να έχεις όνειρα και να κάνεις τα πάντα να τα πετύχεις. Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας της startup σου σίγουρα όλα έχουν μπει σε έναν δρόμο. Μπορείς πλέον να σκέφτεσαι την ανάπτυξή της και πως θα γίνεσαι καλύτερος μέρα με τη μέρα. Και αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει!
Πηγή: neopolis.gr